Jumătate de milion de români au primit compensații de la distribuitorii de electricitate anul trecut. Cine și cât a plătit

Circa 526.000 de clienți au primit anul trecut compensații de la distribuitorii de energie electrică, în sumă totală de circa 24,8 milioane de lei, pentru problemele pe care le-au întâmpinat cu rețeaua, potrivit unui raport al Autorității de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Peste 90% din bani au fost plătiți de firmele de distribuție ale grupului Enel clienților din propria rețea. Cum aceste compensații se acordă automat, pe baza propriilor evaluări ale companiilor, se ridică din nou un mare semn de întrebare dacă ceilalți operatori de rețele au raportat și plătit clienților tot ce aceștia din urmă erau îndreptățiți să primească.
Mihai Nicuţ - Dum, 17 iul. 2022, 22:14
Jumătate de milion de români au primit compensații de la distribuitorii de electricitate anul trecut. Cine și cât a plătit

Suma totală a compensațiilor – aproape 25 de milioane de lei, este cu circa 20% mai mare decât cea acordată în 2020 (20,5 milioane de lei) și de cinci ori mai mare decât cea din 2019.

Potrivit reglementărilor, companiile de distribuție din cele opt zone de rețea din România, controlate de grupurile Enel, CEZ, Electrica și E.On, trebuie să acorde compensații clienților în trei situații: dacă întreruperile în alimentare sunt prea lungi sau prea dese, dacă energia electrică nu este livrată în standardele tehnice (celebrele fluctuații de tensiune) sau dacă operatorii nu răspund la timp oricăror solicitări ale clienților.

Legislația privind acordarea compensațiilor s-a modificat în 2019. Pentru prima situație, s-a impus acordarea automată a compensațiilor pentru neîndeplinirea indicatorilor de continuitate a alimentării cu energie electrică pentru toate nivelurile de tensiune. Cu alte cuvinte, dacă suferiți pene de curent prea lungi sau prea dese raportat la standardul impus de ANRE, distribuitorul de energie electrică vă acordă compensații în mod automat, fără să le cereți dvs, pe baza propriilor date legate de întreruperile din propria rețea.

Au fost acordare 457.000 de astfel de compensații (adică 86% din total), cu o valoare totală de 16,7 milioane de lei, adică circa două treimi din totalul sumelor acordate.

Anul trecut, au fost acordare 414.000 de astfel de compensații (adică 80% din total), cu o valoare totală de 16,5 milioane de lei, tot 80% din suma totală de circa 20,5 milioane.

Cine a plătit cel mai mult

Situația este dezechilibrată, după cum veți vedea și în tabelul de mai jos, și se ridică anumite semne de întrebare. Majoritatea covârșitoare a acestor compensații care, amintim, se plătesc automat de distribuitor, nu la cerere, au fost plătite de cele trei companii de distribuție din cadrul grupului Enel. Cele trei firme e-Distribuție au plătit circa 23 de milioane din cele aproape 25 de milioane  în total. Asta în condițiile în care Enel, prin cele trei firme, acoperă cam o treime din rețeaua națională, restul fiind în administrarea CEZ, Electrica și E.On. Electrica, de exemplu, a plătit compensații totale de doar 620.000 de lei, deși are tot trei zone, ca Enel, deci o rețea de distribuție comparabilă.

 

 

 

 

 

Să tragem de aici concluzia ca rețeaua Enel este atât de proastă comparativ cu cea a celorlalți distribuitori și că în zonele deservite de Enel s-au întâmplat 90% din toate incidentele legate de continuitatea alimentării cu energie din toată țara, care a trebuit să fie compensate? Desigur că nu, după cum am scris aici:

Câți bani puteți primi

De la 1 ianuarie 2019 s-a redus substanţial durata de întrerupere a alimentării pentru care se datorează aceste despăgubiri. Noile intervale de timp sunt următoarele:

6 ore – pentru mediu urban, în condiții normale de vreme

4 ore – pentru municipii reședință de județ, în condiții normale de vreme

12 ore – mediu rural, în condiții normale de vreme

48 ore – în condiții meteorologice deosebite (interval identic )

Despăgubirea este de 30 de lei pentru fiecare consumator casnic care este nealimentat mai mult decât intervalele de mai sus, pentru fiecare caz de depăşire a timpului.

În plus, standardul de performanţă pentru distribuție mai stipulează şi altă situaţie în care consumatorii casnici pot primi despăgubirea de 30 de lei. Astfel, se primesc aceşti bani dacă, au loc mai mult de 12 întreruperi neplanificate lungi în mediul urban sau 24 în mediul rural, pe an.

Mai mult, la jumătatea anului trecut, ANRE a decis și includerea întreruperilor scurte, între 3 secunde și 3 minute, în categoria întreruperilor care se monitorizează și pentru care operatorii de distribuție sunt obligați să acorde compensații la depășirea numărului maxim stabilit prin standard. Pentru fiecare astfel de depășire operatorii de distribuție vor acorda compensații tuturor utilizatorilor afectați, astfel:

-înaltă tensiune: 300 RON peste 10 întreruperi pe an,

-medie tensiune: 10 RON peste 10 întreruperi pe săptămână,

-joasă tensiune: 5 RON peste 10 întreruperi pe săptămâna.

 

Te-ar mai putea interesa și
Bursa de la Bucureşti a câştigat, în această săptămână, peste 1,5 miliarde de lei la capitalizare
Bursa de la Bucureşti a câştigat, în această săptămână, peste 1,5 miliarde de lei la capitalizare
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 1,5 miliarde de lei la capitalizare, respectiv 0,55%, în această săptămână, în timp ce valoarea tranzacţiilor cu acţiuni a scăzut cu 38,8......
Primăria sectorului 3 reia licitaţia pentru concesionarea complexului acvatic Parc Pantelimon, pe 35 de ani
Primăria sectorului 3 reia licitaţia pentru concesionarea complexului acvatic Parc Pantelimon, pe 35 de ani
Primăria Sectorului 3 anunţă din nou pe SEAP licitaţie pentru contractul de delegare de gestiune a activităţii de administrare ...
Cât câştigă un influencer: Cezara Cristescu a avut afaceri nete de aproape 170.000 de lei, de peste 4 ori mai mari decât în 2021, şi marjă de profit de peste 74%
Cât câştigă un influencer: Cezara Cristescu a avut afaceri nete de aproape 170.000 de lei, de peste 4 ori mai mari decât ...
Cezara Cristescu, creator digital urmărit de peste 555.000 de oameni pe TikTok, a realizat afaceri nete de peste 169.000 ...
Italia intenţionează să vândă active de 21 miliarde de euro, pentru a sprijini finanţele publice
Italia intenţionează să vândă active de 21 miliarde de euro, pentru a sprijini finanţele publice
Guvernul Italiei vrea să obţină cel puţin 1% din PIB, sau aproximativ 21 miliarde de euro, în urma unor vânzări de ...