KPMG: Băncile din România au cele mai bune perspective din regiune privind evoluţia profitabilităţii

Sectorul bancar din România are cele mai bune perspective din regiune privind evoluţia profitabilităţii în acest an, în contextul optimismului privind situaţia economică, potrivit unui studiu realizat de firma de consultanţă KPMG în rândul managementului din peste 100 de bănci din regiune.
Economica.net - joi, 14 feb. 2013, 15:26
KPMG: Băncile din România au cele mai bune perspective din regiune privind evoluţia profitabilităţii

Două treimi dintre respondenţi au descris situaţia sectorului bancar în regiune în anul 2012 în termeni mai nefavorabili decat cea din anul precedent şi au aşteptări similare şi pentru 2013.

Potrivit Ziarului Financiar, rezultatele financiare preliminate ale celor 40 de instituţii de credit de pe piaţa românească indică pierderi cumulate record, de 2,12 miliarde lei, pentru anul trecut, aproape triple faţă de 2011.

În pofida opiniei privind regiunea în general, o evoluţie pozitivă este preconizată pentru România, Austria, Cehia şi Ungaria. În schimb, în Slovacia şi Polonia este anticipată o înrăutăţire a situaţiei în 2013, se arată în studiul KPMG: Banking Executive Survey 2012.

România are cele mai favorabile perspective în privinţa profitabilităţii în 2013, cu 73% din directorii consultaţi prognozând o îmbunătăţire, situaţie care poate fi atribuită evoluţiei slabe din ultimii ani. Directorii de bănci din Polonia şi Slovacia sunt cei mai sceptici privind evoluţia veniturilor şi profitabilităţii. În pofida acestor aşteptări negative, situaţia actuală a acestor ţări rămâne mai bună comparativ cu România, se arată în studiu.

„Ţările cuprinse în studiu prezintă o serie de caracteristici comune, dar există şi diferenţe semnificative între acestea. (…) În 2013 am putea vedea unele imbunatatiri. Rezultatele noastre arată că în ţările în care sectorul bancar este cel mai puţin performant aşteptările sunt mai mari în sensul ameliorarii. Cred că situaţia din România şi Ungaria nu poate decât să se îmbunatăţească”, a declarat Zdeněk Tůma, coordonatorul departamentului de consultanţă pentru sectorul bancar din cadrul KPMG Cehia şi fost guvernator al Băncii Naţionale a Cehiei.

Doar 27% din participanţii la studiu iau în calcul creşterea veniturilor în 2013, în timp ce 44% se aşteaptă la scădere. Directorii de bănci din Polonia şi Slovacia sunt cei mai pesimişti, 82% şi, respectiv, 71%, afirmând că veniturile vor fi mai mici în acest an.

Pe de altă parte, perspectivele sunt mai bune în România şi Ungaria, cu 55% şi 33% dintre directorii din aceste ţări estimând o majorare a veniturilor. În Cehia şi Austria rezultatele sunt asemănătoare, fără un trend clar.

Perspectivele economice ale României sunt cele mai optimiste dintre cele şase ţări analizate, toţi directorii consultaţi aşteptându-se ca situaţia să fie mai bună în acest an sau măcar să se menţină faţă de anul trecut. Respondenţii din Slovacia sunt cei mai sceptici referitor la evoluţia economiei, 85% dintre directorii de bănci consultaţi în această ţară afirmând că 2013 va fi un an mai slab. Şefii băncilor din Polonia sunt, de asemenea, destul de pesimişti, cu 73% dintre aceştia anticipând o înrăutăţire în acest an.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...