Kia EV6, un nou crossover electric avangardist

Coreenii de la Kia au prezentat noul EV6, primul dintre cele 11 modele 100% electrice care urmează a fi lansate de marcă până în 2026.
Robert Stan - Dum, 04 apr. 2021, 12:08
Kia EV6, un nou crossover electric avangardist

Kia EV6 este primul automobil Kia construit pe noua platformă BEV (Battery Electric Vehicle) dedicată a companiei. Acest crossover avangardist – primul automobil 100% electric lansat sub noua filozofie de design Kia „Opposites United” – afișează un design avangardist. Capacitatea de încărcare de până la 800 V înseamnă că modelul EV6 poate încărca bateria de la 10 la 80% în doar 18 minute, în timp ce versiunea GT, proiectată pentru a inspira șoferii cu performanțe captivante, poate accelera de la 0 la 100 km/h în 3,5 secunde și atinge viteza maximă de 260 km/h.

EV6 constituie prima etapă a tranziției Kia către noua eră a electrificării sub noul slogan al mărcii, „Movement that inspires” („Mișcarea care inspiră”). De asemenea, dă startul strategiei pe termen mediu și lung pentru automobilele BEV, plug-in hybrid (PHEV) și hybrid electric (HEV) care urmează să reprezinte 40% din vânzările totale ale Kia până în 2030, cu un obiectiv anual de vânzări de 1.6 milioane de unități pentru aceste modele eco. Ca parte a acestei strategii, Kia își propune să crească vânzările automobilelor BEV la 880.000 de unități în 2030 și să devină un vânzător global de top. EV6 este primul dintre cele 11 modele BEV noi de la Kia ce urmează a fi lansate până în 2026 – șapte construite pe arhitectura E-GMP și patru automobile EV derivate bazate pe modelele existente.

Modelul EV6 va fi produs în Coreea de Sud. Va fi comercializat pe piețele globale începând din a doua jumătate a anului 2021, rezervările online putând fi făcute din 30 martie, pe anumite piețe.

Kia EV6 a fost proiectat sub noua filozofie de design a mărcii „Opposites United”, care se inspiră din contrastele regăsite în natură și umanitate. În centrul filozofiei de design se află o nouă identitate vizuală care evocă forțe pozitive și energie naturală, cu combinații contrastante de elemente stilistice precise și forme sculpturale.

Concepută pentru a oferi ceva diferit în clasa crossover, versiunea GT a modelului EV6 oferă un exterior distinct, de impact, cu caracteristici high-tech și niveluri de performanță fără precedent la un automobil electric Kia.

Un produs distinct al epocii electrificate, designul interior beneficiază foarte mult de aplicarea platformei dedicate E-GMP Kia. În ciuda dimensiunilor exterioare compacte ale modelului EV6, ampatamentul său de 2.900 mm are ca rezultat un spațiu în habitaclu similar cu multe SUV-uri de clasă medie.

Unul dintre cele mai frapante elemente este un ecran infotainment hich-tech, curbat. Limbajul formelor simple ale ecranului larg și ale panoului de bord conferă interiorului o senzație de deschidere.

Scaunele sunt subțiri, ușoare și cu un stil contemporan fiind îmbrăcate în țesături moderne, interesante din punct de vedere vizual și robuste, create din materiale plastice reciclate – echivalentul a 111 sticle de apă din plastic.

Modelul EV6 oferă o arhitectură interioară inteligentă și flexibilă și o mulțime de spații de depozitare în cabină, inclusiv un volum de 520 litri (VDA) al spațiului din portbagaj cu scaunele din al doilea rând nerabatate. Cu scaunele din al doilea rând rabatate, capacitatea de depozitare crește la aproximativ 1.300 de litri. De asemenea, modelul dispune de un spațiu de depozitare frontal (front trunk) care oferă încă 52 de litri la pentru modelele cu tracțiune față (2WD) și 20 de litri la modelele cu tracțiune integrală (AWD).

Configurații multiple pentru sistemul de propulsie al Kia EV6

Modelul EV6 oferă cumpărătorilor posibilitatea alegerii mai multor configurații pentru sistemul de propulsie complet electric, cu zero emisii, cu pachete de baterii pentru autonomie extinsă – 77.4 kWh și pentru autonomie standard – 58.0 kWh. Modelul EV6 GT-line este disponibil atât cu pachetul de baterii pentru autonomie extinsă cât și pentru autonomie standard, în timp ce modelul EV6 GT dispune doar de pachetul de baterii pentru autonomie extinsă. EV6 este primul model electric Kia disponibil cu tracțiune pentru roțile din spate (2WD) sau tracțiune integrală (AWD) – ultimul oferind capabilități dinamice îmbunătățite chiar și în cele mai provocatoare condiții de rulare.

Modelul EV6 cu tracțiune spate (2WD), echipat cu pachetul de baterii de 77.4 kWh poate parcurge peste 510 kilometri cu o singură încărcare, conform ciclului combinat WLTP. Cu un cuplu maxim de 605 Nm disponibil pentru versiunea cu tracțiune integrală, modelul EV6 poate accelera de la 0 la 100 km/h în doar 5.2 secunde. Pachetul de baterii de 77.4 kWh este cuplat la un motor electric de 168 kW (229 CP) ce trimite putere către roțile din spate, iar pentru modelele cu tracțiune integrală configurația este cu două motoare, câte unul pe fiecare punte, având puterea combinată de 239 kW (325 CP).

Kia EV6 GT

Modelul EV6 echipat cu motorul electric de 58.0 kWh poate accelera de la 0 la 100 km/h în 6.2 secunde, oferind un cuplu maxim de 605 Nm, disponibil pentru versiunile cu tracțiune integrală. Pachetul de baterii de 58.0 kWh este cuplat cu un motor electric de 125 kW (170 CP) ce transmite putere roților din spate și, pentru modelele cu tracțiune integrală, configurația este cu două motoare, câte unul pe fiecare punte, având puterea combinată de 173 kW (235 CP).

Noua platformă dedicată E-GMP Kia reduce complexitatea prin modularizare și standardizare, permițând dezvoltarea rapidă și flexibilă a produselor cu atribute variate. Această dezvoltare flexibilă poate satisface diverse nevoi ale clienților în ceea ce privește performanța automobilului, în cadrul unei singure linii de modele precum EV6.

Cu o putere combinată a celor două motoare de 430kW (585 CP), modelul EV6 GT duce performanța electrică la un alt nivel. Cu un cuplu maxim de 740 Nm, versiunea cu tracțiune integrală AWD GT accelerează de la 0 la 100 km/h, în doar 3.5 secunde și poate atinge o viteză maximă de 260 km/h (obiective preliminare de dezvoltare). Prin adăugarea unui software de diferențial cu alunecare limitată, disponibil doar pentru versiunea EV6 GT, șoferii se vor bucura de un nivel ridicat de control, de o deplasare dinamică și de manevrabilitate în toate condițiile.

Încărcare ultrarapidă

Modelul EV6 oferă capacități de încărcare de 800V și 400V, fără a fi nevoie de componente sau adaptoare suplimentare. Mașina este capabilă de o încărcare de mare viteză de la 10 la 80 la sută în doar 18 minute pentru toate variantele și de o încărcare pentru 100 km în mai puțin de patru minute și jumătate atunci când varianta 2WD este cuplată la bateria de 77.4 kWh.

Sistemul de încărcare al mașinii este mai flexibil decât cel al modelelor BEV din generația anterioară, datorită unei unități integrate de control a încărcării (ICCU – Integrated Charging Control Unit). Unitatea ICCU permite o nouă funcție de încărcare a vehiculului (V2L), care este capabilă să descarce energie din bateria autonomobilului. Funcția V2L poate furniza o putere de până la 3.6 kW și este capabilă, de exemplu, să permită funcționarea simultană a unui televizor cu diagonala de 55 inch și a unui aparat de aer condiționat mai mult de 24 de ore. De asemenea, sistemul poate încărca un alt automobil EV, dacă este necesar.

Cu un nivel de încărcare a bateriei mai mare de 35%, modelul EV6 poate tracta încărcături cu o greutate de până la 1.600 kg. Dată fiind și funcția V2L, proprietarii de EV6 pot lua tot ce au nevoie într-o aventură în aer liber cu prietenii și familia și pot face toate aceste lucruri cu zero emisii.

Citește și:

– Kia a prezentat primele linii ale modelului electric EV6
– Kia a atins, în ianuarie, cea mai mare cotă de piață deținută vreodată în Europa

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...