KMG International, compania kazahă care controlează Petromidia, şi-a mărit anul trecut profitul de 19 ori, la 88 milioane dolari

KMG International (fostul Rompetrol Group) a raportat joi o creştere a rezultatelor financiare în 2016, an în care a înregistrat un profit net de 88 de milioane dolari şi un profit operaţional EBITDA de 239 milioane de dolari, informează un comunicat de presă al companiei.
Economica.net - joi, 09 mart. 2017, 16:21
KMG International, compania kazahă care controlează Petromidia, şi-a mărit anul trecut profitul de 19 ori, la 88 milioane dolari

De asemenea, KMG International, parte a companiei naţionale de petrol şi gaze KazMunayGas din Kazahstan, a informat că anul trecut şi-a majorat cu 9% materiile prime procesate în România, de la 5,45 milioane tone în 2015 până la 5,95 milioane în 2016, şi cu 13% produsele comercializate în România, principala sa piaţă de desfacere.

‘În 2012 am păşit pe calea unor schimbări de anvergură în cadrul grupului de companii KMG International. În această perioadă am constituit o echipă din oameni care împărtăşesc aceeaşi viziune şi am transformat compania dintr-o societate complet neprofitabilă în una cu o evoluţie pozitivă constantă. Astfel, principalii indicatori financiari şi operaţionali au crescut exponenţial în fiecare an. De asemenea, anul trecut a fost înregistrat cel mai mare succes din istoria Grupului prin poziţionarea sa ca o platformă pentru dezvoltarea unui parteneriat strategic între companiile KazMunayGas şi CEFC China Energy Company Limited în regiunea Mării Negre. Acest parteneriat va asigura condiţiile necesare pentru continuarea, atât pe termen mediu, cât şi pe termen lung, punerii în practică a strategiei de dezvoltare a unor proiecte speciale în domeniul energiei axate pe interesele economice ale Kazahstanului, României şi Chinei’, a declarat Zhanat Tussupbekov, CEO al KMG International.

Rezultatele record ale Grupului au fost susţinute în principal de îmbunătăţirea indicatorilor operaţionali şi de efectele programelor de optimizare a fluxurilor de producţie (creşterea capacităţii de procesare şi a ponderii produselor albe din totalul produselor finite), a costurilor de operare (reducerea consumurilor de energie termică şi electrică), dar şi a celor aferente programului ‘Change for Good’ lansat în 2014.

Rafinăria Petromidia Năvodari, cea mai mare unitate de profil din România şi una dintre cele mai moderne şi complexe din regiune, a procesat anul trecut peste 5,4 milioane tone (15.750 tone/zi), care s-a reflectat şi la nivelul volumelor de carburanţi obţinuţi – 4,2 milioane tone, în creştere cu 8%. Din această cantitate, circa 1,9 milioane tone de combustibili au fost comercializaţi pe plan local (creştere de 13%), iar diferenţa a mers la export (creştere de 4%), atât către subsidiarele Grupului din Moldova, Bulgaria şi Georgia, cât şi partenerii tradiţionali din regiunea Mării Negre.

Rafinăria Vega Ploieşti – cea mai veche unitate din România în funcţiune – şi-a majorat cu 8% cantitatea de materii prime procesată (până la 354.000 de tone), atingând un gradul de utilizare a capacităţii de 107%. Aceasta a obţinut recorduri istorice în ceea ce priveşte producţia de bitum (91.000 tone), hexan, solvenţi ecologici, dar şi în ceea ce priveşte costul de procesare şi pierderea tehnologică.

Divizia de petrochimie – unicul producător de polimeri de pe plan intern a prelucrat anul trecut o cantitate de 189.000 de tone de materii prime (propilenă, etilenă) – cel mai ridicat nivel din ultimii 5 ani, în creştere cu peste 8% faţă de volumele obţinute în 2015. Din produsele obţinute, circa 57% au fost livrate la export, compania reuşind să dezvolte 3 noi tipuri de polimeri.

Divizia de retail a Grupului a înregistrat anul trecut un volum record pentru vânzările de carburanţi (benzină, motorină, gaz petrolier lichefiat) în România, Moldova, Bulgaria şi Georgia, până la un nivel de 2,9 milioane tone, cu 15% mai mult decât în 2015.

La finele anului trecut, KMG International NV (KMGI), acţionarul majoritar al societăţii Rompetrol Rafinare, anunţa că negocierile dintre compania naţională KazMunayGas din Kazahstan (KMG NC) şi compania chineză CEFC (China Energy Company Limited) pentru tranzacţia de cumpărare a 51% dintre acţiunile KMG International NV au ajuns în etapa finală.

CEFC China Energy Company Limited este una din cele mai mari companii private din China, care, în 2016, a intrat în topul Global Fortune 500, pe poziţia 229. Compania deţine operaţiuni în energie, servicii financiare şi investiţii.

KMG International N.V. deţine şi desfăşoară operaţiuni importante în domeniul rafinării, petrochimiei, retail şi trading pe mai multe pieţe internaţionale. Reţeaua de retail cuprinde peste 1.100 de puncte de alimentare carburanţi în România, Georgia, Bulgaria şi Republica Moldova. Grupul derulează operaţiuni de upstream, servicii industriale şi la sondă.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Plafonul pentru sprijinirea investițiilor în procesare ar putea fi ridicat la 15 milioane de euro
Plafonul pentru sprijinirea investițiilor în procesare ar putea fi ridicat la 15 milioane de euro
Plafonul sprijinului public pentru investiţiile în procesare ar putea fi modificat în Plan Naţional Strategic (PNS) la ...
Sute de mii de locuințe au rămas fără curent electric și peste 1.300 de zboruri au fost anulate în SUA din cauza unei furtuni foarte puternice
Sute de mii de locuințe au rămas fără curent electric și peste 1.300 de zboruri au fost anulate în SUA din cauza unei ...
Furtuna de zăpadă, care a lovit în acest weekend sudul SUA, lăsând mii de persoane fără curent electric şi determinând ...
Hidroelectrica a finalizat platforma pentru contractarea online, e funcțională. Urmează lansarea aplicațiilor mobile
Hidroelectrica a finalizat platforma pentru contractarea online, e funcțională. Urmează lansarea aplicațiilor mobile
La câteva luni după ce Hidroelectrica, cel mai mare producător de enegie electrică din țară, și furnizorul cu cel ...