Juncker: Condiţiile pentru aprobarea celui de-al doilea ajutor pentru Grecia ‘au fost întrunite’

Condiţiile necesare pentru ca statele zonei euro să-şi dea aprobarea finală privind finanţarea celui de-al doilea plan de ajutor pentru Grecia 'au fost întrunite', a anunţat vineri preşedintele Eurogrupului, Jean-Claude Juncker, într-un comunicat.
Economica.net - vin, 09 mart. 2012, 15:22
Juncker: Condiţiile pentru aprobarea celui de-al doilea ajutor pentru Grecia 'au fost întrunite'

Juncker a salutat reuşita planului de ştergere a unei părţi a datoriei creditorilor privaţi ai Atenei şi faptul că Grecia a îndeplinit ‘satisfăcător’ condiţiile prealabile ale partenerilor săi. „Salut progresele semnificative obţinute în pregătirea celui de-al doilea plan de ajustare pentru Grecia. Salut în special evaluarea detaliată a troicii (misiunea FMI-CE-BCE) conform căreia Grecia a implementat satisfăcător toate condiţiile prealabile” cerute de partenerii săi pentru a obţine livrarea celui de-al doilea ajutor, a precizat liderul miniştrilor de finanţe din zona euro, care au avut vineri o teleconferinţă.

„Eurogrupul le cere autorităţilor elene să demonstreze în continuare un angajament puternic” şi să ”continue eforturile de ajustare, în linie cu noul program”, a mai spus Juncker.

Guvernul grec a anunţat vineri că a obţinut un grad de participare suficient din partea deţinătorilor privaţi de obligaţiuni guvernamentale greceşti pentru programul de schimb de bonduri, o condiţie esenţială pentru a putea beneficia de al doilea program de sprijin destinat reducerii drastice a datoriei sale şi evitării falimentului.

Într-un comunicat al Ministerului grec de Finanţe se arată că 85,8% din deţinătorii privaţi de obligaţiuni au acceptat schimbul de bonduri. Autorităţile de la Atena aveau nevoie de un grad de participare de 75% pentru a putea demara tranzacţia. De asemenea, Ministerul grec de Finanţe a adăugat că, la final, rata de participare ar putea ajunge la 95,7%, prin utilizarea clauzelor de acţiune colectivă care obligă deţinătorii de obligaţiuni să accepte termenii schimbului. În plus, termenul limită pentru acceptarea ofertei pentru bondurile guvernate de legislaţia internaţională a fost extins până la 23 martie.

Eurogrupul ‘a fost încurajat de înalta participare a sectorului privat’ la oferta de schimb de bonduri a Greciei, ‘ceea ce va aduce o contribuţie semnificativă la îmbunătăţirea sustenabilităţii datoriei’ Atenei, se mai precizează în declaraţia lui Juncker.

Şeful Eurogrupului a făcut apoi apel la Fondul Monetar Internaţional (FMI) să ‘aducă o contribuţie semnificativă’ la finanţarea planului de ajutor pentru Grecia.

Recent, ţările din zona euro au căzut de acord asupra unui nou plan de salvare fără precedent, în valoare de 237 miliarde de euro, destinat Greciei, în ideea de a evita falimentul unei ţări membre care ar avea consecinţe imprevizibile pentru întreaga Europă. Planul cuprinde, pe de o parte, un ajutor public, sub forma de împrumuturi în valoare de 130 de miliarde de euro până la finele lui 2014, după un prim program de sprijin pentru Grecia, în luna mai 2010, care s-a ridicat la 110 miliarde de euro. Cealaltă componentă se referă la ştergerea a 107 miliarde de euro din datoriile Greciei deţinute de creditorii privaţi, bănci şi fonduri de investiţii.

Te-ar mai putea interesa și
ONRC: 14.265 de firme au fost dizolvate în primele șase luni ale anului
ONRC: 14.265 de firme au fost dizolvate în primele șase luni ale anului
Numărul de firme dizolvate a crescut cu peste 18,4% în primele şase luni din 2021, la 14.265, faţă de 12.046 în perioada ianuarie - iunie 2020, conform datelor centralizate de Oficiul Naţional......
Aproape trei sferturi dintre angajații din Covasna sunt plătiți cu salariul minim pe economie
Aproape trei sferturi dintre angajații din Covasna sunt plătiți cu salariul minim pe economie
Aproape 75% dintre angajaţii din judeţ sunt plătiţi cu salariul minim pe economie şi doar o parte dintre aceştia beneficiază ...
Iohannis: România trebuie să fie pregătită să facă față valului patru al pandemiei. Îi îndemn pe cei care nu s-au vaccinat să meargă să se vaccineze
Iohannis: România trebuie să fie pregătită să facă față valului patru al pandemiei. Îi îndemn pe cei care nu s-au ...
România trebuie să fie pregătită pentru a face faţă valului patru al pandemiei de COVID-19, iar cea "mai sigură" cale ...
Nissan estimează că va reveni pe profit în 2021, după trei ani de pierderi
Nissan estimează că va reveni pe profit în 2021, după trei ani de pierderi
Nissan Motor estimează că va reveni pe profit în anul fiscal 2021, după trei ani de pierderi, în urma măsurilor de ...