Justiţia a anulat statutul prin care Franklin Templeton a ajuns administrator la FP

Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a decis, miercuri, irevocabil, anularea unei hotărâri AGA a Fondului Proprietatea (FP) din septembrie 2010, prin care a fost modificat statutul, astfel încât, ulterior, compania Franklin Templeton să fie numită administrator al FP. Franklin Templeton s-a protejat de acest pericol, potrivit analşiştilor consultaţi de ECONOMICA.NET.
Economica.net - mie, 10 oct. 2012, 10:27
Justiţia a anulat statutul prin care Franklin Templeton a ajuns administrator la FP

Totuşi, „Fondul Proprietatea (FP) s-a protejat şi o altă AGA, ulterior, a aprobat statutul , ca şi toate deciziile acţionarilor contestate. Este o problemă de interpretare juridică. Se poate contesta în continuare calitatea Franklin Templeton, deşi nu ştim cu ce consecinţe“, a declarat, pentru ECONOMICA.NET, Mihai Căruntu, şeful echipei de cercetare de piaţă de capital de la BCR. 

Într-adevăr, FRanklin Templeton preciza, încă din decembrie 2011 că, „având în vedere hotărârile separate aprobate în cele mai recente adunări ale acţionarilor, administratorul Fondului nu consideră decizia Tribunalului ca având impact material asupra Fondului”, potrivit comunicatului  transmis Bursei de Valori Bucureşti.

În 21 decembrie 2011, Tribunalul Bucureşti a constatat nulitatea absolută a hotărârilor Adunării Generale a Acţionarilor (AGA) Fondului Proprietatea prin care, în data de 6 septembrie 2010 fusese modificat actul constitutiv şi era numit administrator unic „Franklin Templeton Investment Management Limited Marea Britanie Sucursală din Bucureşti”, potrivit Mediafax.

Fondul Proprietatea a contestat decizia cu recurs la Curtea de Apel Bucureşti, în cadrul unui litigiu cu avocatul Ioana Sfîrăială, acţionar al Fondului Proprietatea.

Instanţa Curţii de Apel Bucureşti a respins, marţi, recursul Fondului Proprietatea, menţinând astfel decizia din decembrie 2011 a Tribunalului Bucureşti. Decizia Curţii de Apel Bucureşti este irevocabilă.

Administratorul Fondului Proprietatea arăta că hotărârea Tribunalului Bucureşti de anulare a deciziilor AGA din 2010 de la Fondul Proprietatea, printre care numirea Franklin Templeton ca administrator al FP, nu are „impact material asupra Fondului”, având în vedere deciziile acţionarilor din cele mai recente adunări.

În octombrie 2010, avocatul Ioana Sfîrăială, acţionar al Fondului Proprietatea, a contestat în instanţă o parte dintre deciziile AGA de la Fondul Proprietatea, prin care Franklin Templeton a fost numit administrator, invocând că proiectul de modificare a actului constitutiv al societăţii nu a fost publicat în termenul legal de 30 de zile înainte de AGA.

În 21 decembrie 2011, Tribunalul Bucureşti a admis, în parte cererea reclamantei. Instanţa a dispus anularea hotărârilor prin care s-a aprobat modificarea actului constitutiv al FP, prin schimbarea sistemului de administrare, de la Consiliu de Supraveghere şi Directorat la societate de administrare a investiţiilor.

Totodată, Tribunalul a decis şi anularea hotărârii prin care compania Franklin Templeton a fost numită administrator al FP, precum şi a deciziilor acţionarilor de revocare a Directoratului şi de alegere a membrilor Comitetului Reprezentanţilor.

Prin decizia 1 a AGA din 6 septembrie 2010 de la Fondul Proprietatea, acţionarii au aprobat modificarea actului constitutiv al FP, prin schimbarea sistemului de administrare, de la Consiliu de Supraveghere şi Directorat la societate de administrare a investiţiilor.

Prin decizia Tribunalului Bucureşti, Fondul Proprietatea revine la vechiul statut, iar administrator al societăţii este din nou Ionuţ Popescu, afirmau surse din magistratură.

Sfîrăială a contestat şi hotărârea acţionarilor privind listarea Fondului la BVB, însă tribunalul a respins acţiunea avocatei.

Fondul Proprietatea este o societate de investiţii de tip închis, creată în scopul despăgubirii persoanelor ale căror proprietăţi au fost confiscate abuziv de statul comunist şi sunt imposibil de retrocedat în natură.

La finalul lunii noiembrie 2011, investitorii străini controlau 49,04% din capitalul social subscris al Fondului, acţionarii români aveau 46,77% din titluri, iar Ministerul Finanţelor Publice mai deţinea 4,19%.

Un pachet de 2,66% din acţiuni este indisponibilizat pentru că statul a subscris titlurile respective, însă nu a participat cu titluri la alte companii în schimbul acţiunilor subscrise. Astfel, statul mai poate acorda despăgubiri doar în cuatum de 1,53% din acţiunile FP.

Te-ar mai putea interesa și
Fondul ETF BET Patria – Tradeville depășește 500 de milioane de lei în active totale și 28.000 de investitori
Fondul ETF BET Patria – Tradeville depășește 500 de milioane de lei în active totale și 28.000 de investitori
Valoarea activelor fondului ETF BET Patria – Tradeville, administrat de SAI Patria Asset Management SA, companie membră a Grupului Patria Bank, a depășit 500 de milioane de lei. Acesta este în......
Bogdan Ivan a anunțat ce sumă s-a strâns în contul Ministerului Energiei din donațiile făcute din salarii de către managerii companiilor de stat. Unde se vor duce banii
Bogdan Ivan a anunțat ce sumă s-a strâns în contul Ministerului Energiei din donațiile făcute din salarii de către ...
Conducerile Nuclearelectrica, Hidroelectrica şi Romgaz au fost de acord să renunţe la o parte din salariu şi să doneze ...
Modernizarea reactorului 1 a centralei de la Cernavodă a obținut acordul de mediu
Modernizarea reactorului 1 a centralei de la Cernavodă a obținut acordul de mediu
Două proiecte esenţiale pentru viitorul energetic al României, modernizarea reactorului 1 de la Cernavodă şi extinderea ...
Trump acordă Rusiei un termen de grație de 50 de zile pentru a pune capăt războiului din Ucraina. Cu ce amenință președintele american
Trump acordă Rusiei un termen de grație de 50 de zile pentru a pune capăt războiului din Ucraina. Cu ce amenință președintele ...
Preşedintele SUA, Donald Trump, care a declarat din nou luni că este "dezamăgit" de omologul său rus Vladimir Putin, ...