La un an de la intrarea în România, Apple Pay a fost adoptat de 10 bănci și 8 fintech-uri sau alte tipuri de instituții de plată

Economica.net
28 08. 2020
apple_pay_95091400

Apple Pay este un serviciu mobil de plată mobilă pe baza unui portofel digital. Acesta permite utilizatorilor să efectueze plăți cu cardul de pe telefon sau de pe ceasul inteligent, în aplicațiile iOS și pe web. Este acceptat pe iPhone , Apple Watch, iPad și Mac. Practic orice card de debit sau de credit emis de una dintre băncile partenere pot fi atașate cu ajutorul Wallet-ului din smartphone, smartwatch sau altedispozitive carte permit plățile online.

La nivel international, Apple Pay reprezintă 77% din totalul plăților mobile. În România, cam una din 10 tranzacții în mediul fizic este realizată cu un card înrolat într-un portofel electronic, conform unei declarații de presă făcută la începutul anului de Cătălin Crețu, director general pentru România, Croația, Slovenia, Malta din partea Visa Europe.

De altfel, intrarea Apple Pay pe piața din România la sfârșitul lunii iunie din 2019 adus la o creștere importantă a numărului plăților contactless la noi. Pentru prima dată, serviciul afost introdus de Banca Transilvania, ING Bank și Unicredit Bank. Au urmat în noiembrie anul trecut Credit Europe Bank, BCR, Raiffeisen și OTP Bank.

Începutul anului 2020 a adus noi bănci partenere Apple Pay în zona plăților contactless.

Surpriza este CEC Bank- bancă de stat, cu un portofoliu mai degrabă conservator, dar care în ultima vreme a fost foarte activă în zona tehnologiciilor digitale. CEC Bank a anunțat pe 17 martie 2020 implementarea Apple Pay. Anterior, banca a anunțat o aplicație Card2Cart transfer care permite transferuri de la card la card de pe telefonul mobil și lansarea CEC_IN, fluxul care permite accesarea serviciilor bancare online, fără deplasări la bancă.

După CEC Bank, în iulie anul acesta, alte două bănci, Alpha Bank și BRD au aderat la sistemul de plată Apple Pay. Practic, în luna iulie, ApplePay a bifat deja 10 bănci partenere în România.

În afara băncilor, în România au devenit parteneri Apple Pay alți emitenți de instrumente de plată, gen Curve, Sodex, Edenred, Revolut, Transfer Wise, iCard, Orange Money și Monese.

Apple Pay nu necesită terminale de plată contactless specifice Apple Pay; el funcționează la orice comerciant care acceptă plăți contacless. Este foarte asemănător cu plățile contactless, cu adăugarea autentificării cu doi factori prin ID-ul amprentei, ID-ul Face, PIN sau parolă.

Securitatea și confidențialitatea sunt la baza Apple Pay. Atunci când clienții folosesc un card de debit sau de credit cu Apple Pay, datele cardului nu sunt stocate pe dispozitivul folosit, nici pe serverele Apple. În schimb, un număr unic criptat este asociat și salvat într-un format criptat pe dispozitiv într-un cip securizat și certificat (Secure Element).

Utilizarea Apple Pay este gratuită, atât în țară, cât și în străinătate, iar plățile cu cardul, prin telefonul mobil sau Apple Watch sunt realizate fără taxe sau comisioane.