Jumătate de milion de români au primit compensații de la distribuitorii de electricitate anul trecut. Cine și cât a plătit

Circa 526.000 de clienți au primit anul trecut compensații de la distribuitorii de energie electrică, în sumă totală de circa 24,8 milioane de lei, pentru problemele pe care le-au întâmpinat cu rețeaua, potrivit unui raport al Autorității de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Peste 90% din bani au fost plătiți de firmele de distribuție ale grupului Enel clienților din propria rețea. Cum aceste compensații se acordă automat, pe baza propriilor evaluări ale companiilor, se ridică din nou un mare semn de întrebare dacă ceilalți operatori de rețele au raportat și plătit clienților tot ce aceștia din urmă erau îndreptățiți să primească.
Mihai Nicuţ - Dum, 17 iul. 2022, 22:14
Jumătate de milion de români au primit compensații de la distribuitorii de electricitate anul trecut. Cine și cât a plătit

Suma totală a compensațiilor – aproape 25 de milioane de lei, este cu circa 20% mai mare decât cea acordată în 2020 (20,5 milioane de lei) și de cinci ori mai mare decât cea din 2019.

Potrivit reglementărilor, companiile de distribuție din cele opt zone de rețea din România, controlate de grupurile Enel, CEZ, Electrica și E.On, trebuie să acorde compensații clienților în trei situații: dacă întreruperile în alimentare sunt prea lungi sau prea dese, dacă energia electrică nu este livrată în standardele tehnice (celebrele fluctuații de tensiune) sau dacă operatorii nu răspund la timp oricăror solicitări ale clienților.

Legislația privind acordarea compensațiilor s-a modificat în 2019. Pentru prima situație, s-a impus acordarea automată a compensațiilor pentru neîndeplinirea indicatorilor de continuitate a alimentării cu energie electrică pentru toate nivelurile de tensiune. Cu alte cuvinte, dacă suferiți pene de curent prea lungi sau prea dese raportat la standardul impus de ANRE, distribuitorul de energie electrică vă acordă compensații în mod automat, fără să le cereți dvs, pe baza propriilor date legate de întreruperile din propria rețea.

Au fost acordare 457.000 de astfel de compensații (adică 86% din total), cu o valoare totală de 16,7 milioane de lei, adică circa două treimi din totalul sumelor acordate.

Anul trecut, au fost acordare 414.000 de astfel de compensații (adică 80% din total), cu o valoare totală de 16,5 milioane de lei, tot 80% din suma totală de circa 20,5 milioane.

Cine a plătit cel mai mult

Situația este dezechilibrată, după cum veți vedea și în tabelul de mai jos, și se ridică anumite semne de întrebare. Majoritatea covârșitoare a acestor compensații care, amintim, se plătesc automat de distribuitor, nu la cerere, au fost plătite de cele trei companii de distribuție din cadrul grupului Enel. Cele trei firme e-Distribuție au plătit circa 23 de milioane din cele aproape 25 de milioane  în total. Asta în condițiile în care Enel, prin cele trei firme, acoperă cam o treime din rețeaua națională, restul fiind în administrarea CEZ, Electrica și E.On. Electrica, de exemplu, a plătit compensații totale de doar 620.000 de lei, deși are tot trei zone, ca Enel, deci o rețea de distribuție comparabilă.

 

 

 

 

 

Să tragem de aici concluzia ca rețeaua Enel este atât de proastă comparativ cu cea a celorlalți distribuitori și că în zonele deservite de Enel s-au întâmplat 90% din toate incidentele legate de continuitatea alimentării cu energie din toată țara, care a trebuit să fie compensate? Desigur că nu, după cum am scris aici:

Câți bani puteți primi

De la 1 ianuarie 2019 s-a redus substanţial durata de întrerupere a alimentării pentru care se datorează aceste despăgubiri. Noile intervale de timp sunt următoarele:

6 ore – pentru mediu urban, în condiții normale de vreme

4 ore – pentru municipii reședință de județ, în condiții normale de vreme

12 ore – mediu rural, în condiții normale de vreme

48 ore – în condiții meteorologice deosebite (interval identic )

Despăgubirea este de 30 de lei pentru fiecare consumator casnic care este nealimentat mai mult decât intervalele de mai sus, pentru fiecare caz de depăşire a timpului.

În plus, standardul de performanţă pentru distribuție mai stipulează şi altă situaţie în care consumatorii casnici pot primi despăgubirea de 30 de lei. Astfel, se primesc aceşti bani dacă, au loc mai mult de 12 întreruperi neplanificate lungi în mediul urban sau 24 în mediul rural, pe an.

Mai mult, la jumătatea anului trecut, ANRE a decis și includerea întreruperilor scurte, între 3 secunde și 3 minute, în categoria întreruperilor care se monitorizează și pentru care operatorii de distribuție sunt obligați să acorde compensații la depășirea numărului maxim stabilit prin standard. Pentru fiecare astfel de depășire operatorii de distribuție vor acorda compensații tuturor utilizatorilor afectați, astfel:

-înaltă tensiune: 300 RON peste 10 întreruperi pe an,

-medie tensiune: 10 RON peste 10 întreruperi pe săptămână,

-joasă tensiune: 5 RON peste 10 întreruperi pe săptămâna.

 

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...