La aproape un an de la intrarea în insolvenţă, Romstrade a rămas cu mai puţin de 100 de salariaţi

Romstrade, unul din cei mai mari constructori români în ultimii ani, deţinut de omul de afaceri Nelu Iordache, are în prezent sub 100 de salariaţi, în condiţiile în care în decembrie 2012, momentul intrării în insolvenţă, compania avea 930 de angajaţi direcţi şi indirecţi.
Economica.net - lun, 07 oct. 2013, 11:31
La aproape un an de la intrarea în insolvenţă, Romstrade a rămas cu mai puţin de 100 de salariaţi

Romstrade este în insolvenţă din 10 decembrie 2012 şi se află în prezent într-o perioadă de observaţie, următorul pas fiind soluţionarea contestaţiilor depuse la tabelul preliminar de creanţe, afişat pe 5 martie. Termenul în instanţă pentru soluţionarea acestor contestaţii este luni, 7 octombrie, au declarat agenţiei MEDIAFAX reprezentanţii Casei de Insolvenţă Transilvania (CITR), administratorul judiciar al constructorului.

„În acest moment, supraveghem constant activitatea companiei şi căutăm soluţiile optime. Un prim pas în acest proces este soluţionarea contestaţiilor şi definitivarea tabelului de creanţe. Astfel, împreună cu creditorii, vom putea lua apoi o decizie în privinţa opţiunii de a depune un plan de reorganizare şi care ar fi măsurile şi premisele acestuia. Decizia va fi luată împreună cu comitetul creditorilor, care va lua în calcul situaţia contractelor la momentul respectiv. De asemenea, se vor căuta surse de finanţare şi va fi elaborat un scenariu care va permite acoperirea într-un grad cât mai ridicat a datoriilor înscrise în tabelul definitiv de creanţe”, potrivit sursei citate.

La momentul intrării în procedura de insolvenţă compania avea 930 de angajaţi direcţi şi indirecţi, dar în prezent personalul angajat este de sub 100 de persoane, în condiţiile rezilierii principalelor contracte şi nevoii de rentabilizare a costurilor operaţionale, arată reprezentanţii CITR.

„Este dificilă o estimare a cifrei de afaceri, sau a pierderii societăţii pe 2013, deoarece în contextul în care se află compania, indicatorii financiari pot fi influenţaţi de o serie de factori ce ţin de procedură, dar şi de contextul extern”, potrivit administratorului judiciar.

Compania nu a depus situaţiile financiare pentru 2012 la Ministerul de Finanţe, anul 2011 fiind încheiat cu un rulaj de circa 540 milioane lei, pierderi de aproape 11 milioane lei şi un număr mediu de 1.623 de salariaţi.

Constructorul are în continuare contracte în derulare, aflate în diverse stadii execuţionale, juridice şi financiare. Pentru majoritatea proiectelor aflate în derulare, principala problemă este lipsa surselor de finanţare.

„Romstrade nu a mai participat la proceduri de achiziţie publică în calitate de ofertant deoarece nu are în acest moment disponibilităţi financiare pentru constituirea garanţiilor de participare şi de obţinere a liniilor de cash-flow solicitate în documentaţiile de atribuire. Un alt motiv al imposibilităţii de a participa la procedurile de achiziţii publice este rezilierea unor contracte aflate în derulare şi existenţa unor litigii pe tema creării de prejudicii pentru autorităţile contractante”, afirmă reprezentanţii casei de insolvenţă.

Printre contractele reziliate ale Romstrade se numără cele pentru construirea primului tronson al autostrăzii Nadlac-Arad, reabilitarea unui tronson al DN6 Alexandria-Craiova, modernizarea DN5 Bucureşti – Adunaţii Copăceni, construcţia variantei de ocolire Caracal sau executarea pasajului suprateran Mihai Bravu – Splaiul Unirii din Bucureşti. Directorul general al CNADNR, Narcis Neaga, a declarat la jumătatea lunii septembrie că va fi reziliat şi contractul de lucrări la şoseaua Transalpina.

Romstrade a fost fondată în anul 1994 şi are ca asociaţi pe Nelu iordache (76%) şi Gheorghe Cruceru (24%), principalii clienţi fiind Aeroportul Internaţional Băneasa, CNADNR, DRDP Bucureşti şi Craiova, primăriile Deva, Voluntari şi Ploieşti, FDFEE Electrica Muntenia, Alpine şi Astaldi, potrivit raportului privind cauzele şi împrejurările care au condus la insolvenţa companiei, elaborat de CITR.

În respectivul document, datând din luna martie, administratorul judiciar arăta că declinul Romstrade a fost cauzat de investiţii neproductive, costuri de finanţare nesustenabile şi scăderea profitabilităţii, apreciind că este dificil de identificat acel „nucleu sănătos” de la care să pornească reconstrucţia firmei.

Tribunalul Giurgiu a aprobat intrarea în insovenţă a Romstrade la cererea firmei Agroindustrial Construct din Iaşi.

Valoarea creanţelor înscrise de creditorii constructorului Romstrade în tabelul preliminar se ridică la 3,37 miliarde lei (765 milioane euro, la cursul de miercuri), fiind admisă suma de 2,91 miliarde lei (661 milioane euro), din care 1,66 miliarde lei (378 milioane euro) sunt creanţe sub condiţie.

Printre cei mai mari creditori ai companiei de construcţii, conform sumelor admise, sunt BCR (303,5 milioane lei), Astra Asigurări (235,8 milioane lei) şi EximBank (166 milioane lei), potrivit datelor CITR. Unul din principalii clienţi Romstrade, CNADNR, a cerut 1,3 miliarde lei, fiind acceptată o creanţă de 1,08 miliarde lei, din care doar 3,2 milioane lei cu drept de vot şi restul sub condiţie.

Proprietarul Romstrade, Nelu Iordache, a fost trimis în judecată la sfârşitul lunii aprilie într-un dosar privind deturnarea fondurilor pentru primul tronson din autostrada Nădlac – Arad şi se află în prezent în detenţie.

Te-ar mai putea interesa și
ROMATSA și-a dat acordul pentru delimitarea spațiului aerian a viitorului Aeroport Galați – Brăila
ROMATSA și-a dat acordul pentru delimitarea spațiului aerian a viitorului Aeroport Galați – Brăila
Preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Costel Fotea, a anunţat vineri, în conferinţă de presă, că a reuşit, după multe luni de negocieri în ceea ce priveşte realizarea Aeroportului......
Renault tatonează o posibilă colaborare cu firmele chineze Li Auto şi Xiaomi, în domeniul fabricării de autoturisme electrice
Renault tatonează o posibilă colaborare cu firmele chineze Li Auto şi Xiaomi, în domeniul fabricării de autoturisme ...
Renault a avut discuţii săptămâna aceasta cu firmele chineze Li Auto şi Xiaomi privind colaborarea în domeniile automobilelor ...
Autonom raportează pentru 2023 venituri de 728,9 milioane de lei, în creștere cu 13%. Profitul net însă a scăzut cu 48%
Autonom raportează pentru 2023 venituri de 728,9 milioane de lei, în creștere cu 13%. Profitul net însă a scăzut cu 48%
Autonom Services S.A., cea mai extinsă rețea de mobilitate din România, raportează că a înregistrat anul trecut venituri ...
Inflația în SUA a revenit pe creștere în luna martie, potrivit datelor publicate de Departamentul Comerțului cu câteva zile înainte de reuniunea comitetului Rezervei Federale
Inflația în SUA a revenit pe creștere în luna martie, potrivit datelor publicate de Departamentul Comerțului cu câteva ...
Inflaţia a revenit pe creştere în luna martie în Statele Unite ale Americii, potrivit indicelui preţurilor de consum ...