Judeţele unde magazinele româneşti sunt încă o forţă. Cine sunt românii care se luptă cu multinaţionalele

Pe o piaţă în care numărul retailerilor internaţionali este mai mare decât în alte state mult mai dezvoltate, şi lanţurile de magazine deţinute de antreprenori români au început în ultimii ani să se dezvolte. Există încă zone unde acestea mai au încă un cuvânt de spus.
Economica.net - Dum, 07 mai 2017, 20:36
Judeţele unde magazinele româneşti sunt încă o forţă. Cine sunt românii care se luptă cu multinaţionalele

Nu multe sunt judeţele unde antreprenorii români sunt încă o forţă în retailul alimentar, iar cei care au reuşit acest lucru au modele de business diferite de marii retaileri internaţionali, au în general afaceri vechi şi activează în zonele semi-urbane. 

Spre exemplu, în Vâlcea, judeţul de origine al lanţului Annabella, deţinut de familia Mutu, retailerii autohtoni deţin, potrivit unei analize termene.ro consultate de ECONOMICA.NET, o cotă de piaţă de peste 20%. Cei mai importanţi jucători sunt Annabella, care a raportat în 2015 o cifră de afaceri de 197,1 milioane de lei, Diana, controlată de familia Crăciu­nescu, care a ajuns anul acesta să opereze 45 de magazine în judeţele din sudul ţării şi rulează 166 de milioane de lei şi Danemar Company, care operează magazinele Euromarket, care a  avut în 2015 rulanje de 85,3 milioane de lei. Cei trei retaileri au o cotă de piaţă, potrivit calculelor termene.ro, de 13,7%, 6,5% şi respectiv 5,9%.

Cota de piaţă exprimă ponderea cifrei de afaceri în totalul vânzarilor sectorului de activitate (cod CAEN) din respectivul judeţ. Menţionăm astfel că, în cazul în care unii retaileri au magazine şi în alte judeţe, vânzările generate de acele magazine au fost incluse în cota de piaţă din judeţul unde şi-au înregistrat compania.

Din Harghita a pornit cel mai mare retailer autohton după cifra de afaceri din 2015. Elan-Trio SR, afacerea familiei Boros (Cecilia şi Gyorgy) care operează în momentul de faţă 16 magazine sub brandul Merkur şi Szuper în judeţele Harghita, Mureş şi Covasna are, potrivit termene.ro, o cotă de piaţă de aproximativ 20% la nivel judeţului Harghita. Restul retailerilor locali au cote de piaţă nesemnificative, de aproximativ 1%.

Şi judeţul Vaslui are un jucător puternic pe piaţa de retail alimentar. Potrivit termene.ro, Cleopatra Center, deţinută de bârlădeanul Bularda Iulian şi care operează lanţul de magazine de proximitate Cleopatra, are o cotă de 10,4% din piaţa vasluiană, urmată fiind de Berlin SRL, o companie care a dezvoltat lanţul de magazine Berlin din Bârlad. Retailerul controlat de familia Pricope din judeţ are, conform datelor aferente lui 2015, o cotă de piaţă de 5,2%.

Şi în judeţul Gorj, jucătorii autohtoni au o poziţie importantă pe piaţa de retail. Este vorba despre Succes Nic Com, compania care operează magazinele Succes, dar şi alte business-uri precum benzinarie, transport, panificaţie etc, care avea la nivelul lui 2015 o cifră de afaceri de peste 155,2 milioane de lei. Compania deţinută de omul de afaceri Nicolae Sarcină, cu afaceri în şapte judeţe ale ţării, este însă înregistrată în Ilfov, astfel că nu se poate calcula ce cota de piaţă are în judeţul Gorj, unde operează cele mai multe magazine. Astfel, din datele termene.ro, cea mai mare cota de piaţă din judeţ o are Crescendo SRL, cu 4,4% din piaţa locală. Compania operează atât lanţul de magazine alimentare Anna Ma, cât şi un lanţ hotelier.

În Vrancea operează alţi doi retaileri autohtoni importanţi. Este vorba despre Zanfir SNC, compania familiei Zanfir, care s-a extins cu 12 supermarketuri atât în Focşani, cât şi în Brăila şi Paco Prod Serv, compania omului de afaceri Feliciu Paraschiv care deţine 12 supermarketuri în Focşani şi alte oraşe din zonă. Aceştia controlează 13,3% şi respectiv 7% din piaţa locală.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Plafonul pentru sprijinirea investițiilor în procesare ar putea fi ridicat la 15 milioane de euro
Plafonul pentru sprijinirea investițiilor în procesare ar putea fi ridicat la 15 milioane de euro
Plafonul sprijinului public pentru investiţiile în procesare ar putea fi modificat în Plan Naţional Strategic (PNS) la ...
Sute de mii de locuințe au rămas fără curent electric și peste 1.300 de zboruri au fost anulate în SUA din cauza unei furtuni foarte puternice
Sute de mii de locuințe au rămas fără curent electric și peste 1.300 de zboruri au fost anulate în SUA din cauza unei ...
Furtuna de zăpadă, care a lovit în acest weekend sudul SUA, lăsând mii de persoane fără curent electric şi determinând ...
Hidroelectrica a finalizat platforma pentru contractarea online, e funcțională. Urmează lansarea aplicațiilor mobile
Hidroelectrica a finalizat platforma pentru contractarea online, e funcțională. Urmează lansarea aplicațiilor mobile
La câteva luni după ce Hidroelectrica, cel mai mare producător de enegie electrică din țară, și furnizorul cu cel ...