JTI România: Proiectul de lege adoptat miercuri de Guvern prevede termene fantasmagorice

Proioectul de lege aprobat miercuri de Guvern, care stabileşte condiţiile pentru fabricarea, prezentarea şi vânzarea produselor din tutun şi a celor conexe, în scopul preluării în legislaţia naţională a reglementărilor europene şi internaţionale, prevede termene fantasmagorice, susţine compania JTI România, cel mai mare jucător pe piaţa locală a tutunului.
Economica.net - mie, 24 feb. 2016, 15:15
JTI România: Proiectul de lege adoptat miercuri de Guvern prevede termene fantasmagorice

‘Textul adoptat azi prevede termene fantasmagorice: legea ar urma să intre în vigoare pe 20 mai 2016 şi, începând cu aceeaşi dată, fabricile de ţigarete ar trebui să producă deja potrivit prevederilor proiectului. Până atunci, însă, au rămas mai puţin de trei luni de zile, în care Parlamentul să adopte legea, iar noi să modificăm producţia fără baza legală. Cine garantează că proiectul nu va fi modificat în Parlament sau că legea va fi adoptată până la 20 mai? Pe de o parte, un proiect nu poate impune obligaţia de a face, aceasta fiind atributul exclusiv al unei legi intrate în vigoare. Pe de altă parte, Guvernul nu e în măsură să impună Legislativului date limită până la care să adopte legi’, a declarat, într-un comunicat remis AGERPRES, Gilda Lazăr, director Corporate Affairs & Communications JTI România.

Guvernul nu şi-a asumat responsabilitatea de a asigura o perioadă de tranziţie pentru fabricarea ţigaretelor, pasând decizia politică Legislativului, iar consecinţele – viitorului Executiv, se spune în comunicat.

‘Dată fiind întârzierea transpunerii Directivei tutunului, am cerut public Guvernului certitudini de ordin normativ: aprobarea proiectului prin Ordonanţă de Urgenţă şi acordarea unei perioade de tranziţie necesară fabricaţiei. Aşadar, nu am solicitat niciodată amânarea transpunerii Directivei, ci urgentarea ei, pentru a nu fi periclitată activitatea celui de-al doilea mare contribuabil la bugetul de stat, mărindu-se riscul de deficit bugetar excesiv, prin neîncasarea taxelor şi contribuţiilor lunare medii de 250 milioane de euro’, a afirmat Gilda Lazăr.

Potrivit reprezentantei JTI România, deşi redactarea proiectului a durat aproape doi ani, iniţiatorii ‘au ignorat realitatea şi au copiat birocratic textul de la Bruxelles, fără să ţină cont de faptul că suntem deja la finalul lunii februarie, ceea ce face ca termenul de fabricaţie indicat (20 mai) să fie inaplicabil’.

Alte ţări au adaptat textul european la contextul naţional: Polonia prevede o perioadă de tranziţie de nouă luni pentru producţie, iar Danemarca şase luni, pentru a nu pune în pericol piaţa legală şi veniturile bugetare.

‘Producţia nu se poate modifica peste noapte, printr-o vrajă, ci doar în baza unei legi şi a unor norme publicate în Monitorul Oficial. Am arătat public că depindem de furnizori globali de ambalaje, că avem nevoie de câteva luni pentru schimbarea designului, pregătirea procesului de tipărire, comanda materialelor, printarea blanchetelor şi transportul acestora către România, unde se produc ţigaretele şi se face împachetarea propriu-zisă. Acesta este motivul pentru care am solicitat o perioadă de tranziţie pentru fabricaţie sau permisiunea de a produce în paralel şi a ne adapta din mers, astfel încât, la anul, pe 20 mai 2017, data prevăzută în Directivă pentru ‘curăţarea pieţei’, să putem avea doar produse de tip nou. Stocurile, limitate de legislaţia fiscală în vigoare, nu sunt suficiente pentru a acoperi vânzările din perioada de vară, care este o perioadă de vârf şi există pericolul real ca piaţa să fie inundată de produse de contrabandă’, a arătat Gilda Lazăr.

Potrivit reprezentantei JTI România, producătorii de tutun se văd nevoiţi să înceapă pregătirile prealabile doar pe baza detaliilor tehnice furnizate abia acum două săptămâni de Ministerul Sănătăţii.

‘Însă, riscul de a arunca banii pe fereastră este foarte mare, pentru că informaţiile nu sunt complete şi nimeni nu ne poate asigura că detaliile nu vor fi schimbate prin viitoarea lege sau prin cele peste 10 ordine de ministru ce vor fi emise ulterior pentru aplicarea acesteia. Evident, Guvernul nu a luat în calcul ce s-ar putea întâmpla dacă, din cauza agendei încărcate a Parlamentului şi a perioadei electorale, legea nu va putea trece până la 20 mai. În absenţa legii, chiar dacă noi am reuşi, printr-o vrajă, să modificăm producţia, noile produse ar fi ilegale, neputând fi puse pe piaţă. Aşadar, trăim în plin absurd’, a afirmat reprezentanta celei mai mari companii de tutun de pe piaţa locală.

Ea a precizat că produătorii de tutun se vor adresa oficial Parlamentului, solicitând acordarea unei perioade de tranziţie pentru fabricaţie.

‘Aşa cum am arătat, este o problemă de interes comun, atât pentru producătorii de tutun, cât şi pentru stat, prin îndeplinirea indicatorilor macroeconomici şi protejarea încasărilor la buget, unde virăm circa 80% din preţul pachetelor de ţigarete’, a mai spus Gilda Lazăr.

JTI activează pe piaţa din România de 23 de ani, aflându-se în top zece mari contribuabili. Compania deţine o fabrică în Bucureşti şi are peste 1.000 de angajaţi, fiind prima multinaţională de ţigarete care a investit în România. Industria tutunului este al doilea mare contribuabil la buget, cu trei miliarde de euro virate în 2015 (reprezentând aproape 2% din PIB sau 12,5% din totalul veniturilor bugetare).

Guvernul a aprobat în şedinţa de miercuri un proiect de lege care stabileşte condiţiile pentru fabricarea, prezentarea şi vânzarea produselor din tutun şi a celor conexe, în scopul preluării în legislaţia naţională a reglementărilor europene şi internaţionale promovate pentru reducerea consumului de tutun, îndeosebi în rândul tinerilor.

Potrivit unui comunicat al Executivului remis AGERPRES, ‘prin proiectul de lege se introduc noi condiţii privind ingredientele utilizate în fabricarea produselor din tutun, inscripţionarea şi prezentarea produselor din tutun, trasabilitatea, elementele de securitate şi comerţul transfrontalier la distanţă cu produse din tutun şi conexe’.

‘Sunt reglementate ingredientele ce pot fi utilizate în produsele din tutun, precum şi nivelurile maxime ale emisiilor de gudron, nicotină şi monoxid de carbon. Prin urmare, va fi interzisă punerea pe piaţă a ţigărilor şi a tutunului rulat care au o aromă caracteristică. Produsele cu aromă caracteristică al căror volum al vânzărilor la nivelul întregii UE reprezintă 3% sau mai mult într-o anumită categorie de produse vor fi interzise din 20 mai 2020. De asemenea, va fi interzisă punerea pe piaţă a tuturor produselor din tutun care conţin aditivi speciali, precum vitamine, cafeină, taurină şi creează astfel impresia că un produs din tutun are un efect benefic asupra sănătăţii sau că prezintă riscuri mai mici pentru aceasta, dar şi a celor care conţin arome în capsule, filtru sau în alte caracteristici tehnice’, anunţă Executivul.

‘Prin această lege ne asumăm şi formal termenul de 20 mai ca termen de implementare a Directivei europene 40 din 2014. Sigur, legea merge în Parlament şi va intra în dezbatere parlamentară cu acest termen asumat de Guvernul României’, a spus purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu.

Citeşte şi: Guvernul a aprobat proiectul de lege al tutunului. De la 20 mai, vom avea noi pachete de ţigări

Te-ar mai putea interesa și
De la 1 octombrie, automatele de sucuri și cafea au obligația să fie dotate cu aparate de marcat fiscale. Amenzi între 8.000 și 10.000 de lei
De la 1 octombrie, automatele de sucuri și cafea au obligația să fie dotate cu aparate de marcat fiscale. Amenzi între ...
Printr-un ordin dat de Autoritatea Națională de Administrare Fiscală se atrage atenția asupra faptului că automatele cu sucuri, sandvisuri saau cafea sunt obligate să fie dotate cu AMEF.......
Grindeanu: Noul terminal RO-RO din Portul Constanţa va fi inaugurat pe 15 mai
Grindeanu: Noul terminal RO-RO din Portul Constanţa va fi inaugurat pe 15 mai
Noul terminal RO-RO (roll-on/roll-off) din Portul Constanţa va fi inaugurat pe data de 15 mai, a anunţat, vineri, ministrul ...
S&P a retrogradat Israelul din cauza riscurilor geopolitice ridicate
S&P a retrogradat Israelul din cauza riscurilor geopolitice ridicate
Agenţia de evaluare financiară S&P Global Ratings a coborât, vineri, ratingul Israelului, de la "AA minus" până la "A ...
CIA avertizează că Ucraina poate pierde războiul anul acesta, fără un nou ajutor militar
CIA avertizează că Ucraina poate pierde războiul anul acesta, fără un nou ajutor militar
Directorul Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA), William Burns, a avertizat joi că Ucraina ar putea pierde războiul ...