Labormed pharma vrea să delisteze medicamentele care costă cel mult 10 lei şi să înceteze producţia lor

Labormed pharma, companie de medicamente parte a grupului american Alvogen, a anunţat astăzi că va solicita excluderea medicamentelor cu preţuri de producător sub 10 lei, de pe listele de compensare, pentru că au devenit neprofitabile prin aplicarea noului procent de clawback. Mai mult, Labormed pharma ia în calcul încetarea producţiei medicamentelor cu preţuri mai mici de 10 lei. 
Cristina Şomănescu - mar, 10 feb. 2015, 12:53
Labormed pharma vrea să delisteze medicamentele care costă cel mult 10 lei şi să înceteze producţia lor

„Nivelul insuportabil de 25% al taxei clawback ne-a determinat să reevaluăm întreg portofoliul de produse. Procesul de reevaluare se va finaliza până la sfârşitul lunii martie, deoarece nu dorim să avem o reacţie imediată sau ‘sezonieră’, aşa cum explică autorităţile creşterea nejustificată a consumului de medicamente din trimestrul 4 al anului trecut”, a declarat Laurenţiu Scheusan, CEO Labormed pharma.

Labormed pharma va solicita excluderea de pe listele de compensare a medicamentelor care au devenit deja neprofitabile prin aplicarea noului procent de clawback, şi ia în calcul încetarea procesului de fabricaţie şi retragerea acestor medicamente de la comercializare.
Precizăm că legislaţia în vigoare obligă producătorii să anunţe Agenţia Naţională a Medicamentului cu un an înainte de retragerea unui produs de pe piaţă din motive comerciale.

„În ciuda apelurilor repetate ale producătorilor de medicamente generice, autorităţile continuă să ne ignore. În condiţiile în care, ca producător de medicamente generice: ai un preţ înregistrat la 65% din preţul originalului; bugetul CNAS este consumat în proporţie de peste 70% de medicamentele originale (71.46% conform datelor Cegedim sell out pe 2014); sunt cazuri în care banii pe medicamentele vândute nu sunt încasaţi pentru că distribuitorii şi farmaciile intră în insolvenţă, este total incorect ca la final să plăteşti trimestrial, uniform şi solidar taxa clawback, cu 25% din cifra de afaceri calculată la preţurile de decontare (preţuri care includ şi adaosurile distribuitorilor şi farmaciilor şi care – în cazul produselor generice – pot creşte preţul cu până la 30% peste preţul de producător)” a explicat Scheusan.

În condiţiile în care în anul 2014, consumul de medicamente fabricate de Labormed pharma a crescut valoric cu 2% faţă de 2013, în timp ce suma de plată pentru clawback a crescut cu 35%, conform raportărilor primite de la CNAS, Labormed pharma este în situaţia de a-şi regândi activitatea pe care o desfăşoară în România, a conchis Scheusan.

În decembrie 2012, Alvogen cumpără cel mai mare producător român independent de medicamente generice – Labormed pharma.
Medicamentele Labormed pharma sunt destinate, în principal, tratamentului afecţiunilor cardiovasculare, gastrointestinale şi ale sistemului nervos central.

Coeficientul „p” din calculul taxei clawback a crescut la 25,23% în trimestrul IV al anului 2014, faţă de nivelul de 20,92% în trimestrul III. Efectele acestei creşteri a taxei clawback la un nivel nesustenabil vor fi catastrofale atât pentru pacienti, cât şi pentru producătorii de medicamente generice: ritmul de dispariţie a medicamentelor cu preţ accesibil se va accentua, iar restructurările în industria locală de producţie de medicamente se vor înmulţi, au anunţat săptămâna trecută producătorii de medicamente generice reuniţi sub cupola Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR).

Printre efectele nivelului ridicat al taxei clawback se numără: disponibilizarea a peste 300 de angajaţi ai companiilor de medicamente generice, doar în 2014, şi scăderea producţiei destinate pieţei interne cu circa 10%, în acelaşi an.
Din 2011, de când a fost introdusă taxa clawback, au dispărut de pe piaţă peste 1.300 de medicamente. 888 dintre acestea costau mai puţin de 50 de lei, iar 45% dintre ele erau fabricate în România.

Te-ar mai putea interesa și
Landul Bavaria negociază cu Intel pentru o uzină de cipuri
Landul Bavaria negociază cu Intel pentru o uzină de cipuri
Landul german Bavaria, „casa” BMW și Audi, se află în negocieri cu gigantul Intel pentru reazlizarea unei uzine producătoare de cipuri....
Eurostat: Consumul individual al românilor este la egalitate cu cel al estonienilor şi peste cel al grecilor
Eurostat: Consumul individual al românilor este la egalitate cu cel al estonienilor şi peste cel al grecilor
Consumul individual efectiv (AIC) per capita exprimat în paritatea puterii de cumpărare standard (PPS), un indicator al ...
BCE a înregistrat progrese cu noua strategie – Christine Lagarde
BCE a înregistrat progrese cu noua strategie – Christine Lagarde
Oficialii Băncii Centrale Europene au făcut la reuniunea din acest weekend "progrese importante" în reconfigurarea obiectivelor ...
Librăriile Diverta și-au cerut insolvența pentru a doua oară în 11 ani
Librăriile Diverta și-au cerut insolvența pentru a doua oară în 11 ani
Librăriile Diverta, deținute de omul de afaceri Octavian Radu, și-au cerut insolvența, potrivit Ziarului Financiar. Este ...