La ce trebuie să te uiţi când îţi alegi un smartphone

Smartphone-ul a devenit mai mult decât un accesoriu "must have", face parte din viaţa noastră de zi cu zi. Numărul mare de modele existente pe piaţă ne-ar putea îngreuna alegerea telefonului care ni se potriveşte.
laurentiu.matache - lun, 27 feb. 2012, 12:14

“În momentul achiziţionării unui smartphone, trebuie luate în considerare două elemente principale: sistemul de operare şi specificaţiile tehnice”, a declarat, pentru RTV.NET, Gabriel Pereș, sales manager Flanco.

iOS, Android, Windows Phone 7 sau BlackBerry sunt cele mai populare sisteme de operare, cu specificaţii foarte diferite.

Care sunt diferenţele dintre sistemele de operare

Pentru cei care îşi doresc o gamă largă de opţiuni de aplicaţii pentru smartphone, pe sistemul iOS, App Store de la Apple beneficiază de sute de mii de aplicaţii. Aproape de acest sistem de operare este şi Android, cu aproximativ 100.000 de aplicaţii. Restul sistemelor de aplicaţii sunt încă în dezvoltare din acest punct de vedere. Spre exemplu, webOS dispune de circa 5.000 de aplicaţii.

Dacă puneţi mare preţ pe posibilitatea de personalizare a sistemului de operare, Android este prima opţiune. Puteţi schimba ROM-ul rapid, mulţumită naturii open source a acestui sistem de operare, ceea ce permite proprietarului telefonului să îşi customizeze utilizarea sistemului după nevoile sale. Mai mult, fiind un sistem deschis, Android atrage mulţi dezvoltatori care lucrează la crearea unor opţiuni interesante pentru utilizatori – spre exemplu, portarea interfeţei HTC pe telefoanele Samsung.

Windows Phone 7 aduce un suflu proaspăt în design-ul interfeţei, iar specialiştii consideră că acesta este mai intuitiv, graţie simplităţii de care dă dovadă. Iar dacă sunteţi fani Nokia, acest sistem este de luat în considerare, întrucât Nokia a anunţat că va colabora exclusiv cu Microsoft pe segmentul sistemelor de operare.

Sistemul BlackBerry a fost, multă vreme, alegerea celor aflaţi  în căutarea unor soluţii de comunicaţii pentru afaceri. Funcţia Blackberry Messenger, care permite comunicarea text aproape gratuită (telefoanele comunică între ele folosind internetul) între proprietarii de telefoane cu acest sistem de operare, este încă neegalată. Blackberry promite  inovaţii, odată cu noua versiune, Blackberry 10.

Cât de important este să ne uităm la specificaţiile tehnice

“Cu cât este mai puternic procesorul (1 Ghz, 1,5 Ghz), cu atât mai multă putere pentru rularea de programe/aplicaţii complexe va deţine telefonul dumneavoastră. Cu toate acestea, un procesor puternic va consuma mai rapid din resursele bateriei”, a declarat sales manager Flanco.

Dacă vom utiliza smartphone-ul pentru rularea de jocuri cu grafică avansată sau filmuleţe pe care dorim să le vizualizăm la o înaltă calitate, trebuie să avem grijă şi ca cipul grafic să fie un model cât mai nou (Tegra 2, A5 Dual Core – iphone 4S, Adreno 205 sau 220), pentru ca dispozitivul să afişeze corect detaliile grafice. Tot privitor la calitatea imaginii – ecranul telefonului poate varia în dimensiuni, dar este recomandat ecranul tactil cu rezistenţă la zgârieturi, spre exemplu Gorilla Glass.

Dacă dorim să stocăm fişiere multimedia, filme, muzică, poze, avem nevoie de o memorie generoasă, pe care o putem extinde printr-un card microSD.

În ceea ce priveşte durata de viaţă a unui telefon, cu cât capacitatea bateriei este mai mare, cu atât ne putem aştepta ca telefonul să aibă mai multe resurse de a rămâne pornit. În schimb, cu o capacitate mai mare a bateriei, ne putem aştepta şi la o greutate mai mare a telefonului. Dacă durata de viaţă a bateriei este foarte importantă sau în general faceţi călătorii lungi fără încărcător, ar trebui să luaţi în calcul o carcasă cu o a doua baterie inclusă de back-up sau un mic acumulator extern. Acestea de obicei dublează capacitatea bateriei.

Te-ar mai putea interesa și
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Copraag Entrepreneur de către Ubitech Construcții
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Copraag Entrepreneur de către Ubitech Construcții
Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacția prin care Ubitech Construcții S.R.L. intenționează să preia Copraag Entrepreneur S.R.L., informează instituția prin intermediul unui comunicat......
Modificările climatice vor ține turiștii în camere. Zilele „bune” de petrecut afară scad, iar pierderile pentru economie pot fi uriașe
Modificările climatice vor ține turiștii în camere. Zilele „bune” de petrecut afară scad, iar pierderile pentru ...
Anul 2024 se anunță unul bun pentru destinațiile de vârf din sudul continentului, susținând economiile Spaniei, Portugaliei ...
Conglomeratul german BASF are un nou CEO
Conglomeratul german BASF are un nou CEO
La încheierea Adunării Anuale a Acţionarilor 2024 care s-a desfășurat astăzi, Markus Kamieth a fost numit preşedinte ...
Guvernul a aprobat astăzi cele două acte normative care permit plata în avans pe luna mai a pensiilor și a altor drepturi prevăzute de legi speciale
Guvernul a aprobat astăzi cele două acte normative care permit plata în avans pe luna mai a pensiilor și a altor drepturi ...
Executivul a aprobat, în şedinţa de joi, cele două acte normative care asigură plata în avans a pensiilor şi a altor ...