Klaus Iohannis: Nu există în coaliție o decizie privind schimbarea actualului sistem de impozitare. România susține noul pachet de sancțiuni împotriva Rusiei (Video)

Preşedintele Klaus Iohannis afirmă că nu există în acest moment, la nivelul coaliţiei de guvernare, o decizie privind schimbarea sistemului de impozitare şi nu crede că acest lucru se va întâmpla foarte curând.
AGERPRES - lun, 30 mai 2022, 21:00
Klaus Iohannis: Nu există în coaliție o decizie privind schimbarea actualului sistem de impozitare. România susține noul pachet de sancțiuni împotriva Rusiei (Video)

„Discuţii evident sunt şi este uşor de înţeles de ce sunt aceste discuţii, în condiţiile în care bugetul de stat trebuie să fie în posibilitatea de a finanţa toate subvenţiile care au fost decise, de exemplu în sectorul energetic, este nevoie, pe cealaltă parte, de venituri şi toată lumea caută venituri în plus, însă la acest moment nu există o decizie la nivelul coaliţiei pentru a schimba sistemul de impozitare şi nu cred că se va întâmpla foarte curând. Nu este, după părerea mea, greşit să fie luate în discuţie diferite variante posibile, însă românii nu trebuie să trăiască cu teama că mâine se schimbă sistemul de impozitare şi dintr-o dată trebuie să plătească mai mult. Aceste lucruri deocamdată rămân cum sunt stabilite şi discuţiile care se poartă, în mod nu neapărat cu titlu de noutate, dar ele se poartă mai mult la televizor decât în coaliţie. Nu există o decizie politică pe creşterea impozitului sau a taxării şi Guvernul s-a angajat să nu crească impozitarea, ceea ce aşa va rămâne”, a spus şeful statului, luni, înaintea participării la reuniunea extraordinară a Consiliului European.

Despre noul embargou împotriva Rusiei

Preşedintele a mai spus că România susţine noul pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, punctând că va insista ca în textul declaraţiei Consiliului European să fie cuprinsă o clauză de solidaritate.

„Discutăm despre Ucraina din mai multe puncte de vedere. Discutăm de sprijin pentru Ucraina, este vorba, evident, de un sprijin umanitar, dar şi de un sprijin bugetar, este vorba de a găsi căi pentru a sprijini economia Ucrainei, de exemplu, pentru a înlesni exportul de grâu, o chestiune legată şi cu o altă temă, securitatea alimentară. Este vorba însă şi de deja aproape renumitul al şaselea pachet de sancţiuni, pachet de sancţiuni care aici la Bruxelles se discută deja de câteva săptămâni. Este vorba de un pachet de sancţiuni pe gaz şi petrol. Este foarte complicat, pentru că multe economii europene depind de aceste materii prime. (…) Noi suntem de acord să promovăm acest nou pachet de sancţiuni, dar pentru a nu fi surprinşi de evoluţii, am insistat să fie cuprinsă o aşa-numită clauză de solidaritate în text şi voi insista ca această clauză să rămână, asta însemnând că, în cazul în care se întâmplă ceva, statele membre şi Comisia să ia de urgenţă măsuri pentru a veni, de exemplu, în sprijinul nostru în cazul în care se întrerupe alimentarea pe calea Mării Negre”, a spus şeful statului, înaintea participării la reuniunea extraordinară a Consiliului European.
El a afirmat că este posibil ca acest pachet de sancţiuni să conţină o clauză „de temporizare” pentru unele dintre ele.

„Deocamdată nu s-a ajuns la un acord pe acest embargo, dar majoritatea doresc să continuăm pe pachetul şase de sancţiuni. Vom vedea dacă vom reuşi să-i convingem pe toţi. Este posibil să se introducă o aşa-numită clauză de temporizare, adică să hotărâm pachetul de sancţiuni, însă unele să poată fi decalate în timp ca unele economii naţionale care depind de importurile din Rusia să aibă timp să-şi găsească o aprovizionare alternativă”, a explicat Iohannis.

Potrivit şefului statului, negocierile vor continua până se va ajunge la un acord pe pachetul de sancţiuni.

„Dacă nu se ajunge la o înţelegere astăzi sau mâine pe pachetul şase de sancţiuni, deocamdată nu se va întâmpla nimic, ci se va continua negocierea până când se găseşte o formă care este acceptabilă. Trebuie să înţelegem cu toţii, nevoia unor noi sancţiuni este recunoscută de toată lumea. Vorbim concret de tehnicalităţi, ce fel de sancţiuni, ce se sancţionează, unde se impune un embargo şi unde nu se impune. Dacă astăzi şi mâine nu se ajunge la o concluzie, discuţia va continua cu Comisia şi se va relua la o dată ulterioară, ceea ce nu ar fi foarte bine, dar nu ar fi nicio catastrofă ,ca să mă exprim aşa, dar unitatea este nezdruncinată, noi mergem împreună în această chestie şi anumite speculaţii care vin că se rupe unitatea UE şi că ne vom despărţi sunt speculaţii care sunt alimentate de narativul rusesc. Nu se va întâmpla aşa ceva”, a evidenţiat preşedintele Iohannis.

Şeful statului a arătat că discuţiile din Consiliul European vor viza şi sprijinul financiar pentru Ucraina.

„Este clar că Ucraina, fără sprijin, va avea dificultăţi majore”, a afirmat şeful statului.

El a adăugat că se vor căuta soluţii cu privire la securitatea alimentară, iar România poate să ofere sprijin „semnificativ”.

„Au apărut sincope în lanţurile de aprovizionare; una din sincopele cele mai grave este legată de faptul că Ucraina, prin blocajul făcut la porturile din Marea Neagră, nu mai are posibilitatea de a exporta cereale, în special grâu, aşa cum ar trebui să se desfăşoare, şi de aici începe un fel de efect de domino care se va duce până în Africa, până în America de Sud, în Asia. Şi temele sunt extrem de sensibile, le vom discuta şi vom căuta soluţii. România poate să ofere un sprijin semnificativ. Deja o parte importantă de grâu este exportat din Ucraina prin România. Cu ajutorul nostru sunt multe scutiri pe care le acordăm şi ajutoare semnificative pentru a înlesni această cale. Însă trebuie făcut mult mai mult şi la aceste chestiuni vom lucra împreună şi le vom discuta”, a transmis Iohannis.

Un alt subiect pe agenda reuniunii extraordinare a Consiliului European este legat de energie.

„Trebuie să găsim soluţii pentru a ne deconecta de resursele Federaţiei Ruse, dar, pe de altă parte, pentru a menţine preţurile la energie la un nivel competitiv şi, în definitiv, la un nivel pe care oamenii îl pot plăti”, a subliniat preşedintele.

Discuţiile vor viza şi securitatea şi apărarea, şeful statului punctând că România are interesul de a fi parte a demersului privind îmbunătăţirea performanţei industriei de apărare europene.

„Noi dorim să îmbunătăţim performanţa industriei de apărare europene. Pentru acest lucru există bani disponibili. România are interesul de a fi parte din acest demers şi noi sprijinim toate eforturile, cu o remarcă importantă: orice se face în domeniul securitate şi apărare trebuie făcut în complementaritate şi în corelare cu NATO, altfel lucrurile devin greu de coordonat”, a menţionat Klaus Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis participă, luni şi marţi, la reuniunea extraordinară a Consiliului European.

Te-ar mai putea interesa și
Planuri ambițioase pentru Digi în Spania: 10.000 de angajați până la finele anului și 2 miliarde de euro investiți până în 2030
Planuri ambițioase pentru Digi în Spania: 10.000 de angajați până la finele anului și 2 miliarde de euro investiți ...
Digi își accelerează planurile de expansiune din Spania și vrea să dubleze dimensiunea rețelei proprii de fibră optică și de telefonie mobilă în următorii ani, a declarat Marius Varzaru,......
USR ia patru ministere în noul Guvern. Comitetul politic a validat decizia de intrare la guvernare și cele patru propuneri de miniștri (Video)
USR ia patru ministere în noul Guvern. Comitetul politic a validat decizia de intrare la guvernare și cele patru propuneri ...
Comitetul Politic al Uniunii Salvaţi România a votat sâmbătă cu privire la intrarea la guvernare în coaliţia proeuropeană ...
Autostrada Bucureștiului A0: Lotul 3 Sud va fi dat în trafic pe 30 iunie, plus/minus maximum două zile – oficial Transporturi
Autostrada Bucureștiului A0: Lotul 3 Sud va fi dat în trafic pe 30 iunie, plus/minus maximum două zile – oficial ...
Secretarul de stat în Transporturi Irinel Ionel Scrioșteanu, cel care a promis că va merge zilnici pe lotul 3 Sud al A0, ...
MAE: 15 cetățeni români și membri ai famililor acestora au fost evacuați din Iran și au ajuns în România
MAE: 15 cetățeni români și membri ai famililor acestora au fost evacuați din Iran și au ajuns în România
Cincisprezece cetăţeni români şi membri de familie ai acestora au fost evacuaţi din Iran, anunţă sâmbătă Ministerul ...