1EUR = 4.8026 RON | Bucureşti 12 º

Companii

Kazakhstanul îşi construieşte a patra rafinărie, în parteneriat cu Iran

Proiectul comun va fi situat în vestul Kazakhstan-ului şi va costa cel puţin 6 miliarde de dolari. Ţara asiatică are un deficit de 30% pe rafinare, care este acum acopeit cu importuri din Rusia

22 iul, 2015 | ECONOMICA.net

Kazakhstan va lucra cu Iran pentru construcţia celei de-a patra rafinării de pe teritoriul său, în Mangistau, potrivit Tengrinews. Vice-guvernatorul din Mangistau  Rakimbek Amirzhanov a precizat că studiul de fezabilitate al proiectului şi contractul între cele două părţi privind construcţia rafinăriei vor fi încheiate în scurt timp, posibil până la sfârşitul anului, investiţia minimă anunţată fiind de 6 miliarde de dolari.

Amirzhanov a amintit că, în trecut, Iran a exportat cinci milioane de tone de ţiţei prin portul Aktau, din Kazakhstan. „Operaţiunile au fost benefice pentru ambele ţări. Acum, noi am convenit să construim o rafinărie împreună. Carburanţii de la Mangistau vor fi trimişi către porturile nordice din Iran, în timp ce partea de sud va livra ţiţei către companiile petroliere din Mangistau, ca şi pentru toată ţara noastră. Este în interesul ambelor părţi să avem această rafinărie”, a mai spus oficialul kazah.

În acest moment, Kazakhstan are trei rafinării, la Pavlodar, Atyrau şi la Oblasts, toate fiind deţinute majoritar de KazMunaiGas, patronul Rompetrol România. Cu toate acestea, capacitatea de rafinare nu acoperă cererea din ţara asiatică, defictul fiind de 1,5 milioane de tone sau 30% din toată piaţa. În prezent, acest deficit este acoperit cu importuri din Rusia.
Kazakhstan este în top 10 mondial la rezerve de ţiţei dovedite. Din 2007, statul kazah deţine Rompetrol România şi singura rafinărie din afara graninţelor proprii, Petromidia.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO