JTI: Restricţiile aplicate ţigaretelor se extind către alte industrii

Economica.net
18 04. 2016
276084_smoking1_22645000

‘Creşterea abruptă a taxelor, introducerea avertismentelor combinate de sănătate, restricţionarea publicităţii şi a promovării produselor sau pachetele generice sunt măsuri luate din ce în ce mai mult în considerare şi pentru alte bunuri de consum, cum ar fi: băuturi alcoolice şi răcoritoare, alimente, dar şi pentru telecomunicaţii şi sfera digitală’, a declarat Gilda Lazăr, director Corporate Affairs & Communications JTI Romania, Moldova şi Bulgaria.

Potrivit unui studiu Deloitte din 2012, în ultimii 40 de ani, creşterea taxelor şi restricţiile la publicitate s-au extins de la produsele din tutun la alte bunuri de consum.

‘Spre exemplu, în 2010, Danemarca a majorat cu 25% taxele pentru alimentele şi băuturile ^nesănătoase^, iar în 2011, guvernul ungar a introdus o taxă specială pentru alimentele cu conţinut ridicat de grăsime, sare şi zahăr. Şi România se înscrie în această tendinţă, motivată de strategia Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), în domeniul bolilor netransmisibile’, se menţionează în comunicat.

Conform studiilor, măsurile de acest tip nu scad incidenţa fumatului şi determină creşterea comerţului ilegal cu bunuri contrafăcute.

‘Şi România se înscrie în această tendinţă, de ^demonizare^ a anumitor industrii legale, tendinţă care în ceea ce ne priveşte este din ce în ce mai vizibilă, mai ales în ultima perioadă. Refuzul Guvernului de a dialoga, în spiritul transparenţei decizionale, cu producătorii de ţigarete, pentru urgentarea transpunerii Directivei tutunului, precum şi schimbarea arbitrară a textului proiectului de lege după adoptarea în şedinţa de guvern, constituie semnale de alarmă. Mai mult, proiectul transformă Ministerul Sănătăţii în reglementator unic al pieţei ţigaretelor şi lasă acestuia posibilitatea de a introduce prin Ordin de ministru pachetele generice. Chiar şi în ţările în care această măsură extremă a fost introdusă, proiectele au trecut prin Parlament, nefiind eludat procesul legislativ firesc’, a adăugat Gilda Lazăr, în cadrul conferinţei organizate de The World Intellectual Property Organization (WIPO), în colaborare cu Oficiul Român pentru Drepturi de Autor (ORDA), Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM) şi Universitatea Româno – Americană din Bucureşti.

JTI face parte din Grupul Japan Tobacco, unul dintre cei mai mari producători internaţionali de produse din tutun. Compania are circa 26.000 de angajaţi la nivel mondial şi operaţiuni în peste 120 de ţări. Venitul de bază realizat în exerciţiul financiar încheiat la 31 decembrie 2015 a fost de 10,3 miliarde de dolari.