Kazahstanul va solicita despăgubiri de la grupul rus Transneft pentru petrolul contaminat

Petrolul din Kazahstan transportat prin Rusia pentru a fi încărcat pe tancuri petroliere în portul Ust-Luga de la Marea Baltică a fost contaminat cu clorură organică, iar Kazahstanul intenţionează să solicite despăgubiri de la grupul Transneft, care deţine monopolul asupra conductelor petroliere din Rusia, a declarat vineri pentru Reuters un înalt oficial kazah.
Economica.net - vin, 17 mai 2019, 11:43
Kazahstanul va solicita despăgubiri de la grupul rus Transneft pentru petrolul contaminat

Începând din luna aprilie, şi exporturile de petrol ale Rusiei au fost afectate, după ce a fost descoperită o cantitate mult este media normală de clorură organică în petrolul pompat prin conducta Druzhba (Prietenia) fie spre portul Ust-Luga fie spre alte state europene.

Şase tancuri petroliere cu 598.000 de tone de petrol contaminat au fost încărcate în portul Ust-Luga, a declarat viceministrul kazah al Energiei şi Resurselor Naturale, Aset Magaulov.

„În primă fază, companiile care au vândut petrolul vor discuta cu cumpărătorii despre un discount, iar ulterior compania Kaztransoil, operatorul conductelor petroliere din Kazahstan, va purta discuţii separate cu Transneft”, a spus Aset Magaulov.

Joi, vicepremierul rus Dmitri Kozak a spus că grupul Transneft va despăgubi toate părţile pentru pierderile suferite de pe urma petrolului contaminat, dacă acestea pot dovedi că au suferit pagube, în condiţiile în care o primă rafinărie europeană a fost nevoită să declare o stare de forţă majoră din cauza petrolului contaminat.

Clorura organică este o substanţă utilizată pentru a creşte producţia de petrol, dar trebuie separată de ţiţei înainte de livrarea petrolului deoarece poate deteriora echipamentele de rafinare.

„Pe baza acordurilor convenite cu Transneft, dat fiind faptul că noi am furnizat petrol curat, dar acesta a fost ulterior contaminat…ar trebui să existe despăgubiri din partea Transneft”, a apreciat Magaulov.

Acesta a mai spus că un acord preliminar a fost convenit deja cu cumpărătorii de petrol, potrivit căruia aceştia vor prelua petrolul contaminat, dar vor beneficia de discount. Magaulov a adăugat că discuţiile cu privire la cuantumul discountului sunt în derulare.

Kazahstanul produce aproximativ 1,8 milioane de barili de petrol pe zi şi este al doilea mare producător din fosta URSS, după Rusia. Aproximativ 12% din exporturile de petrol ale Kazahstanului se derulează prin portul rusesc Ust-Luga de la Marea Baltică. ExxonMobil, Chevron, Eni, CNPC şi Lukoil se numără printre companiile internaţionale care extrag petrol în Kazahstan.

Potrivit traderilor de la mai multe mari companii petroliere europene, nivelul de clorură organică din petrolul rusesc a fluctuat între 150 şi 330 părţi la milion (ppm), în condiţiile în care nivelul maxim admis este de 10 ppm, iar nivelul normal este cuprins între 1 şi 3 ppm. Contaminarea petrolului este rară în Rusia. Traderii susţin că ultima dată când petrolul rusesc a fost contaminat cu un nivel ridicat de clorură organică a fost în urmă cu 10 ani, însă la o scară mai mică.

 

Te-ar mai putea interesa și
Divizia de regenerabile a celui mai bogat ucrainean vrea de nouă ori mai multe capacități în România, după primele două proiecte finalizate deja la noi. Interviu cu John Stuart, CEO DRI
Divizia de regenerabile a celui mai bogat ucrainean vrea de nouă ori mai multe capacități în România, după primele ...
John Stuart este CEO al  DTEK Renewables International (DRI), divizia de regenerabile a conglomeratic energetic ucrainean DTEK, controlat de Rinat Ahmetov, cel mai bogat ucrainean. DRI este din ce......
Virgil Ichim pleacă de la conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private începând cu data de 30 aprilie 2024
Virgil Ichim pleacă de la conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private începând cu data de 30 aprilie 2024
Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă de la conducerea companiei începând cu data de 30 aprilie 2024, ...
Aquila finalizează tranzacția prin care a preluat Parmafood
Aquila finalizează tranzacția prin care a preluat Parmafood
Aquila, distribuitorul pentru piața bunurilor de larg consum din România și Republica Moldova, a finalizat tranzacția ...
Antibiotice Iași vrea să își crească substanțial productivitatea cu ajutorul digitalizării. Contract cu un gigant din IT
Antibiotice Iași vrea să își crească substanțial productivitatea cu ajutorul digitalizării. Contract cu un gigant din IT
Antibiotice Iași (ATB) vrea să își crească productivitatea cu 25% până în 2030 cu ajutorul accelerării procesului ...