Juncker cere Spaniei să respecte ţinta privind deficitul bugetar din 2013

Şeful miniştrilor de Finanţe din zona euro, Jean-Claude Juncker, a cerut luni Spaniei să respecte ţinta referitoare la deficitul bugetar din 2013, dar a lăsat deschisă posibilitatea discuţiilor referitoare la obiectivul din acest an.
Economica.net - lun, 12 mart. 2012, 19:34
Juncker cere Spaniei să respecte ţinta privind deficitul bugetar din 2013

„Plecăm de la principiul că Spania vrea să respecte obiectivul privind deficitul bugetar din 2013, respectiv reducerea sub limita maximă din legislaţia europeană de 3% din PIB”, a declarat Juncker la Bruxelles, unde are loc reuniunea Eurogroup.

Juncker a precizat că miniştrii vor discuta luni problema deficitului bugetar al Spaniei din 2012, dar nu se va lua o decizie definitivă.

Spania i-a luat prin surprindere pe liderii europeni la începutul acestei luni, anunţând că deficitul bugetar va atinge în acest an 5,8% din PIB, cu mult peste ţinta de 4,4% convenită cu Comisia Europeană.

În aceste condiţii, nu este sigur că autorităţile de la Madrid vor putea aduce deficitul bugetar sub nivelul de 3% prevăzut în Pactul de Stabilitate.

„Obiectivul pentru 2013 rămâne, cel pentru 2012 este mai puţin important. Spania ar putea obţine o anumită flexibilitate pentru acest an, dacă va fi convingătoare”, a declarat recent un oficial european.

Ministrul german de Finanţe Wolfgang Schauble a avut programată o întrevedere privată pe această temă cu omologul său spaniol Luis De Guindos, înainte de începerea reuniunii Eurogroup.

Schauble a respins o comparaţie între situaţia Spaniei şi cea a Greciei, în pofida derapajelor deficitelor.

„Grecia este un caz cu totul aparte. Spania a făcut mari progrese, percepute şi de pieţele financiare, unde dobânzile împrumuturilor au scăzut semnificativ”, a arătat ministrul german.

Ministrul austriac de Finanţe, Maria Fekter, a refuzat, la sosirea la reuniune, posibilitatea unei relaxări a regulilor pentru Spania, care trebuie să facă eforturi pentru îmbunătăţirea disciplinei bugetare.

 

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...