Kristalina Georgieva a primit un nou mandat la conducerea FMI

Consiliul de administrație al Fondului Monetar Internaţional a ales-o vineri pe economista bulgară Kristalina Georgieva pentru a ocupa funcţia de director general al instituției pentru al doilea mandat de cinci ani, începând cu 1 octombrie a acestui an, a anunțat creditorul global, relatează Reuters.
Cristian Negrei - sâm, 13 apr. 2024, 09:46
Kristalina Georgieva a primit un nou mandat la conducerea FMI

„Consiliul de administrație a lăudat conducerea puternică și agilă a doamnei Georgieva în timpul mandatului său, traversând o serie de șocuri globale majore”, se arată într-un comunicat. Georgieva a fost singurul candidat pentru acest post.

Miniștrii de finanțe ai Uniunii Europene au susținut-o luna trecută pe Georgieva pentru un al doilea mandat la șefi FMI, asigurându-i practic numirea. În mod tradițional, țările europene recomandă directorul general al FMI, iar Statele Unite recomandă șeful Băncii Mondiale.

Georgieva a spus că este recunoscătoare consiliului de administrație și onorată să fie selectată pentru al doilea mandat și a precizat că dorește mult să continue să lucreze cu personalul „excepțional” al FMI.

„În ultimii ani, FMI a ajutat țările noastre membre să traverseze șocuri succesive, inclusiv pandemie, război și conflicte și o criză a costului vieții”, a spus ea. „Ne-am intensificat, de asemenea, activitatea în domeniul schimbărilor climatice, al fragilității și conflictelor și tranziția digitală, în conformitate cu importanța sporită a acestora pentru stabilitatea macroeconomică și financiară, creșterea economică și ocuparea forței de muncă.”

Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a declarat că va colabora în continuare Georgieva pentru a consolida sprijinul FMI pentru țările sărace și pentru a susține statele membre prin programele de creditare bine concepute de instituție.

„FMI joacă un rol important și unic în sistemul monetar internațional. Prin consilierea sa în materie de politici, împrumuturile și consolidarea capacităților, FMI ajută țările să restabilească stabilitatea macroeconomică și să consolideze perspectivele de creștere”, a spus ea.

Georgieva este a doua femeie care conduce FMI și prima persoană dintr-o economie de piață emergentă. Ea este al 12-lea director general al FMI de la înființarea sa în 1944.

O „optimistă veșnică”, Georgieva a condus FMI într-o perioadă de șocuri uriașe asupra economiei globale, de la izbucnirea pandemiei de COVID-19 la doar câteva luni după preluarea mandatului până la invazia Rusiei în Ucraina în februarie 2022.

Ea a atras critici în interiorul și în afara FMI pentru eforturile sale de a include schimbările climatice ca factor în rapoartele de supraveghere a economiilor țărilor membre și pentru concentrarea ei pe piețele emergente și economiile în curs de dezvoltare.

Georgieva a jucat un rol esențial în obținerea de împrumuturi mari pentru Ucraina, a supravegheat o reorganizare a programului masiv de împrumuturi al Argentinei și a lucrat constant pentru a ajuta China să adopte restructurarea datoriilor suverane.

Ea a supraviețuit, de asemenea, unei provocări personale în 2021, când consiliul executiv al FMI și-a exprimat deplina încredere în ea, după ce a analizat acuzațiile conform cărora a făcut presiuni asupra personalului pentru a modifica datele pentru a favoriza China în timp ce lucra la Banca Mondială.

Te-ar mai putea interesa și
Şantierul Naval Orşova a semnat un contract de 4 milioane de euro cu o firmă olandeză pentru construirea unei nave fluviale
Şantierul Naval Orşova a semnat un contract de 4 milioane de euro cu o firmă olandeză pentru construirea unei nave fluviale
Şantierul Naval Orşova a încheiat un contract în valoare de 4,05 milioane de euro cu compania olandeză Rensen-Driessen Shipbuilding B.V. pentru construcţia şi livrarea unei nave fluviale. ...
Primul restaurant Popeyes din Buzău se deschide luni
Primul restaurant Popeyes din Buzău se deschide luni
Primul restaurant Popeyes din Buzău se va deschide luni, 29 iulie 2024,la ora 11. Acesta este situat în zona food-court ...
Mercedes-Benz își modifică în jos estimările privind marja de profit din acest an, după rezultatele slabe înregistrate în trimestrul II
Mercedes-Benz își modifică în jos estimările privind marja de profit din acest an, după rezultatele slabe înregistrate ...
Grupul german Mercedes-Benz şi-a redus previziunile privind marja anuală de profit, după vânzările slabe din trimestrul ...
România rămâne în procedura de deficit excesiv
România rămâne în procedura de deficit excesiv
Consiliul Uniunii Europene a deschis vineri proceduri oficiale contra statelor membre UE care se confruntă cu un deficit ...