Kazahstan amână un IPO la KazMunayGas din cauza turbulenţelor de pe piaţă

Autorităţile kazahe au deci să amâne planurile pentru o ofertă publică iniţială la compania petrolieră naţională KazMunayGas până dincolo de 2019, au declarat pentru Reuters două surse din mediul bancar.
Economica.net - vin, 08 feb. 2019, 16:07
Kazahstan amână un IPO la KazMunayGas din cauza turbulenţelor de pe piaţă

Decizia se datorează, parţial, apetitului redus al investitorilor pentru oferte de acţiuni, având în vedere incertitudinile care există în legătură cu Brextiul, tensiunile politice din SUA şi încetinirea ritmului de creştere a economiei mondiale, la care se adaugă disputele comerciale dintre SUA şi China precum şi sancţiunile impuse Iranului şi Rusiei.

„KazMunayGas continuă să analizeze modalităţile prin care poate susţine dezvoltarea şi creşterea companiei inclusiv printr-un IPO. Cu toate acestea, o decizie finală cu privire la IPO, inclusiv cu privire la structura, perioada de timp şi alte detalii, nu a fost luată încă”, a informat într-un comunicat de presă grupul KazMunayGas, proprietarul KazMunayGaz International.

În luna septembrie a anului trecut, sursele Reuters au declarat atunci că Guvernul kazah a invitat marile bănci internaţionale de investiţii să îşi ofere serviciile în vederea listării la bursă a KazMunayGas, operaţiune ce face parte a unui plan mai amplu destinat vânzării celor mai atractive companii şi reducerii prezenţei statului în economie până la 15% în 2021. Sursele au estimat atunci că o ofertă publică iniţială la KazMunayGas ar putea să genereze o sumă de aproximativ şase miliarde dolari.

Vineri însă sursele au precizat că pregătirile pentru un IPO la KazMunayGas s-au oprit pe măsură ce condiţiile de pe piaţă s-au înrăutăţit. În luna ianuarie a acestui an sumele generate de pe urma operaţiunilor de tip IPO derulate la nivel mondial au scăzut cu 83% în ritm anual până la 2,6 miliarde de dolari, susţine furnizorul de informaţii financiare Refinitiv, fosta divizie de Financial and Risk a grupului Thomson Reuters.

Pe întreaga perioadă a anului 2018 la bursa London Stock Exchange au fost derulate doar şase IPO-uri în domeniul energiei, faţă de opt IPO-uri în 2017. Niciunul din aceste IPO-uri nu a fost organizat în ultimul trimestru al anului trecut. Printre cele mai răsunătoare listări în domeniul petrolier care au fost oprite anul trecut se numără cea a Saudi Aramco, cel mai mare producător mondial de petrol, şi cea a companiei spaniole Cepsa. De asemenea, traderul petrolier Vitol a renunţat la IPO-ul preconizat la Varo Energy, citând condiţiile nefavorabile de pe piaţă.

Cel mai mare acţionar la KazMunayGas este Samruk, fondul suveran de investiţii din Kazahstan, care deţine 90% din acţiuni, iar restul se află în proprietatea Băncii Naţionale din Kazahstan. KMG ale legături strânse cu Vitol, cel mai mare trader independent de energie din lume, care a acordat companiei miliarde de dolari în cadrul unor tranzacţii de tip cash pentru ţiţei.

JSC NC KazMunayGas este compania naţională de petrol şi gaze a Republicii Kazahstan, cu activităţi de explorare, producţie, rafinare şi transport de hidrocarburi din Kazahstan, care reprezintă interesele statului în industria de petrol şi gaze, fiind o companie integrată vertical cu ciclu complet de upstream, transport şi prelucrare, până la furnizarea de servicii specializate în industria de profil. KazMunayGas este acţionarul majoritar de la KMG International.

KMG International NV deţine şi desfăşoară operaţiuni importante în domeniul rafinării, petrochimiei, retail şi trading pe mai multe pieţe internaţionale. Reţeaua de retail cuprinde peste 1.100 de puncte de alimentare carburanţi în România, Georgia, Bulgaria şi Moldova. Grupul derulează operaţiuni de upstream, servicii industriale şi la sondă.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Criza politică şi inflaţia ridicată impun noi creşteri ale ratei dobânzii – analiză
Criza politică şi inflaţia ridicată impun noi creşteri ale ratei dobânzii – analiză
Majorarea de 0,25% a dobânzii de politică monetară realizată de Banca Naţională a României este primul pas dintr-o ...
Şedinţă la Cotroceni pentru a fi decise măsuri restrictive care să ducă la limitarea pandemiei. Certificatul verde, telemunca, reducerea deplasărilor şi a interacţiunii dintre oameni, între măsurile vizate
Şedinţă la Cotroceni pentru a fi decise măsuri restrictive care să ducă la limitarea pandemiei. Certificatul verde, ...
Preşedintele Klaus Iohannis a convocat, miercuri, la Palatul Cotroceni, responsabilii în gestionarea pandemiei şi a anunţat ...
Dezvoltatorul WDP urmează să finalizeze depozite de peste 100 de milioane de euro până în trimestrul II din 2022
Dezvoltatorul WDP urmează să finalizeze depozite de peste 100 de milioane de euro până în trimestrul II din 2022
Dezvoltatorul belgian de spații logistice urmează să finalizeze mai multe depozite a căror valoare de investiție se ...