La patru ani după criza financiară, creditarea este pe cale să redevină un motor de creştere în SUA

Americanii au amortizat în mare parte datoriile excesive acumulate în perioada anterioară crizei mondiale şi şi-au revenit din punct de vedere financiar, iar creditarea este pe cale să redevină un catalizator pentru creşterea economică în SUA, potrivit unei analize Bloomberg.
Economica.net - lun, 15 oct. 2012, 15:18
La patru ani după criza financiară, creditarea este pe cale să redevină un motor de creştere în SUA

După trei ani şi jumătate de „revenire” din cea mai gravă criză financiară de la Marea Depresiune, americanii au reuşit, într-un târziu, să-şi regăsească echilibrul financiar, reiese din datele Rezervei Federale, citate de Bloomberg.

Datoria gospodăriilor ca procent din venitul discreţionar a scăzut în trimestrul al doilea al ac estui an la 113%, faţă de maximul de 134% atins în 2007, înainte ca cea mai mare economie a lumii să intre în recesiune.

Totodată, plăţile în contul datoriilor raportate la venitul discreţionar au atins minimul ultimilor 18 ani, iar rata de „delincvenţă” în rândul posesorilor de carduri de credit a scăzut la cel mia redus nivel de la finele lui 2008.

„Procesul de dezintermediere la nivel de gospodării a luat sfârşit, în mare măsură. Creditarea ar trebui să treacă în curând de la statutul de frână pentru economie la cel de motor de creştere”, comentează pentru Bloomberg Mark Zandi, economist şef la Moody’s Analytics.

Progresele înregistrate de consumatorii casnici în privinţa plăţii datoriilor va facilita o creştere economică suficient de solidă pentru a absorbi efectul măsurilor de reducere a deficitului bugetar pregătite pentru anul viitor de guvernul central, a adăugat el.

Zandi estimează că PIB-ul Statelor Unite va creşte anul viitor cu 2,1%, faţă de un avans de 2,2% în acest an, după ce Congresul va activa o parte dintre măsurile de creşteri de taxe şi reduceri de cheltuieli pregătite pentru începtuul lui 2013.

Astfel, sectorul privat va creşte cu 3,6% anul viitor, faţă de 3,1% în 2012, potrivit estimărilor analistului Moody’s.

Cel mai mult de câştigat vor avea companiile de servicii financiare, precum băncile, asigurătorii şi administratorii de investiţii. Acţiunile producătorilor auto vor înregistra de asemenea creşteri deoarece consumatorii vor fi mai deschişi faţă de achiziţionarea unui automobil pe datorie, potrivit unui analist de la Barclays.

Îmbunătăţirea situaţiei financiare a populaţiei se vede şi în preţurile acţiunilor – indicele S&P 500 al bursei de la New York a avansat cu 111% de la minimul atins în martie 2009 – cât şi în preţurile locuinţelor, care au înregistrat în trimestrul al doilea cea mai abruptă creştere din ultimii şase ani.

Astfel, averea netă medie a familiilor ca procentaj din venituri a crescut la 527% în trimestruil al doilea, de la 477% în primele trei luni din 2009, la apogeul crizei financiare, potrivit datelor Rezervei Federale.

Evoluţia a fost sprijinită şi de insistenţa băncii centrale pe dobânzi extrem de mici. Mulţi consumatori au profitat de scăderea costului creditului la minime istorice pentru a-şi refinanţa datoriile în împrumuturi cu maturitate mai scurtă.

Alte familii optează pentru reducerea ratelor, care le permite să acceseze noi credite de consum sau să-şi renoveze casele.

Numărul prescrierilor de ipoteci din SUA a scăzut cu 16% în septembrie faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut, la cel mai redus nivel din 2007, potrivit companiei RealtyTrac, unul dintre cei mai mari brokeri americani de proprietăţi executate silit.

Asociaţia constructorilor de locuinţe anticipează că numărul proiectelor începute anul viitor va creşte la nivel naţional la 900.000, de la 750.000 în acest an, de asemenea datorită relansării creditării.

În pofida acestor semnale pozitive, unii economişti, printre care şi Kenneth Rogoff, profesor la Universitatea Harvard, consideră că procesul de dezintermediere va mai dura câţiva ani în rândul consumatorilor casnici din SUA. Ei îşi fundamentează proiecţiile pe nivelul datoriilor raportate la venitul discreţionar – 113% în trimestrul al doilea, faţă de o medie de 94% din 1980 încoace.

Te-ar mai putea interesa și
Divizia de regenerabile a celui mai bogat ucrainean vrea de nouă ori mai multe capacități în România, după primele două proiecte finalizate deja la noi. Interviu cu John Stuart, CEO DRI
Divizia de regenerabile a celui mai bogat ucrainean vrea de nouă ori mai multe capacități în România, după primele ...
John Stuart este CEO al  DTEK Renewables International (DRI), divizia de regenerabile a conglomeratic energetic ucrainean DTEK, controlat de Rinat Ahmetov, cel mai bogat ucrainean. DRI este din ce......
Virgil Ichim pleacă de la conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private începând cu data de 30 aprilie 2024
Virgil Ichim pleacă de la conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private începând cu data de 30 aprilie 2024
Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă de la conducerea companiei începând cu data de 30 aprilie 2024, ...
Aquila finalizează tranzacția prin care a preluat Parmafood
Aquila finalizează tranzacția prin care a preluat Parmafood
Aquila, distribuitorul pentru piața bunurilor de larg consum din România și Republica Moldova, a finalizat tranzacția ...
Antibiotice Iași vrea să își crească substanțial productivitatea cu ajutorul digitalizării. Contract cu un gigant din IT
Antibiotice Iași vrea să își crească substanțial productivitatea cu ajutorul digitalizării. Contract cu un gigant din IT
Antibiotice Iași (ATB) vrea să își crească productivitatea cu 25% până în 2030 cu ajutorul accelerării procesului ...