Kelemen: Greşeala cea mai mare în cazul Oltchim a fost acceptarea lui Dan Diaconescu la licitaţie

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, susţine că privatizarea Oltchim trebuia să aibă loc de mult timp, însă cea mai mare greşeală care a fost făcută în acest caz a fost acceptarea lui Dan Diaconescu la licitaţie, "fără nicio garanţie şi fără nicio verificare".
Economica.net - vin, 28 sept. 2012, 15:06
Kelemen: Greşeala cea mai mare în cazul Oltchim a fost acceptarea lui Dan Diaconescu la licitaţie

Kelemen Hunor a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă la Zalău, că privatizarea Oltchim trebuia să aibă loc de mult timp, în momentul privatizării Petrom, nu acum, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Nu înţeleg cum au acceptat să fie prezent la privatizarea Oltchim un astfel de om ca Dan Diaconescu. A fost o greşeală. După această greşeală trebuie să se găsească o soluţie pentru Oltchim, pentru cei care lucrează acolo, dar greşeala cea mai mare a fost că el a fost lăsat să participe la această licitaţie fără nicio garanţie, fără nicio verificare. (…) Cred că privatizarea trebuia făcută atunci când s-a dat Petromul pentru că cele două sisteme sunt legate, era clar că nu poate merge Oltchim singur. Trebuia făcută privatizarea mai demult, nu acum”, a spus Kelemen.

Acesta a adăugat că în cazul Oltchim trebuia avută mai multă grijă, deoarece „nu este un butic cu trei angajaţi sau o hală avicolă cu o sută de păsări”, ci „o fabrică importantă, un întreg sistem” care funcţionează într-un oraş care trăieşte din Oltchim.

Dan Diaconescu a câştigat licitaţia pentru preluarea a 54,8% din acţiunile Oltchim, după ce a oferit 203 milioane de lei, cel mai mare preţ, pentru titlurile deţinute de stat.

Premierul Victor Ponta a declarat, marţi, că Dan Diaconescu are termen până luni, 1 octombrie, să plătească preţul pe acţiuni, caz în care aceşti bani ar putea fi acordaţi Oltchim pentru funcţionarea combinatului., ca împrumut de salvgardare pentru maximum şase luni, până la transferul acţiunilor.

Premierul a precizat, totodată, că Guvernul este pregătit să numească un nou management la Oltchim şi să dispună administrarea specială a combinatului dacă Dan Diaconescu nu achită până luni preţul pe acţiuni, iar în maximum şase luni va relua procesul de privatizare cu un investitor strategic.

Joi seară, Victor Ponta a declarat că informaţia conform căreia Dan Diaconescu ar dispune de 46 milioane euro într-o bancă din Olanda, prezentată joi dintr-un document, este falsă, iar acesta nu a depus până în prezent vreo dovadă că are banii pentru Oltchim.

Presa a relatat joi, citând un document oficial, că firma Gliding din Amsterdam garantează că Dan Diaconescu dispune de 46 milioane de euro într-un cont din Olanda al băncii HSBC.

Vineri, peste 300 de angajaţi ai Oltchim Râmnicu Vâlcea s-au aflat în cea de-a treia zi de proteste, liderul sindical Corneliu Cernev spunându-le oamenilor că a cerut autorităţilor ca dacă luni nu va fi semnat contractul de privatizare „să se încheie orice discuţie despre privatizare”.

Te-ar mai putea interesa și
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul estimat (Video)
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul ...
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a informat, vineri, că au fost finalizate lucrările de reparaţii la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni mai repede faţă de......
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile ...
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare. 160 de ani în care i-a reconfirmat constant poziția ...
Premierul polonez Donald Tusk avertizează că situația de pe frontul din Ucraina a devenit critică și spune că Varșovia nu poate să cedeze Kievului rachetele sale Patriot
Premierul polonez Donald Tusk avertizează că situația de pe frontul din Ucraina a devenit critică și spune că Varșovia ...
Premierul polonez Donald Tusk a avertizat vineri că în Ucraina "situaţia pe front este critică" şi săptămânile următoare ...