Kovesi despre dosarul campaniei prezidenţiale 2009: Investigaţia – deschisă în 2015, atunci am primit sesizări

Economica.net
26 09. 2016
acte_08417300

‘Este un dosar în care DNA a fost sesizat în cursul anului 2015. Investigaţia a început în anul 2015. Noi suntem ghidaţi în anchetele noastre sau stopaţi în anchetele noastre doar de termenele de prescripţie. Câtă vreme prescripţia nu a intervenit, ca procurori suntem obligaţi să investigăm orice faptă care ne este sesizată printr-o plângere sau printr-o sesizare depusă de o persoană fizică sau juridică. În acest caz, investigaţia a fost deschisă în 2015, atunci am primit sesizări, s-a început ancheta, s-au administrat câteva probe, după care s-a ajuns la această etapă’, a spus Kovesi, într-o emisiune la TVR 1.

Întrebată dacă fostul preşedinte Traian Băsescu are vreo calitate în acest dosar, şefa DNA a arătat că persoanele care au calităţi în acest dosar se regăsesc în comunicatul de presă emis cu privire la această speţă.

‘Am avut mai multe dosare privind finanţarea campaniilor electorale. (…) Aceste campanii electorale care s-au făcut, aceste finanţări ilegale ale campaniilor electorale care s-au făcut au vizat campanii electorale desfăşurate de mai multe partide. (…) Procurorii reţin doar acele fapte şi învinuiesc doar acele persoane faţă de care există probe. Noi lucrăm cu adevărul judiciar’, a adăugat Laura Codruţa Kovesi.

Ioana Băsescu, fiica fostului preşedinte Traian Băsescu, este urmărită penal, sub control judiciar, de DNA, într-un dosar în care este acuzată de instigare la abuz în serviciu şi spălare de bani.

Potrivit unui comunicat al DNA, faptele au legătură cu plăţi nelegale pentru campania prezidenţială din anul 2009.

În acelaşi dosar, procurorii au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi măsura controlului judiciar pentru 60 de zile faţă de fostul ministru Elena Udrea, sub aspectul săvârşirii a cinci infracţiuni de spălare de bani; Gheorghe Nastasia, la data faptei secretar general al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită, şi Victor Tarhon, la data faptei preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea, acuzat de luare de mită.

De asemenea, în această speţă sunt urmăriţi penal Ioan Silviu Wagner, la data faptei director general al unei societăţi comerciale cu capital majoritar de stat, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul a urmărit obţinerea unui folos pentru sine sau pentru altul, şi omul de afaceri Giovanni-Mario Francesco, pentru evaziune fiscală şi spălare de bani.

Procurorii anticorupţie spun că, în cursul anului 2009, în contextul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale, au fost colectate sume de bani despre care există suspiciunea că au provenit din săvârşirea unor infracţiuni şi care au fost folosite ulterior pentru plata unor servicii prestate în campanie.