KazMunayGas a majorat oferta pentru acţiunile subsidiarei de explorare şi producţie, listată la Londra

Compania naţională de petrol şi gaze din Kazakhstan - KazMunayGas - a majorat termenii ofertei pentru a întări controlul asupra subsidiarei sale listate la Bursa de la Londra, KMG EP, cedând presiunilor fondului gigant care reprezintă China, un investitor major în Kazahstan, transmite Reuters.
Economica.net - joi, 14 iul. 2016, 09:47
KazMunayGas a majorat oferta pentru acţiunile subsidiarei de explorare şi producţie, listată la Londra

KazMunayGas oferă acum nouă dolari pentru o acţiune KMG EP (Exploration and Production – n. r.), în creştere faţă de 7,88 dolari per titlu în oferta originală.

KazMunayGas a făcut oferta ca parte a unei propuneri mai ample menite să amendeze actul constitutiv al KMG EP şi acordul care guvernează relaţiile dintre cele două companii.

Reprezentanţii KazMunayGas au anunţat că-şi vor modifica propunerea, astfel încât compania nu va avea drept de veto în privinţa viitoarelor nominalizări ale directorilor independenţi non-executivi ai KMG EP. Amendamentele au fost făcute ca răspuns la feedback-ul de la investorii minoritari ai KMG EP, a precizat KazMunayGas.

Preşedintele Consiliului de Administraţie a KazMunayGas, Frank Kuijlaars, a declarat, pentru Financial Times, că renunţarea la dreptul de veto a reprezentat o concesie făcută fondului suveran de investiţii al Chinei, China Investment Corporation, care deţine aproximativ 11% din acţiunile comune ale KMG EP.

‘Aceasta a fost temerea lor numărul unu. Am spus să renunţăm, să recunoaştem asta. Renunţarea la dreptul de veto nu înseamnă că nu poţi schimba anumite decizii’, a afirmat Frank Kuijlaars.

Directorii independenţi ai KMG EP s-au opus propunerii originale făcute în iunie şi au cerut investitorilor minoritari să voteze împotrivă la întâlnirea din 3 august.

KazMunayGas are o participaţie de 58% în KMG EP. Acţionarii minoritari, inclusiv unele fonduri de investiţii, cum ar fi BlackRock, deţin 34%, deşi unele firme au acţiuni preferenţiale fără drept de vot.

Anul trecut, KazMunayGas a evitat la limită neîndeplinirea unor criterii de adecvare financiară după ce Banca Centrală din Kazahstan a tipărit echivalentul a patru miliarde de dolari pentru a salva grupul. În schimb, KMG EP deţine echivalentul a peste trei miliarde de dolari acumulate în ultimul deceniu.

Potrivit unor surse din apropierea acţionarilor minoritari de la KMG EP, grupul mamă KazMunayGas utilizează o gamă variată de tactici pentru a profita de finanţele subsidiarei.

China este unul dintre principalii parteneri comercial ai Kazahstanului (al patrulea mare investitor străin fost republică sovietică), după Olanda, Marea Britanie şi SUA.

Investiţiile chineze în Kazahstan se ridicau la 14,7 miliarde de dolari la sfârşitul lunii martie, conform datelor Băncii Centrale.

KazMunayGas deţine grupul KMG International (KMGI), fostul Rompetrol Group.

În luna aprilie 2016, KMG şi compania privată chineză China Energy Company (CEFC) au ajuns la un acord prin care chinezii vor prelua 51% din acţiunile KMGI, iar tranzacţia s-ar putea finaliza până la finele acestui an.

KMG International este companie care desfăşoară operaţiuni majore în rafinare, petrochimie, retail, trading, upstream şi servicii industriale în 15 ţări. În România, Grupul operează rafinăria Petromidia Năvodari cu o capacitate de procesare de peste 5 milioane de tone/an, Vega Ploieşti – cea mai veche unitate de profil în funcţiune (1905), dar şi o reţea de distribuţie a carburanţilor formată din peste 740 de puncte de alimentare, 230 de staţii distribuţie GPL auto, 9.000 de puncte de distribuţie butelii şi 3 staţii de îmbuteliere GPL, şapte depozite.

Te-ar mai putea interesa și
Cristian Vasilcoiu, secretar de stat MMSS: Proiectul privind salariul minim prevede că nu vor exista diminuări salariale: formula va ține cont de salariul brut și productivitatea muncii
Cristian Vasilcoiu, secretar de stat MMSS: Proiectul privind salariul minim prevede că nu vor exista diminuări salariale: ...
Proiectul privind salariul minim prevede că nu vor exista diminuări salariale, iar formula care va fi stabilită va ţine cont, printre altele, de nivelul câştigului salarial mediu brut şi......
Ministerul Muncii: Comisia Naţională de Incluziune Socială a devenit operațională
Ministerul Muncii: Comisia Naţională de Incluziune Socială a devenit operațională
Comisia Naţională de Incluziune Socială a fost operaţionalizată şi va avea un rol important în implementarea angajamentelor ...
Zelenski: Ajutorul occidental pentru Ucraina vine prea lent
Zelenski: Ajutorul occidental pentru Ucraina vine prea lent
Aliaţilor occidentali le ia prea mult timp pentru a lua decizii privind sprijinul militar pentru Ucraina, a declarat preşedintele ...
Meta Estate Trust raportează un profit net de 2 milioane de lei pentru primele trei luni din 2024, de trei ori mai mare față de aceeași perioadă a anului 2023
Meta Estate Trust raportează un profit net de 2 milioane de lei pentru primele trei luni din 2024, de trei ori mai mare ...
Meta Estate Trust, companie de tip holding care activează în sectorul imobiliar și acționează că un portal între piața ...