KPMG: Interesul românilor pentru folosirea tehnologiilor noi continuă să crească

Consumatorii folosesc tot mai mult calculatorul personal, telefonul şi tableta pentru a căuta cadouri sau reduceri şi a face plăţi, potrivit unui studiu realizat de KPMG la nivel internaţional, iar în România 73% dintre respondenţi petrec până la 2 ore pe zi online pentru cumpărături sau informaţii.
Economica.net - joi, 26 ian. 2012, 17:12
KPMG: Interesul românilor pentru folosirea tehnologiilor noi continuă să crească

Studiul KPMG „Consumatorii & Convergenţa”, aflat la ediţia a 5-a, confirmă tendinţa de accelerare a vitezei de adopţie de către consumatori a noilor modele de afaceri digitale.

 

„Consumatorii apelează din ce în ce mai mult la utilizarea calculatorului personal, a telefonului sau a tabletei când doresc să găsească cadouri, să verifice recomandările altor utilizatori, să compare preţuri, să acceseze cupoane de reduceri online şi nu în ultimul rând să plătească pentru bunurile achiziţionate”, se precizează într-un comunicat al companiei de audit şi consultanţă.

 

Astfel, 73% dintre respondenţii din România au declarat că petrec până la 2 ore pe zi online pentru a efectua cumpărături sau a se informa despre diferite produse şi servicii, iar 5% dintre utilizatori preferă să folosească în acest scop echipamente mobile.

 

„Consumatorii sunt din ce în ce mai dornici să adopte noi tehnologii şi modele de afaceri digitale la nivel mondial, şi acest lucru deschide noi oportunităţi, dar prezintă şi noi riscuri pentru furnizorii de servicii, retaileri, companii media, bănci şi o multitudine de alţi actori care intră în competiţia pentru o cotă de piaţă în acest lanţ valoric digital”, a declarat în comunicat Aurelia Costache, partener consultanţă în management în cadrul KPMG în România.

 

Dacă în 2008 jumătate dintre respondenţi la nivel global declarau că nu se simt deloc confortabil să acceseze servicii bancare de pe mobil, în prezent situaţia s-a schimbat complet, 66% arătându-şi dispuşi să-şi folosească telefonul mobil pe post de portofel electronic.

 

Totodată, ponderea celor care preferă să folosească echipamente mobile pentru navigare pe Internet, accesarea ştirilor şi efectuarea de cumpărături a crecsut de cinci ori.

 

„În România, 15% dintre respondenţi au declarat că accesează aceste servicii şi de pe telefoane inteligente şi 3% de pe tabletă. Urmărirea emisiunilor de televiziune a înregistrat de asemenea o schimbare la nivel global în favoarea noilor tehnologii, 51 de procente dintre respondenţi preferând astăzi să vizioneze conţinut TV şi filme online pe calculator (procent valabil şi pentru respondenţii din România) şi 24 de procente pe telefonul mobil (doar 13% în România)”, se menţionează în comunicat.

 

Totuşi, tot mai mulţi consumatori nu sunt dispuşi să plătească pentru accesul la conţinut online – 73%, de la 57% în ediţia 2011 a studiului.

 

„Oportunităţi semnificative se găsesc însă în zona datelor cu caracter personal şi a datelor legate de preferinţele în utilizarea serviciilor, pe măsură ce consumatorii arată în mod suprinzător disponibilitate crescută în a permite ca datele lor să fie stocate şi/sau urmărite. Studiul KPMG arată că în acest sezon de iarnă peste două treimi dintre respondenţi la nivel global ar permite localizarea şi monitorizarea activităţii lor atunci când sunt online sau îşi utilizează echipamentele mobile, cu condiţia de a primi o ofertă specială în schimb, iar acest procent se ridică la peste 75 procente pentru utilizatorii cu vârsta cuprinsă între 16 şi 24 ani”, conform comunicatului.

 

Consumatorii din Europa sunt cel mai puţin dispuşi să se lase monitorizaţi, în comparaţie cu cei din regiunea Asia Pacific, urmaţi – într-o măsură mai mică – de cei din America.

 

În România 66% dintre respondenţi au declarat că sunt fie foarte dispuşi (14%) fie oarecum dispuşi (54%) să permită companiilor de publicitate să le monitorizeze datele personale şi preferinţele de utilizare a serviciilor online, dacă acest lucru ar rezulta în tarife mai mici sau conţinut gratuit pentru ei.

 

Pentru 55% dintre consumatorii din Europa este mai mare probabilitatea de a achiziţiona de pe Internet CD-uri, DVD-uri, cărţi şi jocuri video decât din magazine. În România, procentul respondenţilor care preferă să achiziţioneze astfel de produse online este usor mai mic – 49%, dar este în creştere faţă de anul trecut.

 

Peste 70% dintre consumatorii din America şi Asia Pacific preferă să achiziţioneze bilete de avion şi vacante online, comparativ cu 61 de procente dintre europeni, România înregistrând aceeaşi valoare ca şi media europeană – 61%.

 

Bunurile de lux au reprezentat categoria cu cea mai mică probabilitate de achiziţie online (28 procente la nivel internaţional, 14% în România).

Te-ar mai putea interesa și
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din România îşi vor primi banii în avans, înainte de Paşte, a anunţat......
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...
Început bun de an pentru comerțul agroalimentar al UE. Excedentul comercial din luna ianuarie a ajuns la 5 miliarde de euro
Început bun de an pentru comerțul agroalimentar al UE. Excedentul comercial din luna ianuarie a ajuns la 5 miliarde de ...
Comerţul agroalimentar al UE a înregistrat o evoluţie pozitivă în luna ianuarie 2024, când excedentul comercial a ajuns ...