KazMunayGas a majorat oferta pentru acţiunile subsidiarei de explorare şi producţie, listată la Londra

Compania naţională de petrol şi gaze din Kazakhstan - KazMunayGas - a majorat termenii ofertei pentru a întări controlul asupra subsidiarei sale listate la Bursa de la Londra, KMG EP, cedând presiunilor fondului gigant care reprezintă China, un investitor major în Kazahstan, transmite Reuters.
Economica.net - joi, 14 iul. 2016, 09:47
KazMunayGas a majorat oferta pentru acţiunile subsidiarei de explorare şi producţie, listată la Londra

KazMunayGas oferă acum nouă dolari pentru o acţiune KMG EP (Exploration and Production – n. r.), în creştere faţă de 7,88 dolari per titlu în oferta originală.

KazMunayGas a făcut oferta ca parte a unei propuneri mai ample menite să amendeze actul constitutiv al KMG EP şi acordul care guvernează relaţiile dintre cele două companii.

Reprezentanţii KazMunayGas au anunţat că-şi vor modifica propunerea, astfel încât compania nu va avea drept de veto în privinţa viitoarelor nominalizări ale directorilor independenţi non-executivi ai KMG EP. Amendamentele au fost făcute ca răspuns la feedback-ul de la investorii minoritari ai KMG EP, a precizat KazMunayGas.

Preşedintele Consiliului de Administraţie a KazMunayGas, Frank Kuijlaars, a declarat, pentru Financial Times, că renunţarea la dreptul de veto a reprezentat o concesie făcută fondului suveran de investiţii al Chinei, China Investment Corporation, care deţine aproximativ 11% din acţiunile comune ale KMG EP.

‘Aceasta a fost temerea lor numărul unu. Am spus să renunţăm, să recunoaştem asta. Renunţarea la dreptul de veto nu înseamnă că nu poţi schimba anumite decizii’, a afirmat Frank Kuijlaars.

Directorii independenţi ai KMG EP s-au opus propunerii originale făcute în iunie şi au cerut investitorilor minoritari să voteze împotrivă la întâlnirea din 3 august.

KazMunayGas are o participaţie de 58% în KMG EP. Acţionarii minoritari, inclusiv unele fonduri de investiţii, cum ar fi BlackRock, deţin 34%, deşi unele firme au acţiuni preferenţiale fără drept de vot.

Anul trecut, KazMunayGas a evitat la limită neîndeplinirea unor criterii de adecvare financiară după ce Banca Centrală din Kazahstan a tipărit echivalentul a patru miliarde de dolari pentru a salva grupul. În schimb, KMG EP deţine echivalentul a peste trei miliarde de dolari acumulate în ultimul deceniu.

Potrivit unor surse din apropierea acţionarilor minoritari de la KMG EP, grupul mamă KazMunayGas utilizează o gamă variată de tactici pentru a profita de finanţele subsidiarei.

China este unul dintre principalii parteneri comercial ai Kazahstanului (al patrulea mare investitor străin fost republică sovietică), după Olanda, Marea Britanie şi SUA.

Investiţiile chineze în Kazahstan se ridicau la 14,7 miliarde de dolari la sfârşitul lunii martie, conform datelor Băncii Centrale.

KazMunayGas deţine grupul KMG International (KMGI), fostul Rompetrol Group.

În luna aprilie 2016, KMG şi compania privată chineză China Energy Company (CEFC) au ajuns la un acord prin care chinezii vor prelua 51% din acţiunile KMGI, iar tranzacţia s-ar putea finaliza până la finele acestui an.

KMG International este companie care desfăşoară operaţiuni majore în rafinare, petrochimie, retail, trading, upstream şi servicii industriale în 15 ţări. În România, Grupul operează rafinăria Petromidia Năvodari cu o capacitate de procesare de peste 5 milioane de tone/an, Vega Ploieşti – cea mai veche unitate de profil în funcţiune (1905), dar şi o reţea de distribuţie a carburanţilor formată din peste 740 de puncte de alimentare, 230 de staţii distribuţie GPL auto, 9.000 de puncte de distribuţie butelii şi 3 staţii de îmbuteliere GPL, şapte depozite.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Ungaria vrea ca UE să sprijine financiar țările din Africa de Nord și Orientul Mijlociu pentru ca acestea să stopeze fluxul migrator
Ungaria vrea ca UE să sprijine financiar țările din Africa de Nord și Orientul Mijlociu pentru ca acestea să stopeze ...
Uniunea Europeană trebuie să lanseze un program financiar şi tehnic de anvergură pentru a ajuta ţările din Africa de ...
Marile companii farmaceutice au început să dezvolte vaccinuri care să țintească varianta Omicron a SARS-CoV-2. Serurile ar putea fi gata în câteva luni
Marile companii farmaceutice au început să dezvolte vaccinuri care să țintească varianta Omicron a SARS-CoV-2. Serurile ...
Companiile Pfizer-BioNTech, Moderna şi Johnson & Johnson au început să lucreze la vaccinuri anti-COVID-19 care ţintesc ...
Comisia Europeană a publicat un ghid online cu toate ofertele de finanțare din UE pentru sectorul cultural
Comisia Europeană a publicat un ghid online cu toate ofertele de finanțare din UE pentru sectorul cultural
Comisia Europeană (CE) a lansat, luni, un nou ghid interactiv care cartografiază toate oportunităţile de finanţare disponibile ...