1EUR = 4.8024 RON | Bucureşti 15 º

Companii

KazMunayGas, proprietarul Rompetrol, începe procedurile judiciare împotriva României

Grupul kazah KazMunayGas a început procedurile judiciare împotriva României, ca urmare a sechestrului pus de procurori pe activele rafinăriei Petromidia, potrivit Financial Times.

27 iul, 2016 | ECONOMICA.net
(update 27 iul, 2016 12:46) Rompetrol: Dacă în şase luni nu rezolvăm amiabil litigiul cu Guvernul, ne vom adresa Curţii Internaţionale de Arbitraj
Grupul Rompetrol a transmis notificarea autorităţilor române în data de 22 iulie, potrivit unei informări a companei. Azamat Zhangulov, vicepreşedintele KMGI (noua denumire a grupului Rompetrol) a declarat că Guvernul are şase luni la dispoziţie pentru a rezolva pe cale amiabilă acest difened, după care grupul se va adresa Curţii de Arbitraj de la Wahington (ICSID) şi Institutului de Arbitraj al Camerei de Comerţ de la Stockholm. Oficialul kazah a precizat că, momentat, notificarea a fost trimisă doar Guvernului României, nu şi vreunei instanţe.
“Am cumpărat activele cu bună credinţă. Legea spune că nu poţi pune sechestru în aceste condiţii. Sechestrul pe active, limitarea posibilităţilor de dezvoltare sau de a încheia tranzacţii ar putea provoca pierderi grupului. Dacă nu se rezolvă pe cale amiabilă vom solicita despăgubiri Curţii de Arbitraj Internaţional”, a spus Zhangulov, care a mai declarat că părţile implicate vor fi investitorul şi statul român, nu ANAF sau DIICOT.
Kazahii au angajat şi casele de avocatura care îi vor asista în litigiul cu statul român: Freshfields Bruckhaus Deringer LLP şi Squire Patton Boggs LLP.

Grupul kazah a trimis Guvernului României o notificare “notice of investment dispute”, primul pas într-un proces internaţional de arbitraj, cu care de altfel grupul kazah a ameninţat Guvernul României după sechestrul pus de procurori asupra activelor rafinăriei Petromidia, în dosarul Rompetrol 2. 

"România îşi utilizează puterea guvernamentală pentru a submina o tranzacţie şi a renaţionaliza activele", se arată în scrisoarea trimisă Guvernului român.

Acţiunea intentată de KazMunaiGas are loc în contextul în care compania kazahă intenţionează să vândă pachetul majoritar al grupului Rompetrol firmei chineze China Energy Company Limited (CEFC) , pentu o sumă de 680 de milioane de dolari, iar sechestrul pus de procurorii români pe activele Petromidia, cel mai important active al grupului din România, ar putea afecta tranzacţia. 

La începutul lunii mai, DIICOT a pus sechestru pe rafinăria Petromidia, precum şi pe bunurile mobile şi imobile ale KazMunayGas International NV, SC Oilfield Exploration Business Solutions SA şi SC Rompetrol Rafinare SA, în vederea recuperării sumelor de 1.724.168.825 lei, 290.786.616 dolari şi 34.941.924 de euro, în dosarul Rompetrol II.

Cele trei companii au atacat măsura luată de procurori, solicitând ridicarea sechestrului, însă instanţa supremă le-a respins vineri cererea. Oficialii grupului kazah au declarat că iau în calcul un proces internaţional împotriva României, pentru a-şi proteja investiţiile. 

Iniţial, procurorii au pus sub acuzare 14 persoane în acest dosar, printre care se află Sorin Marin, fost partener de afaceri cu Dinu Patriciu şi acţionar în compania Rompetrol; Alexandru Nicolcioiu, directorul de producţie al KazMunayGas International (fostul Rompetrol Grup), Adrian Constantin Volintiru, fost preşedinte AVAS; cetăţenii americani George Philip Stephenson şi Colin Richard Hart. Acuzaţiile sunt de constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu, înşelăciune, delapidare, evaziune fiscală, spălare de bani, manipularea pieţei de capital prin tranzacţii sau ordine de tranzacţionare.

Ulterior, preşedintele Klaus Iohannis a aprobat cererile de urmărire penală pentru patru foşti miniştri - Mihai Tănăsescu, Dan Ioan Popescu, Sebastian Vlădescu şi Gheorghe Pogea.

Procurorii susţin că, în anul 1998, Dinu Patriciu şi Sorin Marin, împreună cu cetăţenii americani George Philip Stephenson şi Colin Richard Hart, au constituit un grup infracţional organizat transfrontalier, care a avut drept scop desfăşurarea unor ample activităţi în vederea inducerii în eroare a autorităţilor române cu ocazia încheierii şi derulării unor contracte de privatizare. La acest grup au aderat ulterior Florin Eric Chiş (cu dublă cetăţenie română şi israeliană), Alexandru Nicolcioiu, Adrian Volintiru, precum şi persoane de decizie din cadrul Fondului Proprietăţii de Stat sau din cadrul Guvernului, care, prin exercitarea cu rea-credinţă sau defectuoasă a atribuţiilor de serviciu, au favorizat atingerea scopurilor acestui grup.

Gruparea urmărea să obţină dispariţia creanţelor statului din evidenţa contabilităţii publice (creanţa Libia şi Turkmenistan), delapidarea sumelor de bani ce se cuveneau bugetului de stat ca urmare a activităţilor de prelucrare, respectiv vânzare a produselor finite şi a produselor derivate purtătoare de acciză; neplata obligaţiilor fiscale în întregime sau în parte prin nedeclararea veniturilor; ascunderea obiectului sau a sursei impozabile; stingerea datoriilor către bugetul de stat sub diferite forme; însuşirea, traficarea sau folosirea în interes personal a acestor sume de bani.

Această activitate a culminat cu iniţierea, promovarea şi adoptarea de către Guvernul Adrian Năstase a OUG 118/2003 prin care SC Rompetrol Rafinare a fost 'iertat' de plata sumei de 21.776.998.718.567 lei, aproximativ 603 milioane de dolari, ce reprezentau obligaţii bugetare restante, sumă pe care însă membrii grupului au folosit-o în interesele proprii sau în interesele societăţilor din grupul Rompetrol, care au înregistrat profituri substanţiale şi care au fost apoi externalizate, datoria fiind transformată în obligaţiuni de stat, cu posibilitatea răscumpărării în şapte ani.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO