KazMunayGas: Nu credem că vom putea face în 2015 plata de 200 milioane dolari pentru Rompetrol Rafinare

Negocierile KazMunayGas cu statul român privind Rompetrol Rafinare se vor încheia în iulie, însă plata celor 200 milioane de dolari pentru 26,6 % din acţiunile rafinăriei nu va putea fi făcută în 2015, deoarece sunt necesare 6-7 luni pentru a fi făcuţi toţi paşii necesari după finalizarea negocierilor, a declarat marţi, Azamat Zhangulov, vicepreşedinte senior KMG International.
Economica.net - mar, 07 apr. 2015, 10:53
KazMunayGas: Nu credem că vom putea face în 2015 plata de 200 milioane dolari pentru Rompetrol Rafinare

‘Am încheiat Memorandumul cu statul roman în februarie 2013. Prima intenţie din partea noastră a fost să începem activitatea la mijlocul lui 2013. Au fost făcute calculele preliminare privind beneficiile pentru economia României. Ar fi trebuit plătite 200 milioane dolari şi am fi putut începe proiectele mari de investiţii privind costurile energetice şi alţi indicatori, care ar fi dus la crearea a 500 de locuri de muncă. Trebuie să menţionez eforturile făcute de echipa de negocieri. Am vrea să trecem la treabă căt mai repede şi să nu petrecem prea mult timp la negocieri. Angajamentul nostru este valabil şi încercăm să respectăm programul de investiţii, însă unele probleme ne împiedică să facem asta. Sperăm să le rezolvăm în următoarele trei luni. În iulie va putea începe activitatea efectivă. Credem că politica guvernamentală este solidă şi planurile şi climatul de afaceri sunt favorabile acestor investiţii. (…) În ceea ce priveşte fondul de 200 milioane de dolari, am avut posibilitatea să îi plătim acum doi ani. Aceşti bani pot fi utilizaţi în economie. Din păcate sunt anumite proceduri ce nu ne permit să facem această plată. Trebuie 6-7 luni să parcugem toţi paşii după finalizarea negocierilor. Nu cred că această plată va putea fi făcută în 2015. Există anumite proceduri şi trebuie respectate regulile stabilite’, a explicat Zhangulov.

Acesta a subliniat că fondul de investiţii ce va fi constituit depinde de efectuarea acestei plăţi, dar şi-a exprimat convingerea că actualul minister al Energiei, în care a fost inclusă şi partea de mediu de afaceri, va face negocierile mai eficiente, scrie Agerpres.

‘Credem că actualul minister, condus de domnul Gerea (Andrei Gerea, ministrul Energiei, IMM-urilor şi Mediului de Afaceri n.r), ce include acum şi zona de afaceri şi de IMM-uri, ne va ajuta să fim mai eficienţi. În opinia noastră lucrurile se pot derula mai repede, dar sunt mulţi paşi ce trebuie parcurşi. Pentru a atinge rezultate reale trebuie să lucrăm cu spor şi să petrecem mai puţin timp negociind şi mai mult implementând negocierile’, a mai spus oficialul KMG.

El a adăugat că va trebui pus la punct mecanismul de investiţii, dar acest lucru va fi făcut pe furata celor trei luni de negocieri.

‘Trebuie să punem la cale mecanismul de investiţii pe care credem că îl vom face în cele trei luni cât vor dura negocierile. Sunt o mulţime de întrebări, concrete, ce facem la fiecare pas. Noi facem propuneri. Din punctul nostru de vedere nu s-a schimbat nimic. Aşteptăm ca ei sa spună că e Ok’, a mai afirmat Zhangulov.

La finele lui 2013, Curtea Constituţională a României (CCR) a decis că este neconstituţională Legea privind aprobarea Memorandumului de înţelegere încheiat între statul român şi The Rompetrol Group NV, semnat la Bucureşti la 15 februarie 2013, după ce a admis sesizarea preşedintelui Traian Băsescu.

Pe scurt, memorandumul prevede că Rompetrol va răscumpăra 26,6% din acţiunile deţinute de statul român la Rompetrol Rafinare cu 200 de milioane de dolari şi va înfiinţa, împreună cu statul român, un fond de un miliard de euro pentru investiţii energetice.

Cu peste 7.000 de angajaţi în 12 de ţări, KMG International NV (fosta The Rompetrol Group NV) este una dintre cele mai mari companii petroliere care operează în România şi un jucător important în bazinele Mării Negre şi al Mării Mediterane. Compania are activităţi în principal în rafinare, petrochimie, retail, trading şi servicii industriale.

În România, KMG International deţine una dintre cele mai mari şi cele mai moderne rafinării din regiunea Mării Negre – Petromidia Năvodari – cu o capacitate de rafinare de 5 milioane tone de materie primă pe an şi Vega Ploieşti. Petromidia este prima rafinărie certificată în conformitate cu normele europene de mediu. Poziţia sa strategică aproape de portul Constanţa permite transportul maritim rapid de ţiţei şi produse petroliere către filialele KMG Internaţional în Republica Moldova, Georgia, Bulgaria, Turcia, precum şi către alţi parteneri tradiţionali din regiunea Mării Negre.

Te-ar mai putea interesa și
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, joi, că Guvernul prelungeşte cu încă trei luni, până la 30 iunie, plafonarea tarifelor poliţelor RCA. Executivul a aprobat actul normativ promovat de......
Tranzacție de 5 mil. euro între Eldrive și MOON Power pe piața stațiilor de încărcare pentru mașini electrice
Tranzacție de 5 mil. euro între Eldrive și MOON Power pe piața stațiilor de încărcare pentru mașini electrice
Operatorul de stații de încărcare pentru mașini electrice Eldrive România a comandat peste 300 de stații MOON Power ...
Kaufland lansează aplicația pentru încărcarea mașinilor electrice la cele 150 de stații din parcările magazinelor
Kaufland lansează aplicația pentru încărcarea mașinilor electrice la cele 150 de stații din parcările magazinelor
Kaufland România lansează E-Mobility, proiectul prin care posesorii Kaufland Card cu mașini electrice au posibilitatea ...
Nicușor Dan: S-a reactivat suspendarea PUZ-urilor sectoarelor 2 și 4
Nicușor Dan: S-a reactivat suspendarea PUZ-urilor sectoarelor 2 și 4
Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, a anunțat într-o conferință de presă că PUZ-urile sectoarelor 2 și 4 ...