La ce condiţii va răspunde stress-testul aplicat de FED băncilor

O rată a şomajului de 13%, o prăbuşire cu 50% a cotaţiilor bursiere şi o cădere cu 21% a preşurilor caselor - acestea sunt criteriile principale ale testului de stres la care au fost supuse cele 19 mari bănci americane de către Federal Reserve, banca centrală a SUA. Joi vor fi comunicate rezultatele testului care exprimă ameninţările care pândesc, în fond, toate economiile lumii.
Adrian N. Ionescu - mar, 13 mart. 2012, 15:09
La ce condiţii va răspunde stress-testul aplicat de FED băncilor

Scenariul de stres construit de Federal Reserve (FED) descrie o recesiune severă în SUA, „simultană cu contractarea semnificativă a celorlalte economii ale lumii“, potrivit unui comunicat al celei mai puternice bănci centrale din lume.

Actuala criză economică a fost declanşată în SUA, prin criza creditelor neperformante care au adus în pragul colapsului sistemul bancar american şi, pe cale de de consecinţă, pe cel mondial. Ulterior, guvernele lumii au urcat în caruselul marilor probleme ale băncilor lor fie direct, împumutându-se ca să le dea bani să astupe găurile, fie indirect, rămânând fără bani la bugete, pentru că impozitele au scăzut din cauza reducereii activităţii economice ca şi a consumului.

Iată de ce sunt importante şi pentru români criteriile testului de stres stabilite de Federal Reserve (FED), sistemul de 12 bănci federale de emisiune care funcţionează ca o bancă naţională a SUA.

Cele mai vizate sunt marile bănci Bank of America, Citigroup, Goldman Sachs, JPMorgan Chase, Morgan Stanley şi Wells Fargo şi problema esenţială care se pune, este dacă băncile au suficient capital propriu ca să facă faţă unor condiţii extrem de nefavorabile.

Nivelurile mari de capital sunt esenţiale pentru ca organizaţiile bancare să-și asigure capacitatea de a se împrumuta şi de a continua să îşi îndeplinească obligaţiile financiare, chiar şi în momente de dificultate economică“, spune comunicatul FED.

Firmele americane și-au majorat deja capitalul, sub supravegherea Rezervei Federale, ca urmare a testelor de stres de la începutul anului 2009.

Cele 19 holdinguri bancare şi-au crescut nivelurile de capital la 759 miliarde dolari în al patrulea trimestru din 2011, de la 420 miliarde dolari în primul trimestru al anului 2009.

Rata de adecvare a capitalului, care compară capital cu activele ponderate la risc, a crescut la o medie ponderată de 10,4 % faţă de 5,4 %.

Şi totuşi, banca centrală a SUA nu a fost liniştită şi a făcut un nou test. Rezultatele testului, inclusiv a indicatorilor de capital, veniturile prognozate, precum şi pierderile în scenariul de stres vor fi prezentate pentru cele 19 consorţii bancare.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Șeful CFR Călători, Ovidiu Vizante, a demisionat
Șeful CFR Călători, Ovidiu Vizante, a demisionat
Directorul general al CFR Călători, Ovidiu Vizante (foto), a demisionat din funcţie pe motiv că, în situaţia actuală, generată de instabilitate şi subfinanţare, compania poate urma calea......
Forumul Economic Mondial se va organiza din nou la Davos în 2022
Forumul Economic Mondial se va organiza din nou la Davos în 2022
Următoare ediţie a Forumului Economic Mondial (WEF) va fi organizată din nou la Davos (Elveţia), după ce pandemia i-a ...
Panică pe piețele asiatice din cauza crizei de aprovizionare cu energie din Europa
Panică pe piețele asiatice din cauza crizei de aprovizionare cu energie din Europa
Problemele în aprovizionarea cu energie din Europa au creat panică în rândul cumpărătorilor asiatici de gaze, astfel ...
Banca Mondială a renunţat să mai publice raportul anual „Doing Business”
Banca Mondială a renunţat să mai publice raportul anual „Doing Business”
Banca Mondială a anunţat joi că a decis să înceteze să mai publice raportul "Doing Business", după ce a descoperit ...