Kazahii pun director român la Rompetrol şi anunţă investiţii de 100 mil. USD în acest an

Numărul doi în ierarhia Rompetrol este un român, după mai mulţi ani în care top managementul a fost exclusiv din Kazahstan. Noul vicepreşedinte a prezentat ieri o parte din programul de investiţii pentru acest an: modernizarea rafinăriei şi extinderea reţelei de retail.
Economica.net - joi, 06 feb. 2014, 13:09
Kazahii pun director român la Rompetrol şi anunţă investiţii de 100 mil. USD în acest an

Grupul Rompetrol, deţinut de compania naţională de petrol şi gaze din Kazahstan-KazMunaiGaz, are un nou vicepreşedinte român, care se va ocupa de coordonarea tuturor activităţilor operaţionale, ca urmare a noii strategii de consolidare şi dezvoltare a grupului petrolier.Noul vicepreşedinte este Cătălin Dumitru, care până acum a condus Dyneff, divizia din Europa de Vest a grupului. El se va ocupa de coordonarea tuturor activităţilor operaţionale: supply chain, trading, rafinare şi petrochimie, marketing şi retail.

Dumitru, care are o experienţă de 12 ani în industria de petrol şi gaze, s-a ocupat anterior de coordonarea companiei Dyneff, una dintre cele mai mari companii petroliere independente din Franţa,  care activează în special la nivel regional, în sudul Franţei şi în nordul Spaniei. Dyneff are o istorie de 50 de ani, este o afacere de două miliarde de euro anual, şi deţine 3,5-4% din toată piaţa franceză de distribuţie de produse petroliere,

“Numirea lui Cătălin Dumitru reflectă politica de resurse umane şi anume susţinerea şi promovarea specialiştilor locali” a declarant, într-un comunicat de presă, Zhanat Tussupbekov, CEO al Rompetrol.

Schimbarea de strategie prin aducerea unui executiv român pe a doua poziţie în cadrul grupului are loc în contextul în care compania petrolieră a rezolvat diferendul cu statul român pe tema datoriilor istorice de 600 de milioane de euro şi trebuie acum să demareze programul de investiţii pe care şi l-a asumat în faţa Guvernului.

Investiţii de 100 de milioane de euro în acest an

Amintim că Memorandumul încheiat între Rompetrol şi statul român prevede faptul că Rompetrol va achiziţiona, cu 200 de milioane de dolari o participaţie de 26% din rafinăria Petromidia, participaţie deşinută acum de stat. De asemenea, memorandumul prevede înfiinţarea unui fond de investiţii comun în valoare de un miliard de euro, alimentat iniţial de kazahi, prin care vor fi făcute mai multe investiţii în sectorul energetic din România.

Ca parte a acestui proces, Rompetrol va investi în acest an circa 100 de milioane de dolari, în modernizarea rafinăriei Petromidia, în extinderea numărului de staţii de distribuţie şi rebranduirea celor existente, cea mai mare parte a resurselor fiind alocată României.

“Planul de investiţii aprobat de KazMunaiGaz pentru 2014 depăşeşte 100 de milioane de dolari. Aceste sume vor asigura o balanţă între activităţile din România. În Petromidia, în diversele secţii ale rafinăriei, vom investi între 35 şi 40 de milioane de dolari pentru continuarea procesului de modernizare şi mărire a capacităţii de procesare a rafinăriei’, a spus Dumitru.

Restul bugetului va fi alocat către zonele de retail, atât în România, cât şi în ţările vecine. 

‘Vrem minimum 15 staţii noi, moderne, în acest an. Planurile merg şi către rebranduirea a cel puţin 60 de staţii’, a precizat Dumitru.

“Ne vom axa pe creşterea numărului de benzinării în zonele de nord-vest, sud-vest şi nord-est ale ţării. Acest lucru ne va permite creşterea veniturilor din vânzarea de carburanţi şi a altor produse care se vând în staţii şi o dezvoltare a activităţii de logistică şi de stocare, având în vedere că o parte a preţului este format din costurile cu logistica şi cu stocarea”, a mai spus oficialul Rompetrol.

O centrală termoelectrică nouă, la Midia

Pe lângă modernizarea rafinăriei şi extinderea reţelei de retail, Rompetrol a anunţat şi data estimată a finalizării centralei termice în cogenerare care va fi construită lângă Midia: anul 2017.

“Este o investiţie mare, pe care ne-o asumăm din mai multe raţiuni economice: va avea o capacitate totală de 136 de MW energie termică şi 73 MW energie electrică. Un prim avantaj va fi că această energie termică va asigura aprovizionarea oraşului Năvodari, unde lucrează cea mai mare parte din angajaţii rafinăriei”, a spus Dumitru.

O parte din energia electrică va fi utilizată de platforma Petromidia, iar restul va fi distribuit în sistemul naţional, a adăugat Dumitru.

Centrala va funcţiona cu gaze naturale, cât şi cu gazele rezultate din activităţile de rafinare. Scopul final este reducerea costurilor rafinăriei cu 10-15 milioane de dolari pe an. 

Te-ar mai putea interesa și
Guvern: România, tot mai aproape de îndeplinirea criteriilor tehnice pentru admiterea în programul Visa Waiver
Guvern: România, tot mai aproape de îndeplinirea criteriilor tehnice pentru admiterea în programul Visa Waiver
Admiterea României în programul Visa Waiver reprezintă un obiectiv strategic naţional, iar ţara noastră este tot mai aproape de îndeplinirea criteriilor tehnice în acest sens, informează......
Donald Trump cere Europei să ”se mişte” în cazul Ucrainei
Donald Trump cere Europei să ”se mişte” în cazul Ucrainei
Fostul preşedinte american Donald Trump, candidat la Casa Albă, a cerut joi Europei să se "mişte" şi să elibereze mai ...
S-a scumpit benzina. Cât costă azi carburanții în România
S-a scumpit benzina. Cât costă azi carburanții în România
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a majorat azi prețurile benzinei vândute în stațiile ...
UPDATE Israelul a lansat un atac asupra Iranului. AIEA informează că nu există daune la instalaţiile nucleare iraniene
UPDATE Israelul a lansat un atac asupra Iranului. AIEA informează că nu există daune la instalaţiile nucleare iraniene
Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul ...