KMG International: Procedura privind achiziţia a 26,69% din acţiunile Rompetrol Rafinare ar putea dura până la 10 luni

Procedura privind achiziţia a 26,69% din acţiunile Rompetrol Rafinare s-ar putea extinde pe o perioadă de 10 luni, apreciază Azamat Zhangulov, vicepreşedinte senior KMG International, care a anunţat marţi că deţine informaţii potrivit cărora strategia a fost deja aprobată de Guvern, potrivit Agerpres.
Economica.net - mar, 09 iun. 2015, 13:14
KMG International: Procedura privind achiziţia a 26,69% din acţiunile Rompetrol Rafinare ar putea dura până la 10 luni

„Procesul de vânzare a acţiunilor deţinute de Guvern, care reprezintă un pachet de 26,69% din companie, administrat de Ministerul Energiei printr-o agenţie specială, trebuie să îndeplinească anumiţi paşi. Din câte ştim noi, la momentul de faţă, lucrurile evoluează şi, din ce am auzit de la Guvern, strategia de achiziţie a fost deja aprobată şi procedura a fost începută, doar că va mai dura ceva timp. Conform legislaţiei româneşti, trebuie îndeplinite anumite provizioane, ceea ce poate dura până la zece luni, din ce ne-a spus ministerul. Noi, compania, am fost pregătiţi să preluăm acele acţiuni din momentul semnării Memorandumului, când am promis Guvernului că vom cumpăra acţiunile imediat ce se doreşte. Întregul proces a fost menit să respecte legislaţia românească referitoare la privatizările prin licitaţie publică, licitaţie la care va trebui să participăm”, a declarat, marţi, Azamat Zhangulov, la Palatul Parlamentului.

De asemenea, acesta a afirmat că, potrivit acordului, înfiinţarea fondului de investiţii este pasul imediat următor achiziţiei acţiunilor.

„Conform acordului, fondul de investiţii este pasul imediat următor achiziţiei acţiunilor. Astfel, achiziţia trebuie să preceadă înfiinţarea fondului. Purtăm discuţii cu ministerul şi cu Guvernul pentru a urgenta procedurile şi a lansa fondul mai devreme, pentru că suntem interesaţi şi doritori să lansăm fondul cât mai repede. Dar ministerul trebuie să ia anumite măsuri”, a afirmat Zhangulov.

Ministrul Energiei, Andrei Gerea, a declarat, la rândul său, că statul este pregătit să vândă participaţia de 26% din Rompetrol Rafinare către kazahi, dar a subliniat că ‘procedura va începe’ şi va fi anunţată până la sfârşitul lunii.

„Suntem pregătiţi să le vindem (acţiunile deţinute de Guvern -n.r.). Procedura va începe. Noi avem un memorandum în vigoare care se finalizează la sfârşitul acestei luni şi această procedură, cu tot ce înseamnă ea, va dura în jur de zece luni. Am convenit cu firma kazahă, ei ştiu foarte bine această procedură, sunt confortabili inclusiv cu termenul care este necesar, este un termen legal pentru a îndeplini toate procedurile legate de această vânzare. Statul român este hotărât să scoată la vânzare pachetul de aproape 27%. Zece luni durează procedura. Ea va fi anunţată până la sfârşitul lunii”, a spus Gerea.

La începutul lui aprilie, Zhangulov afirma că negocierile KazMunayGas cu statul român privind Rompetrol Rafinare se vor încheia în iulie, însă plata celor 200 milioane de dolari pentru 26,6 % din acţiunile rafinăriei nu va putea fi făcută în 2015, deoarece sunt necesare 6-7 luni pentru a fi făcuţi toţi paşii necesari după finalizarea negocierilor.

„Am încheiat Memorandumul cu statul român în februarie 2013. Prima intenţie din partea noastră a fost să începem activitatea la mijlocul lui 2013. Au fost făcute calculele preliminare privind beneficiile pentru economia României. Ar fi trebuit plătite 200 milioane dolari şi am fi putut începe proiectele mari de investiţii privind costurile energetice şi alţi indicatori. Trebuie să menţionez eforturile făcute de echipa de negocieri. Am vrea să trecem la treabă căt mai repede şi să nu petrecem prea mult timp la negocieri. Angajamentul nostru este valabil şi încercăm să respectăm programul de investiţii, însă unele probleme ne împiedică să facem asta. Sperăm să le rezolvăm în următoarele trei luni. În iulie va putea începe activitatea efectivă”, spunea oficialul KazMunayGas.

La finele lui 2013, Curtea Constituţională a României (CCR) a decis că este neconstituţională Legea privind aprobarea Memorandumului de înţelegere încheiat între statul român şi The Rompetrol Group NV, semnat la Bucureşti la 15 februarie 2013, după ce a admis sesizarea preşedintelui Traian Băsescu.

Pe scurt, memorandumul prevede că Rompetrol va răscumpăra 26,6% din acţiunile deţinute de statul român la Rompetrol Rafinare cu 200 de milioane de dolari şi va înfiinţa, împreună cu statul român, un fond de un miliard de euro pentru investiţii energetice.

Cu peste 7.000 de angajaţi în 12 de ţări, KMG International NV (fosta The Rompetrol Group NV) este una dintre cele mai mari companii petroliere care operează în România şi un jucător important în bazinele Mării Negre şi al Mării Mediterane. Compania are activităţi în principal în rafinare, petrochimie, retail, trading şi servicii industriale.

În România, KMG International deţine una dintre cele mai mari şi cele mai moderne rafinării din regiunea Mării Negre – Petromidia Năvodari – cu o capacitate de rafinare de 5 milioane tone de materie primă pe an şi Vega Ploieşti. Petromidia este prima rafinărie certificată în conformitate cu normele europene de mediu. Poziţia sa strategică aproape de portul Constanţa permite transportul maritim rapid de ţiţei şi produse petroliere către filialele KMG Internaţional în Republica Moldova, Georgia, Bulgaria, Turcia, precum şi către alţi parteneri tradiţionali din regiunea Mării Negre

Te-ar mai putea interesa și
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov, la șase ani de când a lansat serviciul în România....
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în Uniunea Europeană au urcat anul trecut cu 5,3%, însă ţările membre din Europa de Est ...
Viktor Orban: Ordinea mondială liberal-progresistă ar putea fi înlocuită în acest an cu una suveranistă
Viktor Orban: Ordinea mondială liberal-progresistă ar putea fi înlocuită în acest an cu una suveranistă
În acest an ar putea lua sfârşit o perioadă ingrată a civilizaţiei occidentale, prin înlocuirea lumii construite pe ...
Acționarii Aro Palace au respins propunerea pentru contractarea a 35 de milioane de euro pentru renovarea hotelurilor Capitol și Aro Palace
Acționarii Aro Palace au respins propunerea pentru contractarea a 35 de milioane de euro pentru renovarea hotelurilor Capitol ...
Acționarii Aro Palace au respins astăzi, 25 aprilie, propunerea pentru contractarea a 35 de milioane de euro pentru renovarea ...