Kuleba a cerut la Davos uciderea exporturilor rusești

25 05. 2022
Kuleba

„Mesajul meu este foarte simplu: ucideţi exporturile ruseşti, cu excepţia anumitor produse critice de care lumea are nevoie”, a declarat Kuleba la Davos, apreciind că Moscova trebuie să înceteze „să câştige bani şi să îi investească într-o maşină de război care ucide, violează şi torturează ucraineni”.

El a cerut de asemenea operatorilor maritimi să înceteze să mai transporte petrol rusesc.

„Există două moduri de a aborda sancţiunile. Primul constă în a spune: ‘noi ne vom concentra asupra petrolului şi vom căuta mijloace de a opri cumpărarea petrolului rusesc'”, a spus Kuleba.

Dar „există şi un alt mijloc. De exemplu, cea mai mare parte a petrolului rusesc vândut pe piaţa mondială este transportată pe cale maritimă”, a continuat el, apreciind că acei care continuă să o facă, „indiferent unde în lume”, trebuie să se „confrunte cu probleme”.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a afirmat miercuri că rămâne „încrezător” că se va ajunge la un acord asupra unui embargo al UE asupra petrolului rusesc până la începutul lucrărilor Consiliului European luni, în pofida blocajului Ungariei, foarte dependentă de hidrocarburile ruseşti.

Kuleba a denunţat de altfel „şantajul” rusesc privind cererea Moscovei de ridicare a sancţiunilor care vizează Rusia din cauza războiului în Ucraina pentru evitarea unei crize alimentare mondiale.

„Este un şantaj pe faţă. Nu se poate găsi un exemplu mai clar de şantaj în relaţiile internaţionale. Dacă cineva îl acceptă, atunci această persoană are o problemă”, a apreciat ministrul ucrainean.

Un înalt diplomat rus ceruse anterior miercuri ridicarea sancţiunilor instituite la adresa Rusiei drept condiţie pentru a evita criza alimentară mondială care se profilează de fapt ca o consecinţă a invaziei ruse în Ucraina.

Ucraina, exportator major de cereale, îşi vede producţia blocată din cauza luptelor, iar cea a Rusiei, alt actor important pe piaţa cerealelor, nu poate fi vândută din cauza sancţiunilor care îi afectează sectoarele financiar şi logistic.

Renumită pentru pământul său foarte fertil, Ucraina era înaintea agresiunii ruse al patrulea exportator mondial de porumb şi pe cale de a deveni al treilea exportator de grâu pe plan internaţional.

Dar războiul a bulversat producţia agricolă ucraineană şi Rusia este acuzată de Kiev şi de ţările occidentale că împiedică exporturile de cereale prin Marea Neagră, în special prin marele port Odesa, suscitând temeri privind o gravă criză alimentară mondială.