Cerere mare de acţiuni ale statului la Transgaz, aşteptări mici pentru preţul de adjudecare

Cererea a fost mai mare decât oferta la vânzarea a 15% din acţiunile Transgaz, dar este foarte probabil ca supra-subscrierea să nu fi dus preţul peste oferta publică iniţială din 2007. Mulţi dintre brokerii consultaţi de ECONOMICA.NET au plasat preţul de închidere a ofertei în zona inferioară a domeniului cerut de vânzător, de 171 – 230 de lei / acţiune.
Adrian N. Ionescu - mar, 16 apr. 2013, 09:34
Cerere mare de acţiuni ale statului la Transgaz, aşteptări mici pentru preţul de adjudecare

Oferta s-a închis cu un grad de subscriere de 343% pe tranşa investitorilor mici (dispuşi să cumpere între 10 şi 1000 acţiuni), iar pe tranşa investitorilor  „mari” (cu ordine de minim 1001 acţiuni) de 187%.

Nu mult după ora 12, se subscriseseră circa 410.000 de acţiuni Transgaz (TGN), pe tranşa investitorilor mici, adică de peste 3,3 ori mai mult decât acţiunile oferite acestei categorii de cumpărători.

Şi pe tranşa investitorilor  „mari”  gradul de supra-subscriere era  de câteva procente.

Preţul la care se vor vinde acţiunile depinde, însă, de gradul de subscriere pe tranşa investitorilor instituţionali, cărora li s-a oferit 85% din cele peste 1,76 milioane de acţiuni TGN.

„Cred că se va suprasubscrie şi tranşa investitorilor instituţionali, dar cel mult cu 50% peste ofertă”, a declarat Marcel Murgoci, directorul de operaţiuni al casei de brokeraj Estinvest şi unul dintre cei mai optimişti brokeri.

Cel mai probabil este un preţ în jur între 180 şi 190 de lei / acţiune Transgaz (TGN), potrivit opiniilor brokerilor consultaţi de ECONOMICA.NET.

„Cred că preţul se va situa în jurul a 190 de lei / acţiune”, spune optimist brokerul de la Estinvest. Optimism este diminuat, totuşi, faţă de „pariurile” din zilele de dinaintea ofertei.

Dimpotrivă, „cred că 10 lei peste nivelul minim cerut este suficient ca să prinzi un volum de acţiuni apropiat de cel dorit, la tranşa instituţionalilor, având în vedere că nu estimez că va fi un grad de subscriere aici de 150%“, a spus brokerul unei mari bănci din România.

Dacă gradul de subscriere pe  tranşa investitorilor instituţionali va fi mai mic de 150%, aşa cum estimează mulţi brokeri, preţul final va fi cel mai mic la care s-a subscris pe tranşa respectivă. Dacă gradul de subscriere va fi mai mare de 150%, atunci preţul final de vânzare va fi cel la care s-ar vinde 150% din volumul oferit, sau cat mai aproape de acest prag.

Pe tranşa investitorilor mici funcţionează un discount de 5% pentru subscrierile făcute în primele trei zile şi de 3% în restul perioadei de ofertă.

„Este uzual ca investitorii instituţionali să coteze în zona inferioară a domeniului de preţuri cerut în prospect. Aşa a fost şi la Transelectrica”, a declarat Mihai Chişu, broker la Swiss Capital, care de asemeni crede că tranşa investitorilor instituţionali va fi suprasubscrisă, dar nu cu mult, de „1 virgulă ori”.

Exceptând extremele, estimarea medie de acum, de la sfârşitul ofertei, este foarte apropiată de cea „pariurilor“ făcute înaintea anunţului domeniului de preţuri cerute de vânzător.

„Ca să fie atractivă, ar trebui ca oferta să se facă la un discount de 10 – 15% faţă de preţul din piaţă”, spunea Mihai Mureşian, directorul de tranzacţii de la Intercapital Invest, acum două săptămâni. Adică preţul urma să fie între 181 şi 192 de lei / acţiune TGN.   

Pe piaţa „regular“ a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) preţul unei acţiuni TGN era la ora 16:00 de 197,4 de lei.

Primele rezultate oficiale despre ofertă ar urma să fie cunsocute mâine, dacă intermediarii ofertei (Raiffeisen Capital &Investment, Wood & Company Financial Services (Cehia) şi BT Securities) nu vor ceda presiunii mediatice.

Te-ar mai putea interesa și
Ce este codul IBAN – toate detaliile despre numărul de cont bancar in sistem internațional
Ce este codul IBAN – toate detaliile despre numărul de cont bancar in sistem internațional
Orice cont bancar din Europa are un număr unic de identificare, denumit IBAN - acronim de la International Bank Account Number. Grație acestui sistem internațional, plăţile interbancare se pot......
Siemens Energy și Electromontaj au depus singura ofertă la o licitație Transelectrica de peste un sfert de miliard de lei pentru lucrări de anvergură în două stații electrice
Siemens Energy și Electromontaj au depus singura ofertă la o licitație Transelectrica de peste un sfert de miliard de ...
Siemens Energy și Electromontaj au depus singura ofertă pentru a participa la o licitație de peste un sfert de miliard ...
37% au fost cu probleme – CE identifică practici manipulatoare în mediul online în 148 din cele 399 de magazine virtuale verificate în urma unei acţiuni de tip sweep
37% au fost cu probleme – CE identifică practici manipulatoare în mediul online în 148 din cele 399 de magazine ...
Rezultatele unei acţiuni de verificare (sweep), care a vizat 399 de magazine virtuale ale unor comercianţi cu amănuntul ...
Rusia a mutat trupe suplimentare în regiunea Kursk de la graniţa cu Ucraina – guvernator
Rusia a mutat trupe suplimentare în regiunea Kursk de la graniţa cu Ucraina – guvernator
Rusia a mutat forţe suplimentare şi echipament în regiunea Kursk de la graniţa cu Ucraina pentru a proteja frontiera ...