1EUR = 4.8288 RON | Bucureşti 17 º

Extern

Kerry anunţă că SUA şi Venezuela vor relua dialogul "la un nivel foarte înalt"

Statele Unite şi Venezuela vor relua dialogul "la un nivel foarte înalt", a anunţat miercuri secretarul american de Stat John Kerry, după o întâlnire cu ministrul venezuelean de Externe Elias Jaua în cadrul Adunării Generale a Organizaţiei Statelor Americane (OEA), în Guatemala.

06 iun, 2013 | Mediafax

"Am simţit că este o întâlnire foarte, foarte pozitivă", a declarat Kerry într-o conferinţă de presă, după această reuniune de aproximativ 40 de minute.

De mai mulţi ani, Statele Unite şi Venezuela au relaţii diplomatice tensionate şi nu mai sunt reprezentate la nivel de ambasadori, începând din 2010, ci la nivel de însărcinaţi cu afaceri.

"Ne-am pus de acord să instaurăm un dialog permanent cu scopul de a încerca să stabilim o agendă" şi să arătăm Americii Latine că StateleUnite şi Venezuela sunt pe cale să îşi soluţioneze diferendele, a adăugat el.

"Vrem să găsim pentru ţările noastre o modalitate de a avansa, de a stabili o relaţie mai pozitivă", a continuat Kerry.

Secretarul de Stat i-a mulţumit preşedintelui Nicolas Maduro şi ministrului Jaua că au luat iniţiativa de a solicita această reuniune.

Ea a fost prima întâlnire la acest nivel de la moartea, pe 5 martie, a fostului preşedinte venezuelean Hugo Chavez, foarte critic la adresa Statelor Unite, deşi exporta în această ţară 900.000 de barili de petrol pe zi.

Washingtonul şi-a exprimat în ultiemle luni speranţa construirii unei relaţii "productive" cu Venezuela şi a oferit asigurări că nu ia în calcul sancţiuni împotriva Caracasului, în urma alegerii contestate a preşedintelui Nicolas Maduro la 14 aprilie.

Guvernele lui Hugo Chavez (1999-2013) şi noului preşedinte denunţă în mod frecvent tentative de destabilizare a ţării de către o opoziţie ce beneficiază de susţinerea Statelor Unite.

La 7 aprilie, Maduro, pe atunci preşedinte interimar, i-a acuzat pe doi foşti ambasadori americani că ar complota să îl asasineze înainte de alegerile prezidenţiale de la 14 aprilie. Cu o lună mai înainte, doi ataşaţi militari americani au fost expulzaţi din Venezuela, fiind acuzaţi că au vrut să conspire împotriva Guvernului.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO