JPMorgan: Cererea de obligaţiuni româneşti va creşte puţin după includerea într-un indice al băncii

Cererea suplimentară pentru obligaţiuni emise de România, generată de includerea acestora într-un indice al JPMorgan pentru pieţele emergente va fi limitată întrucât investorii şi-au majorat deja deţinerile cu 3,5 miliarde de dolari până în ianuarie, apreciază analiştii băncii americane.
Economica.net - mie, 06 mart. 2013, 08:53
JPMorgan: Cererea de obligaţiuni româneşti va creşte puţin după includerea într-un indice al băncii

JPMorgan estimaseră că măsura urma să atragă noi investiţii de 2 miliarde de dolari în titluri româneşti, ca urmare a includerii începând, de la 1 martie, a trei tipuri de obligaţiuni româneşti, denominate în lei, în indicele GBI-EM, se arată într-o notă de cercetare a băncii, citată de Bloomberg.

„Investitorii şi-au crescut deja expunerea pe obligaţiunile României şi ne aşteptăm ca cererea suplimentară rezultată de pe urma includerii în indice să fie limitată. Eventuala includere a altor obligaţiuni ale României, în funcţie de lichiditate, ar putea spori cererea”, notează analiştii JPMorgan.

Obligaţiunile României denominate în lei şi moneda naţională au evoluat pozitiv începând din ianuarie, după ce JPMorgan a anunţat că trei tipuri de titluri româneşti sunt eligibile pentru includerea în indice. De asemenea, 11 tipuri de titluri româneşti sunt eligibile pentru intrarea într-un indice al Barclays pentru pieţe emergente, potrivit analiştilor Societe Generale.

Leul s-a apreciat cu 2,1% faţă de euro în acest an, pe locul şapte ca evoluţie în rândul a peste 20 de monede din ţări emergente urmărite de Bloomberg. Randamentul obligaţiunilor României cu scadenţă în 2016 a coborât la 5,73% la o licitaţie la mijlocul lunii februarie, faţă de 6,03% la o emisiune cu maturitate similară pe 10 ianuarie.

Deţinerile investitorilor străini de datorie emisă de România au ajuns în februarie la 20%, de la 5% în noiembrie, potrivit JPMorgan.

Interesul sporit din partea investitorilor a ajutat Ministerul Finanţelor să împrumute suma record de 11,3 miliarde de lei în ianuarie, în monedă locală, pe lângă vânzarea de obligaţiuni de 503 milioane de euro de asemenea pe piaţa românească. Guvernul a împrumutat şi în februarie mai mult decât avea planificat, 4,03 miliarde de lei, faţă de 3,7 miliarde de lei. Pe pieţele internaţionale, România a atras în februarie 1,5 miliarde de dolari.

Obligaţiunile în lei ale României cu scadenţă în octombrie 2015, ianuarie 2016 şi iulie 2017 sunt eligibile pentru a fi incluse în componenţa indicelui JPMorgan pe parcursul unei perioade care se încheie în mai, potrivit unei note JPMorgan.

Ponderea finală anticipată în indicatorul GBI-EM Global Diversified este de 0,87%. În prezent, ponderea României este de 0,29%, a declarat un purtător de cuvânt al JPMorgan, ca răspuns la întrebări transmise de Bloomberg.

JPMorgan a revizuit în urcare estimarea de creştere economică pentru România în acest an, de la 0,8% la 1,5%, adăugând că există riscuri legate de „incertitudinea din jurul unui nou acord cu FMI”.

Te-ar mai putea interesa și
Explozia prosumatorilor. O nouă directivă UE va conduce la instalarea a 200.000 MW de instalații fotovoltaice pe acoperiș în Europa
Explozia prosumatorilor. O nouă directivă UE va conduce la instalarea a 200.000 MW de instalații fotovoltaice pe acoperiș ...
Numărul și puterea instalațiilor fotovoltaice de acoperiș ar urma să crească masiv în anii ce vin, ca urmare a obligațiilor impuse de noua directivă de eficiență energetică a clădirilor......
Bătălia pentru Bucureşti: 9 candidaţi la funcţia de primar general și 47 de candidaţi la primăriile de sectoare
Bătălia pentru Bucureşti: 9 candidaţi la funcţia de primar general și 47 de candidaţi la primăriile de sectoare
Un număr de 56 de candidaţi îşi dispută fotoliile de primari în Capitală - funcţia de primar general şi cele şase ...
În caz de recesiune, deficitul bugetar al României va crește mult mai mult decât previziunile de 5-6%. Comparabil cu nivelul din 2020, când a fost 9,2% din PIB – JP Morgan, Fitch
În caz de recesiune, deficitul bugetar al României va crește mult mai mult decât previziunile de 5-6%. Comparabil cu ...
În cazul unei recesiuni, care poate veni în România ca urmare a riscurilor existente la nivel global, nu neapărat intern, ...
Românii de la Simtel Team și-au mai deschis două firme
Românii de la Simtel Team și-au mai deschis două firme
Simtel Team, firmă antrepreniorială românească de inginerie și tehnologie listată și autoproclamat lider național ...