Klaus Iohannis: Susțin un proiect de integrare profundă a Uniunii Europene. Nu cred în excluderi din organizație

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat vineri, la Aachen, că Uniunea Europeană "trebuie să treacă printr-o integrare profundă" şi că nu crede în eliminarea din organizaţie, comparând blocul comunitar cu o familie.
AGERPRES - vin, 01 oct. 2021, 20:15
Klaus Iohannis: Susțin un proiect de integrare profundă a Uniunii Europene. Nu cred în excluderi din organizație

„Există unii, iar eu fac parte dintre aceştia, există cei care sunt de părere că trebuie să strângem rândurile. Uniunea Europeană trebuie să treacă printr-o integrare profundă, fapt care s-a văzut foarte clar”, a spus Iohannis, potrivit traducerii oficiale.

Şeful statului a detaliat că „pe de o parte, unii îşi doresc o integrare mai profundă”, iar alţii zic „Uniunea e ceva simpatic'”.

„Dar să nu întrecem măsura. Să facem un pas înapoi şi fiecare să îşi rezolve problemele naţionale şi de fapt noi să ne rezumăm, plus, minus, la piaţa internă comună şi cam atât. Acestea sunt o abordare şi o logică pe care eu nu le împărtăşesc. Eu zic că Uniunea Europeană ar trebui să treacă printr-un proces de integrare mai profundă. Vrem să avem o acţiune comună împreună, dar nu vrem să ne izolăm”, a adăugat Iohannis.

Totodată, el a spus că, în opinia sa, aderarea ţărilor candidate din Balcanii de Vest ar trebui accelerată.

„Noi avem acum candidaţi în Balcanii de Vest, sunt state candidate care aşteaptă să se întâmple ceva. În opinia mea, procesul merge cam lent. Eu zic că integrarea ar trebui grăbită”, a arătat Iohannis.

Iohannis a vorbit de vecinii României – Ucraina şi Moldova – ca de „state care vor să mişte nişte lucruri împreună cu noi”.

„Din păcate, sunt însă şi vecini cu care nu avem relaţii atât de bune, dar izolarea eu zic că nu este niciodată o soluţie”, a adăugat şeful statului.

Totodată, Iohannis a spus că „încet, dar sigur reuşim să construim ceea ce se numeşte o politică externă comună”.

„Să luăm exemplul clasic – Siria. Acolo e război de zece ani. Şi cine a lipsit acolo 100%? Uniunea Europeană. Nu se poate aşa. Noi trebuie ca în vecinătatea noastră nu doar să ţinem discursuri, ci trebuie să şi fim prezenţi. Acolo am ajutat, dar se putea şi mai mult. Ar fi trebuit să spunem mai multe acolo, să fim prezenţi”, a subliniat Klaus Iohannis.

El a fost întrebat, în cadrul dezbaterii de la Aachen, de „un vecin care are uneori atitudine antieuropeană şi care pune sub semnul întrebării frontierele Trianonului”.

„Este puţin ca într-o familie, unde cei mai mulţi, la întâlnirea de familie, au un văr de-al doilea, de-al treilea, care din cinci în cinci minute calcă în străchini. Oricum, nu îl dăm afară, că e rudă. Încercăm să îi mai dăm lecţii, să-l integrăm, să-l liniştim, asta este reţeta, cred. Eu nu susţin ideea de eliminare, de înlăturare din organizaţie. Pedepsele de aşa natură nu aduc rezultatele scontate de mulţi. Cred că trebuie să le spunem foarte clar acestor oameni în faţă care sunt aşteptările şi să continuăm procesul”, a răspuns şeful statului.

În acelaşi timp, a făcut referire la contextul istoric legat de Trianon.

„Şi pe mine mă enervează afirmaţiile despre Trianon. Eu sunt preşedintele statului, eu sunt din Transilvania, noi am decis prin vot popular că vrem să aderăm la România. Nu am furat nimic de la nimeni. A fost dreptul nostru de autodeterminare. Transilvania aşa devenit parte a României (…) Retroactiv nu vrea nimeni să pună sub semnul întrebării nişte procese istorice. Poate că asta fac nişte populişti, dar populiştii există în Europa şi cred că ei nu pot fi combătuţi decât de rezultate”, a explicat Klaus Iohannis.

Şeful statului este prezent în Germania în contextul în care sâmbătă primeşte Premiul internaţional „Carol cel Mare” al oraşului Aachen – „Pentru unitatea Europei”.

Te-ar mai putea interesa și
Greva controlorilor de trafic aerian din Franţa va perturba zborurile din întreaga Europă
Greva controlorilor de trafic aerian din Franţa va perturba zborurile din întreaga Europă
Întârzieri şi anulări de zboruri urmează să afecteze joi traficul aerian din Europa, după ce autorităţile franceze nu au reuşit să ajungă la un acord cu controlorii de trafic aerian......
SUA au trimis Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune ATACMS
SUA au trimis Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune ATACMS
Statele Unite au trimis Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune ATACMS "luna aceasta", chiar înainte de adoptarea, ...
Statul Arizona îi inculpă pe colaboratorii lui Trump pentru tentativă de a răsturna rezultatele alegerilor din 2020
Statul Arizona îi inculpă pe colaboratorii lui Trump pentru tentativă de a răsturna rezultatele alegerilor din 2020
Statul american Arizona a inculpat 18 persoane în cadrul tentativei de a răsturna rezultatele alegerilor prezidenţiale ...
Ghiţă, SNN: Proiectul SMR din România va beneficia de cel mai înalt nivel de securitate nucleară şi robusteţe tehnologică
Ghiţă, SNN: Proiectul SMR din România va beneficia de cel mai înalt nivel de securitate nucleară şi robusteţe tehnologică
Proiectul SMR din România va beneficia de cel mai înalt nivel de securitate nucleară şi robusteţe tehnologică, a declarat ...