La Cernobâl a fost distilată votca Atomik, primul produs de consum obţinut în zona de excludere

La Cernobâl a fost distilată în premieră votca Atomik, primul produs de consum obţinut în zona de excludere. ”Este singura sticlă existentă, tremur când o ridic”, a spus profesorul Jim Smith, referindu-se la votca obţinută din cereale, relatează BBC citat de News.ro.
Economica.net - joi, 08 aug. 2019, 06:59
La Cernobâl a fost distilată votca Atomik, primul produs de consum obţinut în zona de excludere

Votca artizanală, obţinută din cereale şi apă din zona de excluziune de la Cernobâl, este primul produs de consum care provine din zona abandonată aflată în jurul centralei nucleare avariate.

Echipa a început proiectul votcăi prin cultivarea de culturi la o fermă din zona respectivă.

”Ideea noastră a fost să utilizăm secară pentru a produce o băutură spirtuoasă”, potrivit echipei.

La fel ca profesorul Smith, de la University of Portsmouth, Marea Britanie, echipa din spatele băuturii spirtoase este formată din cercetători care lucrează de mulţi ani în zona de excludere, studiind modul în care terenul îşi revine după accidentul nuclear catastrofal din 1986.

Aceştia speră să folosească profitul obţinut din vânzarea produsului pentru a ajuta comunităţile din Ucraina care sunt încă afectate de impactul economic al dezastrului.

”Nu este mai radioctivă decât oricare altă votcă. Orice chimist vă va spune, când distilezi ceva, impurităţile rămân în produsul rezidual. Aşa că am luat secară uşor contaminată şi apă din pânza freatică de la Cernobâl şi le-am distilat. I-a rugat pe prietenii noştri de la Southampton University, care au un laborator de analiză radioactivă extraordinar, dacă pot depista radioactivitate. Nu au găsit nimic, totul a fost sub limita detectabilă ”, a spus profesorul Smith.

Dr Ghenadi Laptev, cercetător la Institutul Hidrometeorologic din Ucraina, în Kiev, este membru fondator al Chernobyl Spirit Company (Compania de Băuturi Spirtuoase Cernobâl).

Acesta a explicat că boabele de secară şi băutura spirtuoasă rezultată arată cum o parte din teren ar putea fi utilizat în mod productiv.

„Nu trebuie să abandonăm pur şi simplu terenul. Îl putem folosi în diverse moduri şi putem produce ceva care va fi lipsit total de radioactivitate”, a afirmat Laptev.

Parţial pentru că un produs distilat curat poate fi obţinut din cereale contaminate. Dar, potrivit lui Smith, acest proiect are rolul să meargă dincolo de a fabrica o băutură cu o motivaţie de vânzare unică. Acesta speră să vândă votca pentru a oferi sprijin comunităţilor din jurul zonei de excluziune. Citeşte mai departe pe News.ro.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...