Ktorides, Marfin: Banca va fi preluată în 2-3 luni, cel mult până la finele anului

Marfin Bank România va fi preluată cel mai târziu până la finele anului şi cel mai devreme în 2 - 3 luni, pentru că este o tranzacţie care presupune un cost total de 200 - 300 de milioane de euro şi, prin urmare, un due diligence minuţios, a declarat directorul general al băncii, Doros Ktorides.
Economica.net - joi, 13 iun. 2013, 10:17
Ktorides, Marfin: Banca va fi preluată în 2-3 luni, cel mult până la finele anului

El a arătat că procesul nu este rapid şi pentru că autorităţile din Cipru ştiu că banca are o situaţie financiară foarte bună, cu una dintre cele mai înalte solvabilităţi din sistemul bancar românesc, şi explorează cea mai bună soluţie de valorificare a subsidiarei din România.

Ktorides spune că unitatea locală a fost permanent pe profit, iar, în opinia sa, o astfel de realizare în condiţii de criză financiară, inclusiv criza recentă din Cipru, recomandă vânzarea întregii afaceri şi nu a unor active.

El a explicat că Marfin România are un capital social de circa 90 de milioane de euro şi linii de finanţare de la banca mamă de 240 de milioane euro, care vor face cu siguranţă obiectul oricărei tranzacţii. Astfel, în funcţie de discountul cerut de investitori, tranzacţia se va plasa, cel mai probabil, la 200-300 de milioane euro.

În aceste condiţii, directorul Marfin optează, practic, pentru o tranzacţie cu un jucător care nu este prezent pe piaţa locală, întrucât băncile din România nu ar avea interes decât pentru preluarea unor active.

Agenţia MEDIAFAX a anunţat în urmă cu mai mult de o lună că fondul britanic de investiţii AnaCap negociază preluarea Marfin Bank România, filiala a Cyprus Popular Bank, instituţie aflată în lichidare.

Ktorides a confirmat, joi, pentru MEDIAFAX interesul fondului înregistrat în Marea Britanie, arătând că a avut mai multe întâlniri cu reprezentanţii AnaCap.

Fondul a fost înfiinţat în 2005 de doi foşti conducători ai filialei General Motors Acceptance Corporation (GMAC) din Marea Britanie şi este specializat în investiţii din sectorul financiar, având sub management active de 1,7 miliarde de euro.

Potrivit informaţiilor publicate pe site-ul AnaCap, fondul a reuşit să atragă o bază globală de investitori, inclusiv „instituţii pres­tigioase” precum Goldman Sachs, Adams Street Partners, Honeywell sau Allianz. AnaCap are în portofoliu mai multe instituţii de credit, inclusiv în Europa Centrală şi de Est (Equa Bank – Cehia).

Marfin Bank a preluat la finele lunii aprilie de la sucursala din România a Bank of Cyprus depozite în valoare totală de aproximativ 77 milioane de euro şi active brute de 82 milioane de euro. Tranzacţia a fost singura soluţie acceptată de banca centrală a Ciprului pentru a transfera depozitele sub jurisdicţie românească, astfel încât să nu se aplice tăierile convenite cu finanţatorii internaţionali în cadrul programului de ajutor acordat statului cipriot.

Ktorides a spus joi la ZF Bankers Summit 2013 că din cele aproape 78 de milioane de euro depozite preluate de la sucursala locală a Bank of Cyprus au fost retrageri care au totalizat doar 5-6 milioane de euro.

Marfin a fost capitalizată de Cipru cu 20 milioane de euro, pentru ca indicatorii prudenţiali să rămână la un nivel ridicat. Prin transferul din aprilie, banca şi-a mai completat resursele interne, întrucât pierduse de la declanşarea crizei din Cipru depozite de circa 100 milioane de euro. În ciuda unor aşteptări fireşti ca depozitele transferate de la sucursala Bank of Cyprus să fie retrase rapid, Marfin nu s-a confruntat cu ieşiri semnificative.

Mai mult de jumătate din depozitele preluate de Marfin Bank au fost acoperite cu lichiditate şi doar o parte cu credite. Marfin Bank a încheiat anul trecut cu active totale de 2,6 miliarde de lei, în scădere cu 7,6% faţă de 2011, din care 1,6 miliarde lei reprezentau credite. Depozitele atrase de la clienţi totalizau sub un miliard de lei. Banca avea o reţea de 33 de unităţi şi un număr de 340 de angajaţi.

Te-ar mai putea interesa și
Grupări armate din Gaza au furat 66 de milioane de euro de la Banca Palestinei, în urma unei serii de jafuri care au avut loc în aprilie
Grupări armate din Gaza au furat 66 de milioane de euro de la Banca Palestinei, în urma unei serii de jafuri care au avut ...
Forțe armate palestiniene, dintre care una pretinde că face parte din gruparea islamistă Hamas, au furat luna trecută un total de 66 de milioane de euro din seifurile mai multor sucursale bancare......
După Germania și Cehia, Polonia anunță la rândul său că a fost vizată de un atac cibernetic de proveniență rusă
După Germania și Cehia, Polonia anunță la rândul său că a fost vizată de un atac cibernetic de proveniență rusă
Polonia a anunţat că a fost la rândul său vizată de presupuse atacuri cibernetice atribuite unui grup rus numit APT28, ...
Nicușor Dan anunță că tramvaiele de pe linia 41 vor circula până la ora trei în noaptea de Înviere
Nicușor Dan anunță că tramvaiele de pe linia 41 vor circula până la ora trei în noaptea de Înviere
În noaptea de Înviere, linia de tramvai 41 va avea un program de funcţionare prelungit, până la ora 03.00, pentru a ...
Antony Blinken: Washingtonul vrea să ofere statelor insulare din Pacific o ofertă mai bună decât cea chineză
Antony Blinken: Washingtonul vrea să ofere statelor insulare din Pacific o ofertă mai bună decât cea chineză
Statele Unite vor să ofere insulelor din Pacific o "alegere mai bună" decât China, chiar dacă Washingtonul singur nu ...