Jurnalista Marina Ovsiannikova, care a protesta în direct împotriva războiului din Ucraina, a fost dată în urmărire de autoritățile ruse

Jurnalista disidentă Marina Ovsiannikova a fost plasată pe lista persoanelor date în urmărire în Rusia, potrivit unei note consultate luni de AFP cu privire la această voce critică la adresa războiului din Ucraina şi care este cunoscută pentru că a afişat o pancartă pacifistă în direct la televiziunea rusă, transmite Agerpres.
AGERPRES - lun, 03 oct. 2022, 18:31
Jurnalista Marina Ovsiannikova, care a protesta în direct împotriva războiului din Ucraina, a fost dată în urmărire de autoritățile ruse

Site-ul Ministerului de Interne al Federaţiei Ruse informează că Marina Ovsiannikova, 44 de ani, este căutată în cadrul unui dosar penal, fără alte precizări.

Inculpată în august pentru „difuzare de informaţii false” despre armata rusă – infracţiune pasibilă de 10 ani de închisoare – ea se afla în arest la domiciliu, în urma deciziei unui tribunal moscovit, şi avea interdicţia de a utiliza vreun mijloc de comunicare.

Arestul său la domiciliu trebuia să dureze până pe 9 octombrie, însă o prelungire era probabilă, în aşteptarea procesului.

Contactat de AFP, avocatul său, Dmitri Zahvatov, a confirmat că Marina Ovsiannikova este dată în urmărire „pentru că nu se află la locul unde trebuia să se afle până pe 9 octombrie”. Cu toate acestea, Zahvatov nu a oferit mai multe informaţii despre locul unde Ovsiannikova se află în prezent, în Rusia sau în străinătate.

Pe 21 septembrie, data la care a fost anunţată o mobilizare militară „parţială” în Rusia, susţinători ai Marinei Ovsiannikova au difuzat un mesaj pe reţelele sale sociale, în care ea spunea că s-a dus la o audiere, în cadrul dosarului ce o vizează, cu o pancartă pe care era scris „NU MOBILIZĂRII”.

La mijlocul lunii martie, la câteva zile după declanşarea ofensivei în Ucraina, Marina Ovsiannikova a întrerupt jurnalul de ştiri de pe Pervîi Kanal, unde ea lucra ca jurnalistă de aproape 20 de ani. Ea a afişat în direct o pancartă prin care cerea încheierea luptelor şi îi îndemna pe ruşi „să nu creadă propaganda”.

Pentru acest gest, Ovsiannikova a fost arestată pentru scurt timp şi a primit o amendă. Apoi, ea a părăsit ţara pentru a lucra pentru mass-media germană Die Welt.

În iulie, ea s-a întors în Rusia, în încercarea de a obţine custodia celor doi copii minori ai săi, pe care fostul ei soţ, care locuieşte în continuare în Rusia, încerca sa i-i ia.

În pofida riscurilor, Marina Ovsiannikova a continuat să critice de la Moscova puterea şi ofensiva, înainte de a fi din nou arestată şi inculpată pentru „difuzare de informaţii false” despre armată.

De la declanşarea ofensivei în Ucraina, autorităţile ruse reprimă orice denunţare a războiului, prin mii de amenzi, dar şi prin dosare penale pasibile de pedepse grele cu închisoarea.

Te-ar mai putea interesa și
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul însă a scăzut
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul ...
Consiliul director al Grupului Lavazza a aprobat declarațiile financiare consolidate la 31 decembrie 2023 și a anunțat principalii indicatori financiari. Astfel, grupul a raportat pentru anul......
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei ...
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în ...
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și Sărățeni din Autostrda A8
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și ...
Compania Națională de Administrate a Infrastructurii Rutiere a trimis astăzi spre validare către Agenția Națională ...