Kuleba a cerut la Davos uciderea exporturilor rusești

Şeful diplomaţiei ucrainene, Dmitro Kuleba, a cerut comunităţii internaţionale miercuri, în cadrul Forumului economic de la Davos, "să ucidă exporturile ruseşti" pentru a grăbi sfârşitul războiului în Ucraina, relatează France Presse, citată de Agerpres.
AGERPRES - mie, 25 mai 2022, 20:06
Kuleba a cerut la Davos uciderea exporturilor rusești

„Mesajul meu este foarte simplu: ucideţi exporturile ruseşti, cu excepţia anumitor produse critice de care lumea are nevoie”, a declarat Kuleba la Davos, apreciind că Moscova trebuie să înceteze „să câştige bani şi să îi investească într-o maşină de război care ucide, violează şi torturează ucraineni”.

El a cerut de asemenea operatorilor maritimi să înceteze să mai transporte petrol rusesc.

„Există două moduri de a aborda sancţiunile. Primul constă în a spune: ‘noi ne vom concentra asupra petrolului şi vom căuta mijloace de a opri cumpărarea petrolului rusesc'”, a spus Kuleba.

Dar „există şi un alt mijloc. De exemplu, cea mai mare parte a petrolului rusesc vândut pe piaţa mondială este transportată pe cale maritimă”, a continuat el, apreciind că acei care continuă să o facă, „indiferent unde în lume”, trebuie să se „confrunte cu probleme”.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a afirmat miercuri că rămâne „încrezător” că se va ajunge la un acord asupra unui embargo al UE asupra petrolului rusesc până la începutul lucrărilor Consiliului European luni, în pofida blocajului Ungariei, foarte dependentă de hidrocarburile ruseşti.

Kuleba a denunţat de altfel „şantajul” rusesc privind cererea Moscovei de ridicare a sancţiunilor care vizează Rusia din cauza războiului în Ucraina pentru evitarea unei crize alimentare mondiale.

„Este un şantaj pe faţă. Nu se poate găsi un exemplu mai clar de şantaj în relaţiile internaţionale. Dacă cineva îl acceptă, atunci această persoană are o problemă”, a apreciat ministrul ucrainean.

Un înalt diplomat rus ceruse anterior miercuri ridicarea sancţiunilor instituite la adresa Rusiei drept condiţie pentru a evita criza alimentară mondială care se profilează de fapt ca o consecinţă a invaziei ruse în Ucraina.

Ucraina, exportator major de cereale, îşi vede producţia blocată din cauza luptelor, iar cea a Rusiei, alt actor important pe piaţa cerealelor, nu poate fi vândută din cauza sancţiunilor care îi afectează sectoarele financiar şi logistic.

Renumită pentru pământul său foarte fertil, Ucraina era înaintea agresiunii ruse al patrulea exportator mondial de porumb şi pe cale de a deveni al treilea exportator de grâu pe plan internaţional.

Dar războiul a bulversat producţia agricolă ucraineană şi Rusia este acuzată de Kiev şi de ţările occidentale că împiedică exporturile de cereale prin Marea Neagră, în special prin marele port Odesa, suscitând temeri privind o gravă criză alimentară mondială.

Te-ar mai putea interesa și
Cum procedează slovacii și irlandezii cu ambalajele cu garanție. Slovacia a implementat un sistem similar cu SGR  în 10 luni, iar în Irlanda s-a ținut cont de situația numeroaselor puburi
Cum procedează slovacii și irlandezii cu ambalajele cu garanție. Slovacia a implementat un sistem similar cu SGR în ...
Economica a stat de vorbă cu doi reprezentanți ai companiilor care administrează sisteme de garanție-returnare în Slovacia și Irlanda....
Utilizarea cardului de masă în restaurante și platforme de livrare a crescut cu 29% în martie 2024. Angajații români cheltuie 40% din venitul lunar pe alimente – Ana Busuioc, Edenred
Utilizarea cardului de masă în restaurante și platforme de livrare a crescut cu 29% în martie 2024. Angajații români ...
Chiar dacă de la 1 ianuarie 2024, valoarea impozitelor pe tichetele de masă și voucherele cadou s-au dublat prin introducerea ...
Nou record negativ: Consumul de energie electrică a scăzut la minime istorice în România, în Duminica Floriilor
Nou record negativ: Consumul de energie electrică a scăzut la minime istorice în România, în Duminica Floriilor
Consumul național de energie electrică din rețele a scăzut duminică după-amiază până aproape de neverosimilul prag ...
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți ...