1EUR = 4.7785 RON | Bucureşti 6 º

Companii

KazMunaiGas emite obligaţiuni de trei miliarde de dolari, pentru finanţarea proiectelor petroliere

Compania KazMunaiGas (proprietarul Rompetrol) intenţionează să emită în următorii doi ani obligaţiuni în valoare de trei miliarde de dolari, pentru finanţarea proiectelor petroliere, inclusiv zăcământul Kashagan, a anunţat joi directorul financiar al Samruk-Kazyna - Fondul suveran de investiţii al Kazahstanului, Nurlan Rakhmetov, într-un interviu acordat Reuters.

03 apr, 2014 | Agerpres

Acest fond a lansat un program de privatizare ce vizează vânzarea până în 2020 a unor active controlate de stat în sectorul energetic, nuclear şi al căilor ferate, în valoare de aproximativ 10 miliarde de dolari. În acest an, valoarea împrumuturilor se va ridica la 4,3 miliarde de dolari şi în 2015 creditele se vor ridica la 3,7 miliarde de dolari, a afirmat oficialul. Acesta a adăugat: 'O mare parte din aceste împrumuturi va fi luată de KazMunaiGas, prin emiterea de euroobligaţiuni'.

Companiile din Samruk-Kazyna intenţionează să se împrumute în următorii doi ani cu aproximativ opt miliarde de dolari de pe pieţele interne şi externe pentru a-şi finanţa proiectele, a explicat Nurlan Rakhmetov.

Fondul suveran de investiţii al Kazahstanului gestionează aproape 600 de active, în valoare de aproximativ 100 miliarde de dolari. Printre activele sale se află grupul petrolier KazMunaiGas, firma nucleară Kazatomprom şi compania de căi ferate Kazakhstan Temir Zholy.

Fondul pregăteşte listarea a 80 de companii din cele programate să fie vândute.

'Estimarea noastră arată că aceste companii, care reprezintă 10% din activele noastre, vor fi vândute până în 2020' şi vor atrage interesul investitorilor străini, a apreciat directorul financiar al Samruk-Kazyna.

Kazahstanul deţine 3% din rezervele mondiale de petrol şi este al doilea mare producător de petrol din fosta URSS, după Rusia. Autorităţile de la Astana mizează pe o creştere economică de 6 - 7,1% în perioada 2014-2018, datorită debutului producţiei la zăcământul petrolifer Kashagan, cea mai mare descoperire petrolieră din ultimii 40 de ani. Se estimează că zăcământul Kashagan ar conţine rezerve de aproximativ 30 de miliarde de barili, dintre care opt până la 12 miliarde de barili sunt potenţial exploatabili. Grupul KazMunayGas are o participaţie de 16,8% la acest proiect.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO