Kim Jong-un, numit „dictator” chiar de nepotul său

Nepotul actualului lider nord-coreean Kim Jong-un evocă, într-un rar interviu televizat, o perioadă din tinereţea sa petrecută în centrul regimului şi compasiunea sa faţă de un popor plasat sub autoritatea unui "dictator", relatează AFP.
Economica.net - vin, 19 oct. 2012, 09:36
Kim Jong-un, numit

În cursul acestui interviu realizat de către televiziunea finlandeză Yle la Mostar, în Bosnia, unde se află la studii, Kim Han-sol poartă o conversaţie calmă în engleză cu fostul subsecretar general al ONU Elisabeth Rehn.

Purtând ochelari cu o ramă de culoare închisă şi un piercing la ureche, Kim Han-sol vorbeşte despre prietenia sa cu unii studenţi americani şi sud-coreeni, în pofida istoriei şi contextului geopolitic, exprimându-şi speranţa într-o reunificare a peninsulei coreene.

Născut în 1995 la Phenian, el rememorează copilăria solitară pe care a petrecut-o în cea mai mare parte a timpului cu familia mamei sale, departe de nord-coreeni şi de bunicul său, Kim Jong-il, decedat în decembrie, pe care nu l-a întâlnit niciodată.

„Am vrut mereu să îl întâlnesc, deoarece vream să ştiu ce fel de persoană era. Îl aşteptam (…) până a murit, sperând să vină să mă vadă, deoarece nici măcar nu eram sigur că ştia că exist”, a mărturisit tânărul într-o engleză fluentă.

Kim Han-sol este strănepotul lui Kim Il-sung, aflat la putere din 1948 şi până la moartea sa, în 1994, nepotul lui Kim Jong-il şi al actualului lider nord-coreean Kim Jong-un.

Tatăl său, Kim Jong-nam, fiul mai mare al lui Kim Jong-il, era prezentat la sfârşitul anilor ’90 ca succesor al acestuia la putere, dar a căzut în dizgraţie în 2001, după ce a încercat să pătrundă pe teritoriul Japoniei cu un paşaport fals, încercând să viziteze Disneyland.

Familia acestuia a părăsit, ulterior, Coreea de Nord, locuind în prezent în oraşul chinez Macao (sud), cunoscut pentru cazinourile sale.

„Tatăl meu nu era interesat de politică”, lăsându-i drumul deschis fratelui său mai tânăr Kim Jong-un, în vârstă de până în 30 de ani, a dat asigurări Kim Han-sol.

„Nu ştiu de ce a devenit (la rândul său) un dictator”, spune el despre unchiul său. „A fost ceva între el şi bunicul meu”, adaugă Kim Han-sol.

Interviul, difuzat de Yle la 15 octombrie, a fost postat online pe YouTube.

Te-ar mai putea interesa și
Cehia a demascat o reţea finanţată de Moscova care descuraja ţările din UE să ajute Ucraina
Cehia a demascat o reţea finanţată de Moscova care descuraja ţările din UE să ajute Ucraina
Serviciile de informaţii cehe au demascat o reţea finanţată de Moscova care răspândea propaganda rusă despre Ucraina şi îşi extindea influenţa până în Parlamentul European, a anunţat......
Energia electrică este gratuită azi la prânz în România
Energia electrică este gratuită azi la prânz în România
Prețul spot al energiei electrice este aproape zero azi la prânz pe piața din România, pe fondul unei oferte mai mare ...
Guvernul va primi un miliard de euro dividende de la Hidroelectrica, din profitul istoric al anului trecut
Guvernul va primi un miliard de euro dividende de la Hidroelectrica, din profitul istoric al anului trecut
Hidoelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, va reoartiza pentru dividende 6,3 miliiarde de ...
Deficitul Fondului din care e finanţată Sănătatea a scăzut la 1,7 miliarde de lei în ianuarie, prima lună în care vedem integral efectele noilor taxe din sănătate
Deficitul Fondului din care e finanţată Sănătatea a scăzut la 1,7 miliarde de lei în ianuarie, prima lună în care ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale ...