Kaspersky Lab: 20% dintre utilizatori îşi acoperă camerele web, încercând să-şi protejeze viaţa privată

Economica.net
28 06. 2016
03484810_photo_dell_inspiron_17r_detail_14_21847700

Unul dintre aceste studii arată că utilizatorii de Internet apelează la diferite metode pentru a-şi proteja intimitatea şi unul din cinci utilizatori (20%) recunoaşte că îşi acoperă camera web, în acest scop.

‘Utilă în sine, este important de ştiut că acoperirea camerei web nu poate împiedica interceptarea audio şi proteja utilizatorii de a fi ascultaţi de hackeri sau alte grupări, în cazul în care cineva ar urmări acest lucru’, precizează reprezentanţii Kaspersky Lab.

Aceştia mai semnalează că peste un sfert dintre utilizatorii de Internet (28%) îşi păstrează datele ‘sensibile’ pe dispozitive care nu au acces la Internet, crezând, în mod eronat, că acest lucru va garanta protecţia datelor. Deşi teoria are o fundamentare logică şi este esenţială pentru securizarea back-up-ului de date de efectele unui atac ransomware, chiar şi fără o conexiune la Internet este posibil ca un dispozitiv să fie infectat printr-un smartphone sau printr-un stick USB conectate la computer.

De asemenea, 18% dintre cei chestionaţi recunosc că încearcă să evite site-urile populare precum Google şi Facebook din cauza informaţiilor personale pe care le colectează, în ciuda faptului că este o practică obişnuită, întâlnită pe aproape toate site-urile.

Mai mult, 8% dintre respondenţii ‘paranoici’ au spus că ascund computerul de alte persoane, chiar dacă acest lucru nu îi va ajuta să se protejeze de ameninţările de pe Internet. De asemenea, 7% dintre ei au spus că introduc, apoi şterg datele cardului de credit, de mai multe ori, atunci când plătesc online, în încercarea de a păcăli viruşii. Însă programele malware – în special cele de tip keyloggers (care copiază tot ce se scrie pe tastatură) – nu pot fi păcălite astfel.

În vreme ce unii folosesc aceste metode extreme, dar neadecvate, statisticile arată că alţi utilizatori de Internet sunt total lipsiţi de cunoştinţe despre mediul online. Doar 23% dintre respondenţi au spus că se consideră o potenţială ţintă în mediul online, iar 23% au spus că nu li se pare că o soluţie de securitate este necesară.

‘Aceste rezultate demonstrează două extreme – pe de o parte, sunt cei care care cred că îşi pot păstra datele în siguranţă, de exemplu, acoperindu-şi computerele. Pe de altă parte, sunt cei care, pur şi simplu, nu îşi iau măsurile de precauţie necesare în mediul online. Utilizatorii trebuie să fie mai informaţi despre mediul online – cu soluţiile de securitate disponibile în prezent este posibil să vă protejaţi de ameninţările cibernetice fără să să recurgeţi la măsuri extreme cum este acoperirea computerului’, a declarat David Emm, principal security researcher la Kaspersky Lab.

Kaspersky Lab este o companie globală de securitate cibernetică, fondată în 1997. Peste 400 de milioane de utilizatori individuali sunt protejaţi de tehnologiile Kaspersky Lab, precum şi 270.000 de companii client, pe care le ajutăm să protejeze ce e mai important pentru ele.