La discuţiile dintre Kohl şi liderii URSS nu au existat promisiuni cu privire la neextinderea NATO – ex-consilier al fostului cancelar german

 Horst Teltschik, consilier timp de mai mulţi ani pe probleme de politică externă al fostului cancelar german Helmut Kohl, a respins fără echivoc declaraţiile preşedintelui rus Vladimir Putin despre o pretinsă promisiune făcută de NATO Moscovei la încheierea Războiului Rece, potrivit căreia Alianţa Nord-Atlantică nu se va extinde spre Est, relatează Deutsche Welle în limba rusă.
AGERPRES - vin, 11 feb. 2022, 11:07
La discuţiile dintre Kohl şi liderii URSS nu au existat promisiuni cu privire la neextinderea NATO - ex-consilier al fostului cancelar german

În conferinţa sa de presă comună cu premierul Ungariei, Viktor Orban, la Moscova, preşedintele Vladimir Putin a declarat la 1 februarie că NATO a „minţit” Rusia, promiţându-i să nu se extindă spre Est, conform agenţiei de presă oficiale TASS.

Teltschik subliniază – într-un interviu acordat miercuri postului de radio citat şi preluat masiv în ultimele 48 de ore de numeroase media ucrainene – că a participat la toate negocierile dintre şeful guvernului german şi fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov şi ministrul său de externe, Eduard Şevardnadze.

„În nicio etapă a negocierilor nu au existat promisiuni sau discuţii despre extinderea NATO”, subliniază fostul consilier al lui Kohl.

„Singura condiţie de partea sovietică a fost ca, după reunificarea Germaniei, să nu existe niciun fel de trupe NATO, ci doar ale Bundeswehr-ului şi niciun fel de instalaţii ale Alianţei Nord-Atlantice pe teritoriul fostei Republici Democrate Germane (RDG). Şi această condiţie este respectată”, a declarat Horst Teltschik, insistând că alte promisiuni nu au mai fost făcute.

Cererea Kremlinului ca NATO să nu se mai extindă spre Est este inacceptabilă şi preşedintele rus ştie acest lucru, consideră el. „Un stat suveran – în accepţiunea noastră, un stat democratic – decide singur dacă doreşte să se alăture unei alianţe şi căreia anume”, adaugă fostul demnitar german.

Anterior, Pavel Palajcenko, traducătorul lui Mihail Gorbaciov, în prezent şef al Departamentului pentru relaţii internaţionale şi relaţii cu presa în cadrul Fundaţiei Gorbaciov, infirmase şi el existenţa unor astfel de promisiuni într-o intervenţie la postul televiziunii publice ruse Rossia-24.

Palajcenko nu este un obişnuit al canalelor media oficiale ruse, el fiind invitat să comenteze în legătură cu declaraţiile diverşilor demnitari de la Moscova despre încălcarea de către NATO a promisiunii care i-ar fi fost făcută lui Gorbaciov că nu se va extinde în estul Europei.

După ce fostul traducător a insistat că această problemă nici măcar nu s-a discutat, întrucât la începutul anilor ’90 nu se vorbea despre o extindere a Alianţei Nord-Atlantice – pe vremea discuţiilor lui Gorbaciov cu Occidentul exista încă Pactul de la Varşovia şi nimeni nu prevedea în acel moment destrămarea acestuia – moderatorul i-a mulţumit pentru comentariu trecând brusc la alt subiect, conform imaginilor difuzate de Rossia-24.

Ex-consilierul cancelarului Kohl a calificat actualele tensiuni legate de Ucraina ca fiind „foarte grave”, întrucât orice incident poate duce la o escaladare majoră. Când forţele celor două tabere sunt poziţionate atât de aproape unele de altele ca în acest moment riscul unui incident neintenţionat este foarte ridicat, de aceea prima sarcină este de a se ajunge la o dezangajare mai mare de ambele părţi, spune el.

O posibilă invazie a Rusiei în Ucraina va însemna sfârşitul gazoductului Nord Stream 2, se declară convins Teltschik. „Dacă se ajunge la o agresiune militară, acest proiect nu va supravieţui”, mai adaugă el.

Pe fondul crizei legate de Ucraina, o serie de lideri occidentali au dat deja de înţeles Moscovei că, în cazul în care Rusia invadează ţara vecină, gazoductul Nord Stream 2 va fi supus sancţiunilor.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...