Kovacs (AMCC): 75% din totalul creanţelor colectate în 2011 a provenit de la persoane fizice

Trei sferturi din totalul creanţelor colectate în 2011 de către agenţiile membre ale Asociaţiei de Management al Creanţelor Comerciale (AMCC) au fost de la persoanele fizice (B2C), iar valoarea recuperată s-a situat la aproximativ 288 milioane euro, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, Georg Kovacs, preşedintele AMCC.
Economica.net - mie, 18 apr. 2012, 08:48
Kovacs (AMCC): 75% din totalul creanţelor colectate în 2011 a provenit de la persoane fizice

‘Cea mai mare pondere a recuperărilor a avut loc pe segmentul B2C, respectiv de 75% şi cu o valoare de aproximativ 288 milioane de euro. Pe segmentul B2C, anul trecut creanţa medie a rămas la o valoare aproximativ egală cu cea din 2010, adică de circa 200 de euro’, a afirmat Kovacs.

Potrivit reprezentantului AMCC, la nivelul întregii industrii a recuperării creanţelor comerciale, creanţa medie a fost, în 2011, de 297 euro, în uşoară scădere faţă de anul 2010, când a avut valoarea de 311 euro.

Totodată, creanţa medie recuperată a avut, anul trecut, a fost de 118 euro, similară cu cea din 2010, în condiţiile în care nivelul de colectare trimestrială este de 100 milioane de euro.

Conform studiului AMCC privind evoluţia industriei colectării creanţelor în România, prezentat miercuri, valoarea creanţelor comerciale colectate a fost, în 2011, de 383 milioane euro, nivel similar celui din anul anterior.

În ceea ce priveşte debitele, anul trecut, numărul acestora a ajuns la aproximativ şase milioane, cu o valoare de 1,8 miliarde de euro la nivelul Asociaţiei de Management al Creanţelor Comerciale.

Totodată, comparativ cu anul 2010, s-a înregistrat o uşoară creştere a valorii creanţelor neperformante, de aproximativ 6%, de la 1,69 miliarde de euro la 1,8 miliarde euro. Cea mai mare pondere în activitatea de colectare a avut-o sectorul bancar, aceasta menţinându-se la un nivel de circa 50%, prin externalizarea sau vânzarea portofoliilor de creanţe neîncasate de la debitori persoane fizice.

Conform datelor AMCC, colectarea amiabilă a fost motorul de creştere al acestei industrii în ultimii ani, însă este important de remarcat faptul că începând cu anul 2010, colectarea în instanţă ia amploare, trendul menţinându-se şi în anul 2011.

În anul 2011, numărul angajaţilor implicaţi în activitatea de colectare a creanţelor a crescut cu 7% faţă de 2010, iar estimările pentru anul în curs arată o stabilizare a numărului de angajaţi pe acest segment, se menţionează în studiul citat.

Estimările din 2012 pentru piaţa colectării creanţelor arată o creştere, în special pe segmentul achiziţiei portofoliilor de creanţe neperformante.

Cele 11 companii membre în AMCC constituie aproximativ 80% din cota de piaţă a sectorului colectării creanţelor comerciale, însumând un număr total de aproximativ 1.600 de angajaţi.

AMCC este o asociaţie reprezentativă pentru acest sector de activitate şi are misiunea de a reprezenta membrii săi la nivel intern în faţa autorităţilor administrative şi a celorlalte instituţii publice.

Asociaţia a fost înfiinţată în anul 2007, iar în prezent reuneşte 11 membri, cei mai importanţi jucători din industrie: Coface România, EOS KSI, Creditreform, Kruk Internaţional, Cycle European, Mellon Romania, Creditexpress Financial Services, Top Factoring, Kolcze Iliuţă şi Asociaţii, DBR Factor şi IFN Next Capital Finance. AMCC este membru activ al Federaţiei Asociaţiilor Naţionale Europene de Colectare (FENCA).

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...