KBC Bank N.V. a preluat mallul Hello Shopping Park din Bacău, dezvoltat de Bel Rom. Alte două malluri sunt de vânzare

Grupul Bel Rom, care a deschis în 2008 centrul comercial Hello Shopping Park din Bacău şi pentru care a cerut în 2013 deschiderea procedurii de insolvenţă, a renunţat să se mai judece, iar KBC Bank, creditorul garantat, a preluat mallul. Pentru alte două malluri ale Bel Rom, aflate tot în insolvenţă, se caută cumpărători. 
Andrada Ghira - lun, 11 ian. 2016, 11:36
KBC Bank N.V. a preluat mallul Hello Shopping Park din Bacău, dezvoltat de Bel Rom. Alte două malluri sunt de vânzare

O decizie a asociatului unic al Bel Rom Cinci din vara anului trecut arată că toate părţile sociale ale firmei prin care a fost construit Hello Shopping Park Bacău au fost transferate către KBC Bank, arată datele publicate în Monitorul Oficial.

Tabelul creanţelor definitiv, rectificat la data de 26 noiembrie 2015 arată că KBC Bank NV (Olanda) are o creanţă garantată de 21,08 milioane de euro, care include şi creanţa pe care K&H Bank (Ungaria) o avea la Bel Rom Cinci, potrivit datelor puse la dispoziţia ECONOMICA.NET de către Termene.ro. Valoarea bunurilor Bel Rom Cinci a fost stabilită printr-un raport de evaluare anul trecut la fix creanţa băncii: 21,08 milioane de euro.

De asemenea, KBC Bank mai figurează în tabel şi cu o creanţă chirografară de 22,54 milioane de euro.

Bel Rom Cinci a înregistrat în 2014 o cifră de afaceri de 2,67 milioane de euro, o pierdere netă de 1,25 milioane de euro şi avea 4 angajaţi.

Trei malluri în insolvenţă 

Pe lângă mallul din Bacău, Bel Rom mai are alte două centre comerciale în stare de insolvenţă. 

Este vorba de K&S Electric Power Point, firma prin care Bel Rom a construit mallul Electroputere de la Craiova, care şi-a cerut propria insolvenţă la Tribunalul din Brăila, pe 8 mai 2013. 

Planul de reorganizare al firmei arată că până la data de 30 martie 2016 aministratorul special trebuie să identifice un potenţial cumpărător pentru mall. Banca finanţatoare, UniCredit Bank Austria AG, este înscrisă în tabelul definitiv cu suma de 31,3 milioane de euro, Auchan cu 1,56 milioane de euro la capitolul creanţe garantate. În total, datoriile K&S se ridică la 43,4 milioane de euro, arată datele disponibile pe Termene.ro. 

Mallul din Craiova a fost evaluat la 36,3 milioane de euro. 

Pe 13 iunie 2013, belgienii de la Bel Rom au cerut insolvenţa firmei prin care a fost construit Focşani Retail Park. Centrul comercial a fost deschis în septembrie 2008, are o suprafaţă construită de 51.588 mp, iar investiţia s-a ridicat la 60 de milioane de euro.

În cazul mallului din Focşani, a cărui construcţie a fost finanţată tot de către KBC Ireland, banca a contestat în luna noiembrie a anului trecut raportul de evaluare a activelor societăţii Bel Rom Şapte, pe motiv că s-a omis determinarea valorii bunurilor aflate în patrimoniul debitoare în caz de vânzare forţată. De asemenea, KBC Bank vrea ca în noul raport de evaluare să fie incluse şi investiţiile realizate şi contractele semante după data 20 martie 2015, dată care s-a luat în calcul pentru evalaurea bunurilor.

Tabelul preliminar al creanţelor din noiembrie 2013 arată că KBC Ireland are o creanţă garantată de 38,2 milioane de euro din totalul creanţelor de 38,8 milioane de euro.

Următorul termen de judecată în acest dosar de insolvenţă a fost stabilit de instanţă pentru 18 februarie iar administratorul judiciar continuă procedura şi valorificarea bunurilor.

Tranzacţie ratată în 2009, mall în insolvenţă în 2013

Fondul de investiţii sud-african NEPI a refuzat în 2009 preluarea parcului comercial din Focşani, dar şi a celui din Bacău. Tranzacţia ratată de belgieni pentru cele două centre comerciale se ridica la 100 de milioane de euro. Înainte de asta, belgienii vânduseră către NEPI parcul comercial din Brăila pentru 63 de milioane de euro în 2009, an în care Armonia Brăila îşi închidea porţile.

Bel Rom a mai vândut două parcuri comerciale dezvoltate în România, la Sibiu (către Argo Real Estate) şi la Tîrgu-Mureş (către grupul francez Natixis), pentru 170 de milioane de euro şi unul la Brăila pentru 63 milioane de euro.

 

Te-ar mai putea interesa și
Comandantul armatei estone cere dublarea bugetului apărării pentru ca ţara sa să poată respinge un atac rusesc
Comandantul armatei estone cere dublarea bugetului apărării pentru ca ţara sa să poată respinge un atac rusesc
Comandantul armatei estone, generalul Martin Herem, a susţinut joi că ţara sa, ce deja are un buget al apărării de circa 3% din PIB, trebuie să-şi dubleze cheltuielile de apărare în......
Burduja: Plafoanele preţurilor la energie şi gaze la clienţii finali rămân până la 31 martie 2025
Burduja: Plafoanele preţurilor la energie şi gaze la clienţii finali rămân până la 31 martie 2025
Plafoanele preţurilor la energie electrică şi gaze naturale la clienţii finali vor rămâne până la 31 martie 2025, ...
e-Factura: Perioada fără sancţiuni pentru contribuabilii care nu utilizează sistemul, extinsă până la 31 mai
e-Factura: Perioada fără sancţiuni pentru contribuabilii care nu utilizează sistemul, extinsă până la 31 mai
Perioada în care nu se aplică sancţiuni pentru nerespectarea termenului-limită de 5 zile lucrătoare prevăzut pentru ...
Rafila, despre eliminarea impozitului pe concediile medicale: Trebuie judecat cu precauţie. Se face o analiză
Rafila, despre eliminarea impozitului pe concediile medicale: Trebuie judecat cu precauţie. Se face o analiză
 Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, joi, referitor la posibilitatea eliminării impozitului pe concediile ...