1EUR = 4.8745 RON | Bucureşti 12 º

Companii

Jumătate din vagoanele CFR sunt ca pe vremea lui Ceauşescu. Nu există buget pentru unele noi

Deşi aproape toate vagoanele deţinute de CFR Călători sunt dinaintea Revoluţiei iar jumătate sunt exact în aceeaşi stare ca acum 25 de ani, compania nu primeşte bani de la buget pentru achiziţia unor noi. Nici anul trecut şi nici anul acesta.

20 feb, 2013 | | ECONOMICA.net

Din cele 2.200 de vagoane pe care le exploatează CFR Călători  doar 300 sunt noi iar 1.000 sunt modernizate, arată compania într-o comunicare către ECONOMICA.NET. Restul sunt în aceeaşi stare ca acum câteva decenii, vechimea medie a parcului de material rulant fiind de 25 de ani, potrivit companiei.

Cu toate acestea, în bugetul CFR Călători pentru acest an nu sunt prevăzute sume pentru achiziţia de noi vagoane. De altfel, nici în 2012 compania naţională de transport călători nu a avut vreun leu pentru achiziţii de vagoane.

„Preţul mediu de achiziţie al unui vagon nou este cuprins între 560.000 – 1.000.000 euro, în funcţie de dotări, iar preţul mediu pentru modernizarea unui vagon, în funcţie de dotări, este curpins între 300.000- 400.000 euro (echipat la toate standardele actuale).
În adoptarea deciziei privind achiziţia de material rulant nou sau modernizat se are în vedere: durata de timp necesară pentru realizare; resursele financiare disponibile; starea parcului de vagoane raportată la normativele feroviare privind periodicitatea reparaţiilor generale”, spun reprezentanţii companiei.

Modernizarea de vagoane implică: procese de construcţie/consolidare a carcasei de vagon şi a aparatului de rulare, înlocuirea conceptelor şi tehnologiilor depăşite respectiv a instalaţiilor vechi şi uzate fizic, moral şi conceptual, având drept obiectiv o durată de exploatare de 12-18 ani conform reglementărilor în vigoare.

Singurul producător de vagoane de călători din România este compania Astra Vagoane Călători din Arad deţinută de omul de afaceri Valer Blidar. Acesta s-a plâns, în repetate rânduri, că statul român nu face achiziţii de material rulant nou, deşi parcul este într-o stare proastă, fiind nevoit să caute contracte doar în străinătate.

Dacă la vagoane noi singurul furnizor este compania orădeană, reparaţiile se fac la Remarul 16 Februarie Cluj, Remar Paşcani, Atelierele CFR Griviţa, IRVC CFR SIRV Braşov, IRV Călători SIRV Titu sau RELOC Braşov.

Traficul CFR Călători a scăzut drastic anul trecut. Atfel, dacă în 2011 compania transporta 53,45 milioane de călători, anul trecut traficul a fost de doar 48,67 milioane de călători.

Din cele 1378 de trenuri aflate activ în circulaţie, 1,7% sunt InterCity, 14% sunt InterRegio şi 84,3% sunt Regio.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO