Kazahii de la Rompetrol fac fond de investiţii de 1 miliard de dolari în România. Cu Guvernul român

Premierul Victor Ponta a declarat miercuri că statul român a vândut o parte din acţiunile pe care le deţine la Rompetrol pentru 200 milioane de dolari către KazMunai Gaz, care, cu o participare a statului român, va avea un fond de investiţii de un miliard de dolari în perioada următoarea în România.
Economica.net - mie, 08 mai 2013, 11:41
Kazahii de la Rompetrol fac fond de investiţii de 1 miliard de dolari în România. Cu Guvernul român

„E un proiect de lege pentru că îl trimitem la Parlament. Până la urmă, decizia finală, ca în toate marile privatizări sau marile cazuri de acest gen, trebuie să aparţină Parlamentului. Practic vindem o parte din acţiunile statului cu 200 de milioane de dolari – este peste preţul de cotaţie la bursă – iar, mai mult, KazMunaiGaz, cu o participare a statului român, va avea un fond de investiţii de un miliard de dolari în perioada următoare”, a spus Ponta, detaliind astfel conţinutul memorandului privind Rompetrol, care va intra în dezbatere în şedinţa de Guvern de miercuri.

Ponta a spus că a fost interesat mai puţin de preţul de 200 de dolari cu care au fost vândute acţiunile – care oricum este peste preţul acţiunilor la bursă, şi mai mult de continuarea investiţiilor în rafinăria de la Petromidia şi în aplicarea fondului de investiţii de un miliard de dolari.

„Ceea ce m-a interesat pe mine – o spun direct, preţul e bun pentru că e peste preţul acţiunilor la bursă, dar mai puţin m-a interest preţul – mai mult m-a interesat să rămână România pentru Kazahstan o ţară importantă, un partener economic strategic pe ntru KazMunaiGaz, să se continue investiţiile în rafinăria de la Petromidia şi să se pună în aplicare acel fond de un miliard de dolari de investiţii”, a spus Ponta.

El a arătat că această continuare a investiţiilor KazMunaiGaz în România reprezintă în primul rând colectarea de taxe la bugetul de stat, crearea de locuri de muncă şi păstrarea României ca ţară principală de investiţii pentru un mare concern.

În ordinea priorităţilor pentru mine nu a fost preţul – acuma s-a încheiat afacerea, pot să spun lucrul ăsta – ci primul lucru a fost continuarea investiţiilor în România, care pe linie orizontală înseamnă în primul rând taxe – câte taxe încasează bugetul din activitatea Rompetrol e chiar mai mult decât preţul – înseamnă locuri de muncă şi înseamnă păstrarea României ca ţară principală de investiţii pentru un mare concern, cum este KazMunaiGaz”, a mai spus Ponta.

Rompetrol a încheiat în luna februarie un memorandum cu OPSPI prin care grupul petrolier s-a angajat că va răscumpăra o parte din acţiunile statului la compania Rompetrol Rafinare, care face parte din grup.

În 2003, Guvernul a transformat în obligaţiuni cu o maturitate de şapte ani restanţele bugetare ale Rompetrol existente la 30 septembrie 2003, în valoare de 603 milioane de dolari, inclusiv dobânzi şi penalităţi.

Scadenţa răscumpărării obligaţiunilor a fost 30 septembrie 2010, dar până la acea dată Rompetrol Rafinare a răscumpărat obligaţiuni în valoare de numai 71 milioane dolari. Valoarea totală a dobânzilor plătite de companie în perioada 2003-2010 în contul emisiunii de obligaţiuni este de peste 250 milioane dolari.

În urma conversiei obligaţiunilor, statul român, prin Ministerul Economiei, a devenit în 2010 acţionar al Rompetrol Rafinare, cu o participaţie de 44,69%.

Un document oficial prezentat la finele anului trecut de MEDIAFAX relevă că Guvernul mizează să încaseze în acest an 704 milioane lei (160 milioane euro) din cedarea pachetului minoritar la Rompetrol.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Răscumpărările de acțiuni de către companii, la cel mai înalt nivel din ultimii trei ani
Răscumpărările de acțiuni de către companii, la cel mai înalt nivel din ultimii trei ani
Companiile din întreaga lume îşi recompensează cu generozitate acţionarii prin răscumpărări semnificative de acţiuni ...
Irlanda va primi un ajutor european de 920 de milioane de euro pentru a contracara efectele Brexit
Irlanda va primi un ajutor european de 920 de milioane de euro pentru a contracara efectele Brexit
Irlanda va primi 920 de milioane de euro dintr-un fond UE pentru a atenua impactul ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană ...
EMA a autorizat administrarea medicamentului Tocilizumab pacieților cu forme severe de COVID-19
EMA a autorizat administrarea medicamentului Tocilizumab pacieților cu forme severe de COVID-19
Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a recomandat luni extinderea utilizării medicamentului RoActemra (Tocilizumab), ...