KPMG: Implementarea centrelor de servicii partajate pentru sectorul public ar creşte eficienţa actului administrativ

Economica.net
11 05. 2017
bugetari_40650100

‘Contextul actual este favorabil unei schimbări de anvergură cu atât mai mult cu cât există o aşteptare din ce în ce mai mare a publicului cu privire la acest subiect. Pentru a satisface cerinţele diversificate ale populaţiei, guvernele trebuie să aibă sistemele şi procesele potrivite, operate de angajaţii potriviţi. Un prim pas necesar include implementarea unor sisteme robuste, integrate şi a unor procese eficiente, cele din urmă putând fi realizate prin implementarea unor centre de servicii partajate aşa cum au testat cu succes unele administraţii europene’, se spune într-un comunicat al KPMG România.

În contrast cu centralizarea serviciilor în centre de servicii partajate, menţinerea situaţiei curente ar duce la investiţii redundante în hardware şi software, practici diferite între unităţi similare conducând la diferenţe de calitate şi costuri diferite pentru prestarea serviciilor, excedent de personal şi irosirea timpului conducerii acestor instituţii pe aspecte interne, care nu adaugă neapărat valoare, susţin specialiştii KPMG.

‘Guvernele nu au acţionari, ci mai degrabă un grup de părţi interesate mai numeros decât orice companie privată – întreaga populaţie a unei ţări. În plus, guvernul deţine un ‘monopol’ asupra majorităţii serviciilor oferite, cu excepţia sistemului de sănătate şi a celui de învăţământ, iar o abordare centrată pe nevoile clienţilor nu a fost niciodată o trăsătură a operatorilor monopolişti. Există o aşteptare din ce în ce mai mare a publicului în ceea ce priveşte furnizarea de servicii de calitate în schimbul contribuţiilor plătite, aceasta fiind singura măsură a randamentului ‚investiţiei’ lor’, a afirmat Dinu Bumbăcea, partener consultanţă în afaceri KPMG România.

Potrivit KPMG, succesul implementării unor astfel de structuri se bazează într-o măsură foarte mare pe standardizarea proceselor şi a platformelor tehnologice, o provocare de luat în seamă considerând varietatea sistemelor folosite în prezent în sectorul public, ca de altfel şi maturitatea acestora. Investiţia iniţială (nu neapărat financiară, ci şi în timp şi efort de implementare) va fi semnificativă, rata de atingere a beneficiilor depinzând în foarte mare măsură de factori calitativi.

‘Introducerea centrelor de servicii partajate este o decizie curajoasă care trebuie planificată şi implementată cu grijă. Guvernul trebuie să fie conştient de factorii calitativi şi să adopte o abordare realistă în stabilirea obiectivelor de reducere a costurilor. Întregul proces trebuie intens monitorizat, astfel încât să nu rămână loc pentru erori în implementare’, concluzionează Dinu Bumbăcea.