Kaufland: Din ianuarie 2023, prețurile la furnizori s-au stabilizat. Compania și-a bugetat 300 de milioane de euro investiții și 10 magazine noi

Retailerul german Kaufland și-a bugetat pentru anul acesta financiar investiții de 300 de milioane de euro, inclusiv pentru deschiderea a 10 magazine noi. Compania va angaja în jur de 1.000 de persoane.
Alina Stanciu - lun, 19 iun. 2023, 15:45
Kaufland: Din ianuarie 2023, prețurile la furnizori s-au stabilizat. Compania și-a bugetat 300 de milioane de euro investiții și 10 magazine noi

Retailerul german Kaufland, numărul doi pe piața comerțului alimentar în funcție de cifra de afaceri aferentă 2022, își va menține ritmul de expansiune și bugetul de investiții în ton cu cel de anul trecut. Mai exact și-a bugetat 300 de milioane de euro pentru 10 magazine noi, și renovarea unor unități mai vechi. În buget sunt incluse, de asemenea, inclusiv diverse costuri operaționale.

„Targetul este ca până în 2025 să ajungem la 200 de magazine în România și Moldova”, a declarat Valer Hancaș, Corporate Affairs&Communication Director la Kaufland Romania & Moldova.

În momentul de față, rețeaua Kaufland România include 168 de magazine în România și nouă unități în Moldova, ceea ce înseamnă că ar trebui să mai deschidă 23 de unități în perioada menționată.

Cât despre modernizare, managerul a precizat că procesul poate include atât modificări aduse structurii magazinului, dar pot fi și schimbări de tehnică și tehnologie. „În principiu la toate deschiderile de magazine încercăm să montăm panouri fotovoltaice, inclusiv la depozite centrale sau viitoare depozite”, a declarat Valer Hancaș.

Retailerul are, totodată, în plan inaugurarea unui noi depozit logistic, în județul Iași, însă  acesta nu va fi inaugurat anul acesta.”Anul acesta nu este în plan, dar poate vorbim de 2024″, a menționat Hancaș.

Anul trecut, Kaufland a investit în România 315 milioane euro, în termeni de CAPEX, mai precis, pentru achiziționarea sau modernizarea activelor fixe, și a avut o contribuție la bugetul de stat de peste 214 milioane euro, prin taxe și impozite.

Angajează 1.000 de oameni

Pentru noile magazine bugetate anul acesta și alte nevoi operaționale ale companiei, retailerul spune că ar mai aveaa nevoie anul acesta de 1.000 de oameni. În momentul de față, compania are aproximativ 17.000 de angajați, dintre care peste 13.900 sunt angajați cu normă întreagă.

în 2022, salariul net minim la Kaufland depășea cu aproape 60% salariul net minim la nivel național, din datele companiei.  de asemenea, retailerul generează prin activitatea sa circa 91.000 de locuri de muncă cu normă întreagă în România, direct, indirect și indus, echivalentul a aproximativ 1,7% din forța de muncă națională, conform unui studiu de impact realizat de KPMG, la companda companiei.

Kaufland a înregistrat o creștere a cifrei de afaceri de 21,4% față de anul financiar trecut, până la 3,4 miliarde euro (martie 2022 – februarie 2023) și a avut o contribuție totală de 2,38 miliarde euro (Valoare Adăugată Brută) în economia locală, ceea ce reprezintă aproximativ 1% din PIB-ul României.

„Impactul like for like a magazinelor noi  este mai mic de 10%”, potrivit reprezentantului companiei.

„Din ianuarie 2023, prețurile s-au stabilizat”

În ceea ce privește evoluția prețurilor cu care retailerul german cumpără marfă de la furnizori, managerul coampaniei spune că s-au înregistrat mișcări până în decembrie 2022-ianuarie 2023. „După perioada aceasta lucrurie s-au stabilizat din acest punct de vedere, Nu am mai întâmpinat cereri de creștere de preț de la furnizori”.

În 2022, au existat cereri de majorări de preț de la furnizori cuprinse între 30 și 60%, iar prețurile la raft, la Kaufland, s-au majorat cu 20-25% din rata inflației.

În anul financiar 2022, Kaufland a făcut achiziții de bunuri ( marfă revândută și bunuri  necesare activității operaționale) și servicii în valoare de 2,4 miliarde de euro, din care peste 80% către furnizori locali.

Kaufland se numără printre cele mai mari companii de retail din Europa, cu 1.500 de magazine în 8 țări, 148.000 de angajați și o rețea care a ajuns în prezent la 168 de magazine în România.

Te-ar mai putea interesa și
MAI: Între 1 şi 6 mai nu se vor desfăşura activităţi de lucru cu publicul la ghişeu pentru eliberarea de documente
MAI: Între 1 şi 6 mai nu se vor desfăşura activităţi de lucru cu publicul la ghişeu pentru eliberarea de documente
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) reaminteşte că, luni şi marţi, serviciile publice comunitare care eliberează permise de conducere, certificate de înmatriculare, paşapoarte, respectiv......
Engie se va concentra pe regenerabile şi infrastructura energetică din Maroc
Engie se va concentra pe regenerabile şi infrastructura energetică din Maroc
Engie intenţionează să-şi vândă participaţia în cea mai mare centrală pe bază de cărbune din Maroc (SAFIEC), pentru ...
Autonomie extinsă pentru autoutilitara electrică Ford E-Transit
Autonomie extinsă pentru autoutilitara electrică Ford E-Transit
Ford Pro, divizia de vehicule comerciale a companiei americane, a anunțat introducea opțiunii de autonomie extinsă pentru ...
Chinezii de la Xpeng iau și ei în calcul o uzină în Europa
Chinezii de la Xpeng iau și ei în calcul o uzină în Europa
Oficialii producătorului chinez Xpeng au declarat la expoziția auto de la Beijing că iau în calcul o investiție într-o ...