Kia a prezentat SUV-ul EV5, fratele mai mic al EV9

Coreenii de la Kia au prezentat în timpul „EV Day”, un nou vehicul electric care se adaugă deja cunoscutelor EV6 și EV9. Noul Kia EV5 este un SUV electric cu două variante de putere - 215 CP și 310 CP.
Robert Stan - Dum, 15 oct. 2023, 16:00
Kia a prezentat SUV-ul EV5, fratele mai mic al EV9

Al treilea model complet electric din gama Kia, EV5, va debuta mai întâi pe piața din China, acolo unde se va alătura modelelor EV 6 și EV9. Construit pe platforma E-GMP a mărcii, noul model are un design care respectă filosofia „Opposites United” a mărcii coreene și combină versatilitatea și confortul cu tehnologia și performanța.

Asamblat atât la o uzină din China cât și în Coreea de Sud, Kia EV5 va ajunge pe cea mai mare piață auto a lumii în trei variante – standard, cu autonomie extinsă și AWD cu autonomie extinsă.

Modelul standard, echipat cu un pachet de baterii de 64 kWh și un motor de 160 kW (215 CP), este de așteptat să aibă o autonomie de rulare cu o singură încărcare de 530 km, conform standardelor CLTC – China Light Duty Vehicle Test Cycle. Cel cu autonomie extinsă, cu o baterie de 88 kWh și același motor de 160 kW (215 CP), își propune să atingă o autonomie de 720 km per încărcare, în timp ce varianta AWD (All-Wheel Drive) cu autonomie extinsă va avea un pachet de baterii de 88 kWh și o putere combinată de 230 kW (310 CP) generată de un motor pentru axa față de 160 kW (215 CP) și unul pentru axa spate de 70 kW (95 CP). Cu modelul AWD, Kia vizează o autonomie de rulare de 650 km pe baza standardelor CLTC. În plus, deși nu sunt disponibile încă date concrete, Kia susține că încărcarea bateriei de la 30% la 80% poate fi făcută în 27 de minute.

Pentru Coreea de Sud, toate variantele modelelor EV5 sunt încă în curs de dezvoltare și sunt așteptate mici ajustări ale pachetelor de baterii, ale designului și ale sistemelor de siguranță. Primele date arată că varianta standard va avea o baterie de 58 kWh și un motor pentru axa față de 160 kW (215 CP), cea cu autonomie extinsă va avea o baterie de 81 kWh și același motor de 160 kW (215 CP), iar modelul AWD cu autonomie extinsă va genera o putere combinată de până la 225 kW (300 CP).

Oficialii Kia susțin că bateria modelului EV5 a fost proiectată pentru a funcționa eficient în toate anotimpurile, chiar și în condiții de vreme extrem de caldă și rece. Un sistem avansat al pompei de căldură, o caracteristică deja populară a modelului EV6, a fost încorporat pentru modelul EV5 pentru a gestiona temperatura bateriei, asigurând o performanță constantă indiferent de condițiile externe. Totodată, mașina va oferi un sistem de frânare regenerativă și un sistem „i-Pedal” care le permite șoferilor să încetinească și să accelereze folosind o singură pedală.

„Kia EV5 nu este doar următoarea completare a gamei noastre de automobile electrice care se extinde rapid, ci și întruchiparea modului în care vom accelera revoluția EV. Pentru noi este reprezentarea perfectă atât a viitoarei strategii privind automobilele electrice, cât și a angajamentului nostru de a accelera tranziția la nivel mondial către automobilele electrice”, a declarat Spencer Cho, Head of Global Business Planning Sub-Division

Modelul EV5 va fi disponibil și într-o versiune GT, oferind opțiuni suplimentare de performanță. Mai multe informații despre Kia EV5 GT vor fi dezvăluite în următoarea perioadă.

O curiozitate a variantei chineze a Kia EV5 este modul de amplasare și pliere al scaunelor. Astfel, strict pentru piața chineză, mașina are în partea din față o banchetă și nu două scaune individuale, în timp ce clasica banchetă din spate poate fi transformată într-un pat care se aliniază perfect cu portbagajul. Tot pentru piața chineză în echipare intră și un spațiu de depozitare de 4 litri cu funcție de încălzire/răcire.

La Kia EV Day, alături de noul SUV EV5 au fost prezentate și două concepte – EV3 și EV4 – care vor deveni vehicule de serie în viitorul apropiat.

Citește și:
– Surprize în clasamentul mondial al producătorilor auto: Hyundai – Kia pe locul 3, BYD pe 10
– Kia continuă să bată recorduri în Europa

Te-ar mai putea interesa și
HMD lansează în România telefoanele Nokia 215 4G, Nokia 225 4G și Nokia 235 4G începând din luna mai
HMD lansează în România telefoanele Nokia 215 4G, Nokia 225 4G și Nokia 235 4G începând din luna mai
Compania IT HMD anunță că a lansat cele mai recente creații a sa: telefoanele cu taste Nokia 215 4G, Nokia 225 4G și Nokia 235 4G. Acest trio vine într-un curcubeu de culori, iar prețurile......
Cometex inaugurează cel de-al 12-lea parc comercial din rețeaua sa în orașul Vălenii de Munte
Cometex inaugurează cel de-al 12-lea parc comercial din rețeaua sa în orașul Vălenii de Munte
Cometex, companie dezvoltatoare de parcuri comerciale, anunță că va inaugura pe 1 mai un nou centru comercial modern în ...
Klaus Iohannis a promulgat legea privind energia eoliană offshore. Ea va intra în vigoare de la 30 mai
Klaus Iohannis a promulgat legea privind energia eoliană offshore. Ea va intra în vigoare de la 30 mai
Legea privind energia eoliană offshore va intra în vigoare în data de 30 mai, a anunţat, marţi, Ministerul Energiei, ...
Guvernul a aprobat bugetul de venituri și cheltuieli a Loteriei Române
Guvernul a aprobat bugetul de venituri și cheltuieli a Loteriei Române
Guvernul a aprobat, marţi, bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2024 pentru Compania Naţională Loteria Română, ...