Klaus Iohannis: România încă nu îndeplineşte criteriile tehnice pentru intrarea în programul Visa Waiver. Dacă ne vom strădui, vom reuși (Video)

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că deocamdată România nu îndeplineşte criteriile tehnice pentru intrarea în programul Visa Waiver şi a subliniat că trebuie să existe o campanie de conştientizare şi o informare mai bună a oamenilor care vor să aplice pentru vize pentru Statele Unite ale Americii.
AGERPRES - sâm, 24 sept. 2022, 10:53
Klaus Iohannis: România încă nu îndeplineşte criteriile tehnice pentru intrarea în programul Visa Waiver. Dacă ne vom strădui, vom reuși (Video)

„Toată lumea se implică pentru aşa-numitul Visa Waiver, adică să se poată circula fără viză. Deocamdată, România nu îndeplineşte criteriile tehnice, însă, ca să le îndeplinească, trebuie să existe o campanie de conştientizare, trebuie să existe o informare mai bună a oamenilor care vor să aplice pentru vize şi cred că, în final, dacă toţi ne străduim, vom reuşi”, a spus şeful statului, care s-a aflat în aceste zile în Statele Unite, relatează Agerpres.

Despre scandalul mașinilor BMW cumpărate de Poliția Română

Klaus Iohannis a mai declarat că prietenia sa cu omul de afaceri Michael Schmidt nu a contat în ceea ce priveşte câştigarea licitaţiei desfăşurate de Poliţia Română pentru achiziţionarea de automobile BMW şi a subliniat că, dacă sunt suspiciuni privind legalitatea procedurii, există suficiente autorităţi competente să facă verificări.

„Despre prietenia cu mine pot să vă spun că nu a contat cu siguranţă, iar informaţiile mele despre această procedură sunt doar cele care au apărut pe sursele deschise, adică pe media, însă pot să vă spun un lucru foarte clar: dacă există suspiciuni, atunci avem suficiente autorităţi competente să verifice aceste lucruri şi, dacă îmi permiteţi, mă aştept ca aceste autorităţi să verifice toate lucrurile la sânge. Este inadmisibil, din punctul meu de vedere, ca numele meu şi poziţia mea să fie trase într-o chestiune care poate să fie verificată tehnic. Cred că este evident pentru toată lumea că eu personal nu am nicio treabă cu această achiziţie, dar dacă există suspiciuni atunci mă aştept la clarificări şi cam foarte repede”, a declarat președintele.

Uniunea Salvați România a criticat, într-o postare pe Facebook, licitaţia organizată pentru achiziţionarea de maşini de către IGPR.

”În timp ce Coaliţia PSD-PNL îi sărăceşte pe români, prietenul preşedintelui Klaus Iohannis a câştigat licitaţii în valoare de 233 de milioane de lei doar anul acesta. Ultima licitaţie câştigată: Poliţia Română cumpără 600 de maşini BMW de la compania prietenului lui Klaus Iohannis, cu fonduri europene. Există trecute specificaţii absurde ale licitaţiei (de exemplu, cutie de viteze cu minimum 8 trepte), care asigură că nicio altă marcă nu poate concura la nivelul preţului.
O singură ofertă primită. Coincidenţă: de la prietenul lui Klaus Iohannis”, au precizat reprezentanţii USR.

Despre creșterea salariilor demnitarilor

Președintele a criticat proiectul adoptat de Senat referitor la majorarea indemnizaţiilor demnitarilor, el precizând că că nu i se pare corect ca aceştia să fie primii care beneficiază de creşteri salariale.

„Acum câteva zile am spus că în condiţiile în care avem o inflaţie destul de ridicată este rezonabil ca salariile şi pensiile să crească, sigur, atât cât permite bugetul, dar nu mi se pare corect ca demnitarii să fie primii care beneficiază de astfel de creşteri salariale, puteam să rămânem mai spre urmă”, a spus Iohannis.

Plenul Senatului a adoptat, miercuri, cu 92 de voturi „pentru”, 22 „împotrivă” şi patru abţineri, un proiect legislativ prin care demnitarii şi aleşii locali urmează să primească indemnizaţii mărite. Potrivit senatorilor UDMR Turos Lorand şi Fejer-Laszlo Odon, autorii amendamentului admis la comisia de specialitate şi adoptat în plen, scopul urmărit este de „eliminare a inechităţilor existente în acest moment”. Senatul este prima Cameră legislativă sesizată cu acest proiect de lege.

Despre sancțiunile impuse Rusiei

Iohannis a declarat că România a sprijinit toate pachetele de sancţiuni împotriva Rusiei, însă a afirmat că este inoportun să se discute despre noul pachet în faza de pregătire.

„Noi am sprijinit toate pachetele de sancţiuni şi trebuie să ştiţi că ele nu se bazează pe nişte propuneri venite prin presă sau prin alte căi. Există echipe de negocieri la Bruxelles şi lucrează pe acestea. Noi suntem bine conectaţi la întregul spectru şi România, cu siguranţă, îşi va expune acolo punctul de vedere şi, în final, dacă există o înţelegere generalizată, sigur, vom promova acest pachet. Cred că este inoportun să discutăm în faza de pregătire ce anume se poate include în pachet. Până la urmă, acest pachet trebuie negociat între toate statele membre, fiindcă, dacă nu este toată lumea de acord, pachetul pur şi simplu nu poate fi pus în practică”, a spus președintele.

Despre finanțarea trusturilor media de către partidele politice

Cheltuielile din subvenţia de la stat pe care partidele le fac pentru contractele cu presa trebuie transparentizate, a declarat vineri preşedintele Klaus Iohannis.

„Este un punct unde, din păcate, progresele la noi au fost destul de puţine, zona trebuie în primul rând transparentizată. Nu putem să avem finanţări netransparente făcute de partide politice către trusturi media, către jurnalişti şi aşa mai departe. Aşa ceva nu există nicăieri în lume. Pe de altă parte, trebuie să avem grijă ca această finanţare să fie just definită. Nu cred că este bine ca o parte semnificativă din banii pe care îi primesc partidele de la bugetul de stat să meargă fără nicio transparenţă şi fără niciun control spre zona media. Nu este în beneficiul nici al partidelor, nici al zonei media, nici al cetăţeanului simplu, care – până la urmă trebuie să o recunoaştem – se bazează pe media pentru a primi o imagine cât de cât obiectivă a ce se întâmplă. Or lipsa de transparenţă în această zonă întotdeauna strică foarte mult şi este cazul să clarificăm întreaga procedură”, a spus şeful statului.

El a afirmat că nu întreaga procedură în acest caz trebuie anulată.

„Nu sunt de părere că toată procedura trebuie să fie anulată, nu, însă ea trebuie să vină într-o zonă clar reglementară şi transparentă”, a adăugat şeful statului.

Preşedintele Klaus Iohannis a condus marţi şi miercuri delegaţia care a participat, la New York, la segmentul la nivel înalt al celei de-a 77-a sesiuni a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite. Joi şi vineri, şeful statului a efectuat o vizită în San Francisco.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...